Колач

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Колач

Колач је углавном врста пецива и представља традиционалан и битан елемент српске кухиње. У српском језику под појмом колач, подразумевају се различите врсте пецива, али се пре свега односи на мање слатке комаде пецива пуњене различитим филовима. Најчешћи састојак колача јесу мед или шећер, маслац, млеко, ораси и друго коштуњаво воће, јаја, чоколада или какао и различите врсте воћа (џемова и мармелада). Могу бити различитог облика, али најчешће су округлог или правоугаоног облика. У овом случају се користи збирни назив – колачи, а само се за поједини комад користи назив – колач.

Још мањи комади теста називају се ситни колачи или колачићи.

Колачем се назива и тесто (или обредни хлеб), који се традиционално припрема за славу (славски колач) или слатко печено тесто које се припрема за светковине/празнике.

Колачи и посластице постојали су од древних времена. Припремали су их стари Египћани, Грци, Римљани. Кинески изум, млеко у праху, у свом товару носио је чувени трговац, путник и путописац Марко Поло. Прве пите од слатког сира (сира и меда), својеврсне су претече торти од сира (чизкејк) прављене у Грчкој у време одржавања прве Олимпијаде, дакле 776. године пре наше ере. У сваком случају, није лако закључити који је колач најстарији.[1]

Разлика између колача, торте и хлеба је јасна, али прецизна класификација је увек представљала проблем. У старом Риму, састојци хлеба су понекад били маслац, јаја и мед, у Србији славски колач (врста хлеба), који се припрема приликом слављења славе, садржи брашно, млеко, јаја, уље или маслац, со, шећер, кору лимуна, а то су карактеристични сатојци који се користе и за припрему торте. Чињеница је да је предак свега био хлеб, и то у свом најједноставнијем облику. Како су се технике печења развијале, а исхрана се изменила, оно што се раније сматрало хлебом добило је своју посебну категорију.

Референце[уреди]

  1. ^ Линц с мирисом бадема Архивирано на сајту Wayback Machine (мај 18, 2010) (на језику: енглески), Приступљено 9. 4. 2013.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]