ПСД Кукавица Лесковац

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Планинарско-смучарско друштво Кукавица из Лесковца имало је своје претече у туристичким и планинарским друштвима између два светска рата.

Историја планинарства у Лесковцу[уреди]

Почеци планинарства у Лесковцу везани су за период између два светска рата. Прво друштво које је радило на развијању интересовања код омладине и одраслих за упознавање околине, планинарење, пошумљавање, логоравање и бављење спортом било је туристичко друштво. Оно је основано на конференцији која је одржана 15. фебруара 1933. на иницијативу Савеза за унапређење туризма у Вардарској бановини. На овој конференцији изабрана је привремена управа друштва коју су чинили чинили председник Јован Јовић, индустријалац; потпредседник Жак Конфино, секретар Александар Стојановић, благајник Света Кржалић, чланови Г.В. Рафајловић, Г.М. Мазнић, Марица Гарђник и Ђорђе Петровић.

Активности туристичког друштва наставила је подружница Српског планинарског и туристичког друштва Београд. Оснивачка скупштина подружнице Лесковац одржана је 23. августа 1936. године. На њој је изабрана нова управа коју си чинили: председник Недељко Марковић, шеф шумске управе; потпредседник Воја Илић, књиговођа и секретар Стојановић Александар. Чланови подружнице постали су Бора Поповић, Мија Чоја, Коста Митровић и Миодраг Ђорђевић. Ово друштво организовало је излете у земљи и иностранству.

Подружница Српског планинарског и туристичког друштва положила је камен темељац за изградњу планинарског дома „Прека вода” на планини Кукавици, 20. августа 1939. године. Истог дана извршено је и освећење темеља.[1]


Референце[уреди]

  1. ^ Ниношевић, Мира; Трајковић, Верољуб; Шимунец, Звонимир. Златно доба Лесковца 1918-1941. Народни музеј Лесковац.