Пагода

Из Википедије, слободне енциклопедије
Пагода у Јапану.

Пагода је од Португалаца преузет и само у Европи уобичајен назив за индијске, кинеске, корејске и јапанске обредне грађевине од камена или дрвета. То су углавном будистички храмови. У Индији се називају ступа, у Мианмару дагаба.

Пагода је висока грађевина налик на торањ (60-125 m), обично кружног облика, која служи будистичком култу и за похрану реликвија. У Кини т'ах, торањ са 7-13 спратова полигонална или кружна тлоцрта; поједини спратови имају избочене кровове, а у њиховим узвијеним ивицама објешена су звона. Најстарија кинеска пагода потиче из 522. године. Од 1412. до 1431. саграђен је у облику пагоде чувени порцулански торањ код Нанкинга (разорен 1853.), који је био обложен поцакљеним глиненим рељефима. Кинеска пагода може имати и облик павиљона.

У Јапану се назива то, који се развио из кинеских и корејских дрвених пагода. Најстарији је споменик пагода у храму Хорyуји код Наре.

Грађевине ове врсте имају богато разведене архитектонске форме, а декорисане су фигуралним пластичним украсом и орнаментима.

Спољашње везе[уреди]