Павит

С Википедије, слободне енциклопедије

Clematis vitalba
Зреле ахеније са длакавим стубићима.
Научна класификација уреди
Царство: Plantae
Кладус: Tracheophytes
Кладус: Angiospermae
Кладус: Eudicotidae
Ред: Ranunculales
Породица: Ranunculaceae
Род: Clematis
Врста:
C. vitalba
Биномно име
Clematis vitalba

Павит, лат. (Clematis vitalba), припада фамилији Љутића, лат. (Ranunculaceae). Природни ареал је Европа, Кавказ и север Африке. Цвета од јула до августа.

Опис[уреди | уреди извор]

Цваст са хермафродитним цветовима.

Дрвенаста биљка, лијана, висине до 20 m и дебљине 6-10 cm. Стабло је врло мале дебљине. Као лијана, ова биљка мора да се ослања на стабло друге биљке како би био могућ раст и развој. Кора биљке је мале дебљине, сивкаста. Корен је за разлику од стабла одлично развијен и не налази се дубоко у подлози. Листови се састоје из 5 листића, цели или не, дужине до 10 cm и не садрже длаке. Придржавају се за другу биљку помоћу столона. Цветови су груписани у метличасту цваст, пречника око 2 cm, бели, без мириса, двополни. [1] Плод је орашица са једним семеном. Опрашивање се врши помоћу инсеката, а расејавање помоћу ветра.

Размножавање[уреди | уреди извор]

Клијањем семена или вегетативно, деловима биљке, кореном или стаблом. Ова биљка има широку еколошку валенцу, високо је толерантна на екстремне климатске услове.

Станиште[уреди | уреди извор]

Листопадне шуме, нарочито храстове и букове, са високим садржајем хумуса и где је pH вредност неутрална. Коровска је биљка, зауставља одрон јаким кореновим системом.

Ареал у Србији[уреди | уреди извор]

Север Србије: Суботица, Нови Сад; Запад Србије: Ваљево, Чачак и Југ Србије, долина Јужне Мораве.[2]

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Шилић, Чедомил (1983). Атлас дрвећа и грмља. Свјетлост Сарајево. ISBN 86-01-02454-4 Проверите вредност параметра |isbn=: checksum (помоћ). 
  2. ^ „BioRas Map”. www.bioras.petnica.rs. Архивирано из оригинала 29. 11. 2021. г. Приступљено 2019-07-09. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]