Пређи на садржај

Помоћ:Кориснички доприноси

С Википедије, слободне енциклопедије

Страна Прилози корисника приказује измене које је направио дати корисник. Ове стране су засебне за сваки пројекат Викимедије, тако да нпр. страна са прилозима корисника на Википедији на српском језику неће приказивати измене које је тај корисник направио на Мети или на било којем другом пројекту.

Провера ваших прилога може бити корисна да освежите своје сећање о томе на којим сте странама радили (и да лако поново приступите тим странама), али се такође може користити да видите да ли је на њима било накнадних измена (види доле). Ово омогућава да „надгледате“ стране чак и ако их нисте ставили на свој списак надгледања. Може се приступити и странама прилога других корисника, што је корисно да се види како су други корисници доприносили. Прилози корисника се могу користити за праћење вандала, кршења ауторског права, и друго.

Приступање страни са прилозима корисника

[уреди | уреди извор]

Приступање својој страни са прилозима корисника

[уреди | уреди извор]

Да бисте приступили својој страни са прилозима корисника, изаберите везу моји прилози. Она може бити приказана на врху стране, или на левој страни.

Приступање страни са прилозима другог корисника

[уреди | уреди извор]
 • Ако корисник има налог (корисничко име): учитајте корисничку страну и изаберите везу Прилози корисника. Ово ради чак и ако корисничка страна још није уређивана (односно, приказује се поље за уређивање).
 • Ако корисник нема налог, постоје два начина:

Коришћење стране са прилозима корисника

[уреди | уреди извор]

Ево примера стране са прилозима корисника у подразумеваној кожи:

Измене су приказане од најновије до најстаријих. Свака измена заузима један ред који приказује: време и датум, име стране и опис измене, као и друге дијагностичке податке. Погледајмо неке од функција ове стране:

 1. Корисничко име или ИП адреса уредника се појављује овде.
 2. Можете изабрати именски простор да сузите своје резултате. На пример, да бисте видели само прилоге на шаблонима изаберите Шаблон из падајућег списка и притисните дугме Тражи.
 3. Ово даје време и датум измене.
 4. (ист) вас води на историју стране, тако да можете видети све измене те стране. Ово може бити корисно ако је неко уређивао страну на којој сте ви радили, и желите да видите њихове измене.
 5. (разл) вас води на страну разлике која приказује разлике између ове измене и претходне ревизије. Ревизија каква је снимљена након ове измене се приказује испод разлика тако да можете видети резултат измене.
 6. м означава малу измену. То је текст који је корисник унео у поље за опис измене (испод поља за уређивање).
 7. (врх) означава да је измена у питању текућа ревизија стране. Страна је сада онаква каквом ју је овај корисник у овој измени последњи пут сачувао. Ово се може користити за надгледање страна (ако ваша последња измена на страни не приказује (врх), страна је мењана). Администратори овде такође имају и везу за враћање.
 8. Овај опис измене почиње стрелицом са везом и сивим текстом. Ово значи да је корисник само уређивао одељак стране, чије је име наведено у сивом тексту. Овај текст се аутоматски додаје када уређујете одељак. Црни текст је уобичајени опис измене и додаје га сам корисник.
 9. Када се прилози корисника простиру на више од једне стране, црни текстови унутар заграда постају везе. Ове везе вас воде на најскорије измене корисника (Најновији), најраније измене (Најстарији) или на следећу или претходну страну измена (Новији n / Старији n).
 10. Плави бројеви дају број измена који се приказује на свакој страни: 20, 50, 100, 250 или 500. Виши број повећава дужину сваке стране смањујући притом укупан број страна. Број који изаберете замењује n у везама ка претходним или следећим странама, нпр. (Новији 100 / Старији 100).

Као измена се такође приказује и стварање нове стране.

