Пређи на садржај

Павле Таганрогски

С Википедије, слободне енциклопедије
Павле Таганрогски
Капела Павла Таганрогског
Лични подаци
Датум рођења8 (19) новембар 1792
Место рођењаКролевецка област, Новгород-Северска област, Руска империја,
Датум смрти23 март 1879 (86 г.)
Место смртиТаганрог, област Воиска Донского, Руска империја,
Световни подаци
Канонизација1999 г. од стране Руска православна црква
Празник10/23 март

Павле Таганрогски (Павел Павлович Стожков; 8. новембар, 1792, Кролевецки округ, Новгород-Северска губернија — 23. март 1879, Таганрог) — светитељ Руске православне цркве.

Биографија[уреди | уреди извор]

На крштењу је добио име Павле у част светог Павла Исповедника. Родитељи су желели да свом сину обезбеде образовање и добар друштвени положај, док је младић лутао по светим местима и проводио много времена у молитви. По навршеној двадесет петој години живота, од оца је добио припадајући део наследства – земљу и око три стотине кметова.

Павле је ослободио своје сељаке и отишао у обилазак манастира. После десетак година путовања, настанио се у Таганрогу.

Тамо је водио једноставан живот и скривао своје племенито порекло. Павле је почео да прима старце и младиће, удовице и девојке као искушенице, и веома их је строго држао, учећи их посту и молитви, ишао је сваки дан у цркву и присуствовао свим тамошњим богослужењима. Многи су га познавали, често га посећивали и доносили му прилоге.

У Таганрогу је Павле живео у различитим становима. Неко време је живео на Касперовки, затим у тврђави, а затим је двадесетак година живео на Бани Спуску са удовицом Еленом Баевом. Последњи период свог живота провео је у стану у Депалдовској улици код Ефима Смирнова: тамо је живео до старости и умро је у марту 1879. године.

Ћелија Павла Таганрошког је место ходочашћа како становника Таганрога, тако и верника из других региона и Украјине. Отворена је капела Светог Павла на Старом гробљу у којој је сахрањен. Мошти старца Павла налазе се у цркви Светог Николаја Чудотворца.

Канонизација[уреди | уреди извор]

Питање канонизације Павла Таганрошког покренуто је непосредно пре револуције 1917. године[1].

У Таганрогу је 20. јуна 1999. године обављена канонизација блаженог Павла Таганрошког и пренос његових моштију из мале капеле на старом градском гробљу у цркву Светог Николе.

Митрополит Меркур (Иванов) је 20. јуна 2014. године у Таганрогу предводио прославе у част 15-годишњице прослављања Св. Павле Таганрошки међу помесно поштованим светитељима Ростовске епархије[2].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Русская линия / Библиотека периодической печати: Таганрогский святой станет общим”. rusk.ru (на језику: руски). Приступљено 2024-05-29. 
  2. ^ „Митрополит Меркурий возглавил торжества в честь 15-летия со дня прославления св. Павла Таганрогского в лике местночтимых святых Ростовской епархии | таганрогское благочиние”. web.archive.org. 2014-07-26. Приступљено 2024-05-29.