Молитва

С Википедије, слободне енциклопедије
За песму победницу Песме Евровизије 2007, види Молитва (песма).
Марија Магдалена се моли.
Будиста се моли

Молитва је обраћање Богу. У разним видовима постоји у већини религија света.

Молити се - то значи налазити се у оном нарочитом стању, у којем духовно начело човека улази у тајанствени и непосредни додир са Богом и оностраним, невидљивим светом. Бити у молитвеном стању могуће је у свим животним околностима. Али најпријатније услове за молитву треба тражити у осамљењу.[1]

Како се треба молити Богу[уреди | уреди извор]

Молити се треба као отац Јован Кронштатски. Пажљиво је читао молитве, на некој речи осетио би да му се срце загрејало а у души се разлио мир и радост. Речи молитве треба изговарати с вером да вас Господ гледа и слуша.

Степени молитве[уреди | уреди извор]

Постоје четири степена молитве:

  1. Први степен-молитва телесна, стајање, читање.
  2. Други степен је молитва у којој су речи повезане са умом (пажљива молитва).
  3. Трећи степен је када свака реч молитве "одјекује" не само у уму већ и у срцу. Ако се у молитви изражава нека молба онда се у срцу осећасилна жеља за тим што се тражи.
  4. Четврти степен је молитва без речи, стајање пред Господом у миру и потпуној преданости.

Мир у срцу[уреди | уреди извор]

Најважније је чување срца у миру. У срцу треба да влада мир, ћутање. Када осетимо погодно расположење можемо прекинути ћутање стцавршењем Исусове молитве. Она је у почетку гласила: "Господе Исусе Христе, Сине Божији и Речи Божија, Богородице ради, помилуј ме!". Временом су монаси скраћивали молитву и она данас гласи: "Исусе, Сине Божији, помилуј ме!". Молитва се изговара са осећањем ако не можемо онда покушајмо да срцем припаднемо Господу. Како будемо напредовали у чувању мира у срцу и у сабраности ума у срцу, Бог це нам раније или касније према степену чежње дати дар сталне умосрдачне молитве. Молитва ће се вршити у срцу лако и неосетно као дисање, без престанка ће тећи у нама. Оци су учили да је Царство Божије мир и радост у Духу Светом. Услов је очишћење срца од брига како би оно могло да прими Бога у себе, јер ће само чистим срцем Бога видети. Први корак ка богопоштењу је предавање себе Богу што се постиже кроз молитву. Постоје разне молитве, тачније толико колико има људских судбина.

Где се молити[уреди | уреди извор]

Као што је дисање важно, тако је важна и молитва. Молимо се свуда и на сваком месту где год за то осетимо потребу. Можемо се молити у осами, на пустом месту, својој соби, канцеларији у храму. Где год да се молимо важно је да молитву чинимо ради Бога а не ради људи. Да би што више напредовали и нашли мир у срцу и души важно је молити се за опраштај својих грехова. На почетку и на крају сваке молитве, при помињању Пресвете Тројице ми се крстимо. Богу се треба молити увек а Црква својим верницима препоручује да се редовно моле ујутру и увече. Ујутру да би молитвом започели дан а увече да сагледавши дан који је прошао, замоле Бога за мирну и спокојну ноћ.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Валентин Свенцицки, О монаштву

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]