Али следећи подаци се не појављују:

 • Измене на страни која је накнадно обрисана. Ово важи у свим случајевима осим ако је страна затим у међувремену враћена, скупа са изменом у питању. Ако је измена у питању враћена, али не и њој претходећа измена, онда се чува податак да је корисник уређивао страну, укључујући и време и опис измене, али не и промена. Администратор може користити Посебно:DeletedContributions да види ревизије које нису враћене. Међутим, непосредно гледање „разлика“ није могуће.
 • Слање нове слике са истим именом као и постојећа слика, чиме се замењује постојећа слика.
 • Брисање или враћање стране (ако је корисник администратор). Види Посебно:Log за ово.

Кориснички стилови

[уреди | уреди извор]

Тело стране има прекидач body.page-Special_Contributions, тако да можемо користити нпр. CSS стил

body.page-Special_Contributions ul { list-style: decimal }

и измене ће бити нумерисане.

URL адресе и везе

[уреди | уреди извор]

URL адреса за прилоге корисника изгледа овако:

http://sr.wikipedia.org/w/index.php?title=Special:Contributions&target=AAA

или, на Википедији на српском језику,

http://sr.wikipedia.org/wiki/Посебно:Contributions/AAA

где је AAA корисничко име или ИП адреса. Да бисте видели прилоге на другом пројекту, замените адресу пројекта, на пример, en.wikipedia.org, meta.wikimedia.org, итд.

Да бисте унутар Википедије повезали на прилоге корисника, можете користити викивезу Посебно:Contributions/AAA.

Међувики везе раде као и обично, на пример s:en:Special:Contributions/AAA.

Можете гледати и измене само у једном именском простору. Сваки именски простор има са собом повезан број. Ограничавање прилога корисника на један именски простор се може постићи само у URL адреси у дужем облику. На пример, да бисте видели измене корисника у именском простору број 4, користите

http://sr.wikipedia.org/w/index.php?title=Special:Contributions&target=AAA&namespace=4

Приватност

[уреди | уреди извор]

Ваше измене може видети свако. Молимо водите рачуна о овоме. Проверите политику приватности, ако је има, вики места које користите. На овој Википедији, погледајте: Википедија:Политика приватности.

Прве измене

[уреди | уреди извор]

Приликом коришћења прилога корисника да закључите када је корисник почео да уређује на викију, обратите пажњу да је могуће да су измене направљене на другом викију, а да је страна касније увезена.

Такође, до отприлике 2004. године, у софтверу је постојала грешка, која је поправљена али не и ретроактивно, и која се испољавала на следећи начин:

Ако је премештана страна премештена натраг, историја измена стране са средњим („пролазним“) насловом приказује само најновије премештање, са одговарајућим корисничким именом, али са датумом и временом првог премештања(!).

Стога, ако су најстарији записи у Прилозима корисника премештања, они врло вероватно не представљају било каква дејства овог корисника на наведене датуме.

Подножје

[уреди | уреди извор]

Страна има подножје које приказује садржај Медијавики:Sp-contributions-footer или Медијавики:Sp-contributions-footer-anon.

Број измена

[уреди | уреди извор]

Кориснички профил приказује број измена. Број је заснован на пољу editcount које се чува за сваког корисника. Оно се повећава за један сваки пут када корисник начин измену, али се не смањује када се измена корисника избрише. Стога овај бројач укључује обрисане измене. Он не укључује померања страна.

Помоћ:Садржај
Прављење бота Прављење шаблона Историја измена Коришћење табеле Мала измена Књиге
Разлике Дугмићи за измене Уређивање Патролирање измена Враћање на претходну ревизију Лична подешавања
Страница датотеке Побољшане скорашње измене Египатски хијероглифи Историја чланка Надгледање страница Променљиве
Скорашње измене Јапански језик Име странице Архивирање странице за разговор Прављење клице Ogg
Кориснички доприноси Како направити списак „Привидна“ измена Фусноте Шта води овде Опис измене
Категорија