Портал:Војска/Чланак месеца јул 2010.

С Википедије, слободне енциклопедије
Совјетски тенк Т-55 је најмасовније произвођен тенк у историји
Совјетски тенк Т-55 је најмасовније произвођен тенк у историји

Тенк је тешко оклопљено и добро наоружано гусенично борбено возило намењено за уништавање непријатељске пешадије, оклопних возила и утврђених положаја. Тенк служи као подршка пешадији или дјелује самостално. Има главни топ великог калибра који се налази на покретној куполи и додатне стројнице. Својим оклопом штити посаду, а има могућност кретања по тешким теренима. Главно је стратешко и тактичко оружје у копненој војсци.

Као војно средство, тенк се прво појавио у Првом светском рату као иновација британске војске и послужио је у разбијању рововског ратовања. У Другом светском рату, тенк је направио револуцију у ратовању, и скупа са ваздухопловством створили су окосницу војног деловања у војној доктрини муњевитог ратовања (нем. blitzkrieg) који су усавршили и примењивали Немци, иако су теоретске основе поставили Енглези по завршетку Првог светског рата.

Данас тенкови ретко делују самостално, пошто су организовани у оклопно-механизоване јединице, које укључују подршку пешадије, која може пратити тенкове у оклопним транспортерима или борбеним возилима пешадије. Такође их обично прате авиони за извиђање и подршку.

Даље Архива