Пита од вишања

С Википедије, слободне енциклопедије
Пита од вишања
Пита од вишања
Врста јелаколач
Део националне кухињедомаћа кухиња
Главни састојцивишња, шећер
  Медији: Пита од вишања

Пита од вишања је пита печена са филом од вишања.[1] Најчешће се прави од вишања, али се могу користити и друге сорте као што је касна сремза.

Историја[уреди | уреди извор]

Повезује се са Европом и Северном Америком и помиње се у текстовима америчких народних песама као што је Billy Boy. У Америци се пите од вишања служе за Дан Канаде 1. јула и Дан независности у Сједињеним Америчким Државама 4. јула. Повезује се и са прославом рођендана Вашингтона. У Америци се пита од вишања често служи и једе са шлагом или сладоледом што у Европи обично није случај. Уобичајена традиција припреме у Сједињеним Америчким Државама је украшавање коре китњастим шарама пецива. Захтева се да смрзнуте пите од вишања садрже најмање 25% вишања, а вештачки заслађивачи нису дозвољени. У априлу 2019. године је Управа за храну и лекове предложила укидање ових стандарда.[2]

Рецепт[уреди | уреди извор]

Постоје различити рецепти пите са вишњама, један од њих наводи да се прави тако што се прашак за пециво помеша са 100 ml воде и 100 ml уља, затим се ставља једна кора на другу са претходно посутом смесом и мало шећера.[3] На трећу кору се ставља пет или шест пуних кашика вишњи и две пуне кашике шећер, након чега се коре заролају и поређају у подмазан плех.[3] Када се све искористе и поређају премажу се остатком мешавине уља и воде и пеку се док коре не порумене.[3] Када се пита са вишњама охлади на њу се поспе шећер у праху и спремна је за послуживање.[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Betty Crocker (30. 7. 2013). Betty Crocker The Big Book of Pies and Tarts. Houghton Mifflin Harcourt. стр. 39. ISBN 978-0-544-17832-8. 
  2. ^ Frohlich, Xaq. „Perspective | America's cherry pies may soon feature fewer cherries. Here's why.”. Washington Post (на језику: енглески). ISSN 0190-8286. Приступљено 2020-12-18. 
  3. ^ а б в г „Пита са вишњама, рецепт”.