Печ (рачунарство)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Печ (енгл. Patch) је скуп промјена у рачунарском програму или пратећим подацима који су осмишљени ради ажурирања, поправљања или побољшања.[1] Ово укључује исправљање недостатака који се тичу сигурности и других грешака, при чему се такви печеви обично називају bug fixes или исправке грешака,[2] као и побољшање функционалности, употребљивости или перформанси .

Печеви се могу инсталирати под програмираном контролом или од стране програмера користећи алат за уређивање или програм за уклањање грешака. Могу се примјенити на програмске датотеке на уређају за чување података или у меморији рачунара. Печеви могу бити трајни или привремени.

Печ омогућава модификацију компајлираних и објектних програма машинског језика када изворни код није доступан. Ово захтијева темељно разумијевање унутрашњег рада објектног кода од стране особе која ствара печ, што је тешко без помног проучавања изворног кода. Неко ко није упознат са печованим програмом може инсталирати печ помоћу услужног програма за печ креираног од стране администратора. Чак и када је изворни код доступан, печовање омогућава инсталацију малих промјена у објектном програму без потребе за прекомпоновањем или поновним састављањем. За мање измјене софтвера, често је лакше и економичније дистрибуирати печеве корисницима, а не дистрибуирати нови прекомпоновани или поновно састављени програм.

Иако су намијењени за отклањање проблема, лоше дизајнирани печеви понекад могу увести нове проблеме. У неким посебним случајевима, ажурирања могу свјесно покварити функционалност или онемогућити уређај, на примјер, уклањањем компоненти за које провајдер ажурирања више није лиценциран.

Управљање печевима је дио управљања животним циклусом и представља процес коришћења стратегије и плана које печеве треба примјенити на које системе у одређено вријеме.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Microsoft issues biggest software patch on record”. Reuters. 14. 10. 2009. Архивирано из оригинала на датум 16. 10. 2009. Приступљено 14. 10. 2009. 
  2. ^ „What is a Bug Fix? – Definition from Techopedia”. techopedia.com. Приступљено 29. 7. 2015. 

Спољашње везе[уреди]