Вакуола

С Википедије, слободне енциклопедије
вакуола
централне вакуоле код ћелија Rhoeo discolor испуњене пигментом
централне вакуоле код ћелија Rhoeo discolor испуњене пигментом
Карактеристике органеле
присутна у: појединим еукариотским ћелијама
број у ћелији: 1 - неколико
облик: сферан
мембране: 1 двослојна фосфолипидна мембрана
функција: види текст

Вакуоле су мембраном оивичене органеле појединих еукариотских ћелија, обично са мноштвом различитих функција. Најчешће су то органеле за магацинирање и/или секрецију одређених метаболита, као и за одигравање појединих реакција метаболизма. Вакуоле су најкарактеристичније за биљну ћелију, мада су присутне и код других, не-биљних организама. У ћелији може постојати једна, централна вакуола, или их може бити више када су најчешће мањих димензија.

Најзначајније функције вакуола су:

Вакуоле протиста[уреди | уреди извор]

Неке врсте протиста поседују хранљиве вакуоле, као део фагоцитотско-ендозомског апарата. У њима се одвија варење партикула унетих фагоцитозом у ћелију. Испуњене су литичким ензимима, и најчешће се крећу свуда кроз ћелију избацујући продукте варења кроз мембрану у цитоплазму.

Контрактилне вакуоле неких трепљара служе испумпавању воде из ћелије ради одржавања осмотске хомеостазе. Најчешће су у виду једне или више већих вакуола окружених радијалним каналићима, који их пуне водом.

Биљне вакуоле[уреди | уреди извор]

Вакуоле биљне ћелије су обавијене једноструком мембраном названом тонопласт, која је слична пламалеми, мада је нешто тања. Тонопласт је пун протеинских јонских канала који омогућавају одржавање унутрашње хомеостазе вакуоле и њено функционисање.

У образовању вакуола учествују ендоплазматични ретикулум и диктиозомалне везикуле[1]. Ћелија може имати 1-2 веће, тзв. централне вакуоле, или већи број ситних вакуола. У меристемским ћелијама обично се налази више ситних вакуола, док се диференцијацијом ћелија увећавају тако да у неким паренхимским ћелијама могу да заузму и до 80% запремине ћелије[1]

У биљној вакуоли налази се течност названа ћелијски сок, која садржи воду, ензиме, неорганске соли, токсичне метаболите. Ћелијски сок је кисела средина, и у њој се одиграва један део катаболизма који захтева ниску pH вредност средине. Сем ових, важна функција вакуоле је у одржавању тургоровог притиска ћелије на ћелијски зид, и у омогућавању раста ћелије магацинирањем воде. У вакуолама круничних листића се магацинирају пигменти, важни за одржавање боје цвета.

Вакуоле квасаца[уреди | уреди извор]

У ћелијама квасаца вакуоле служе као компартмани за магацинирање аминокиселина и детоксификацију материја. Када организми гладују, у вакуолама долази до разградње протеина и појединих органела (аутофагија). Вакуоле квасаца нису довољне истражене.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Особености биљне ћелије; Др. Радмила Вујичић; Београд 1985.“

Спољашње везе[уреди | уреди извор]