Орињачка култура

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Орињачко оруђе

Орињачка култура (франц. Aurignacien) је култура млађег палеолита (пре око 40.000 до 20.000 година) која је обухватала простор садашње Европе, Блиског истока и северне Африке. Инвазивног је порекла из централне Европе. Назив је добила по топонимном локалитету Орињак у Француској, у пределу горње Гароне. Одговара кромањонским људима. Оруђа су врло брижљиво и квалитетно обрађена оштрим окресивањем са уским паралелним браздама. Карактеристични облици су чунасти стругачи и повијено длето у дугачка сечива са две сечице, а од предмета од костишила направљена од рога, копља (кратка, робусног облика и засечена при дну), игле и шиљци. Прављене су командне палице од рога.

У орињачкој култури се јављају рани примерци апстрактне фигуралне уметности (пластика, цртежи, гравуре у костима, камену итд). Најстарији примерак је Венера из Холе Фелса[1].

Значајни локалитети су:

Локалитети на којима је су отркивени налази орињачке културе на Балкану [2]:

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Nicholas J. Conard, A female figurine from the basal Aurignacian of Hohle Fels Cave in southwestern Germany, Nature 459, 248-252, 2009, Приступљено 17. 4. 2013.
  2. ^ *Праисторија Југословенских земаља I, Сарајево, 1979.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]