Портал:Историја/Биографија 23 2011

С Википедије, слободне енциклопедије
Рембрант, аутопортрет из 1658. године
Рембрант, аутопортрет из 1658. године

Рембрант Харменсон ван Рејн (хол. Rembrandt Harmenszoon van Rijn, 15. јули 1606. Лајден - 4. октобар 1669. Амстердам) био је највећи и најпознатији холандски сликар и један од најутицајнијих уметника у традицији уметности западне Европе 17. века. Психолошка дубина његових портрета и продубљена интерпретација библијских догађаја које је радо сликао остале су до данас јединствене и непоновљиве.

Његово сликарство припада стилској епохи барока. Ово доба је познато као Златно доба Холандије, када је она доживела политички, економски и уметнички процват.

Већ за живота Рембрантова дела су копирана и имитирана. После његове смрти критичари присталице класицизма нису имали високо мишљење о његовом колористичком сликарству, док су његове слике остале омињене и на цени код колекционара. У 18. веку појавили су се сликари у Немачкој и Енглеској који су били инспирисани његовим делом. Рембрантов живот постао је предмет мистификација и легенди. Тек су се средином 19. века појавили озбиљни истраживачи његовог живота и рада. Од 1970. „Истраживачки пројекат Рембрант“ се бави истраживањем и атрибуцијом његових дела. Данас се сматра да је Рембрант сам насликао око 350 дела.

...даље...