Портал:Антички Рим/Биографија јун

С Википедије, слободне енциклопедије
Корнелије Сула
Корнелије Сула

Луције Корнелије Сула Феликс (138. п. н. е. - 78. п. н. е.), римски заповедник и диктатор. Сула потиче из патрицијске породице Корнелија.

Отац му је био сиромашан а мајка умрла у детињству. Да би се спасио од пропасти његов отац се оженио са богатом блудницом Клитумном с којом је живео до смрти. Након смрти испољила се скривена љубав Клитумне према Сули. Уз то у кућу се уселила и грчка ослобођеница Никопола. Тамна страна Сулине личности изашла је на видело. Сула је неколико година водио раскалашан и неморалан живот. Иначе ишли су толико у неморал да су спавали у истом кревету све троје. Сула је имао још једну страст према дечацима те је истовремено био и у везама са дечацима. Након што се Никопола отровала и оставила велико богатсво Сули, Сула је пожелео да уђе у сенат и да напредује у државном апарату. Зато је убио Клитумну која је тестаментом све оставила Сули. Одлучује да напусти неморалан живот и жени се млађом ћерком Гаја Јулија Цезара (деде чувеног Цезара)- Јулилом и на тај начин постаје пашеног Гају Марију који је био ожењен Старијом Цезаровом ћерком. Помоћу Гаја Марија улази у сенат а затим постаје његов квестор и добар сарадник и пријатељ.

Сула је суделовао у Југуртином рату као квестор Гаја Марија, а у Савезничком рату као легат где је победио Кимбре и Тевтонце.

Даље...