Папучица

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Папучица
Paramecium.jpg
Paramecium aurelia
Научна класификација
Царство: Chromalveolata
Тип: Ciliophora
Класа: Oligohymenophorea
Ред: Peniculida
Породица: Parameciidae
Род: Paramecium
Müller, 1773

Папучица или парамецијум (латински: Paramecium) један је од најпознатијих родова трепљара. Ћелијска мембрана даје сталан облик ћелији папучице. Креће се помоћу трепљи. Дисање се врши целом површином тела. Има две контрактилне вакуоле (за избацивање воде) и два једра — велико и мало.

Храни се ситним честицама (алге, бактерије и сл). Има ћелијска уста од којих води ћелијско ждрело, на крају кога се образује хранљива вакуола. Она врши процес варења хране. Сварени део хране одлази у цитоплазму парамецијума, а несварени остаци се избацују на одређеном месту на телу (ћелијски анални отвор).

Папучица се размножава и полно и бесполно. Најчешће се размножава бесполно, попречном деобом, а може да се размножава и полно, тако што се два парамецијума приближе један другом, између њих се створи цитоплазматични мостић и они преко њега измењују делове малих једара.

Када наиђу неповољни услови, папучица образује цисту око себе. Док је унутар цисте, она се не храни и не размножава. Када прођу неповољни услови, она се ослобађа цисте и наставља нормалан живот.


Спољашње везе[уреди]