Пређи на садржај

Портал:Кошарка/Биографија 12

С Википедије, слободне енциклопедије

Пау Гасол Саез (кат. Pau Gasol; Барселона, 6. јул 1980) бивши је шпански кошаркаш. Био је шест пута учесник НБА ол-стара и четири пута је биран у Идеални тим НБА, два пута у други и два пута у трећи тим. Два пута је освојио НБА лигу, оба пута са Лос Анђелес лејкерсима узастопно 2009. и 2010. Био је НБА руки године 2002. са Мемфис гризлисима, као први играч који није Американац који је освојио ту награду. Сматра се једним од најбољих крилних центара свих времена, а такође се сматра једним од најбољих европских кошаркаша свих времена. Старији је брат бившег НБА играча Марка Гасола.

Каријеру је почео у Барселони, а 2001. је је изабран је као трећи пик у првој рунди на НБА драфту од стране Атланта хокса, али су његова права промијењена на Ванкувер Гризлисе. Поставио је рекорд франшизе Гризлиса по по броју изведених и погођених слободних бацања. Послије више од шест сезона у тиму, који се преселио у Мемфис и промијенио име у Мемфис гризлисе, прешао је у Лос Анђелес лејкерсе 2008. са којима је освојио двије титуле, а 2014. прешао је у Чикаго булсе. Послије двије године у тиму, 2016. је прешао у Сан Антонио спарсе, након чега је 2019. прешао у Милвоки баксе. За Милвоки је одиграо само три утакмице прије него што се повриједио и морао је да се оперише, а након сезоне без уговора, 2021. се вратио у Барселону, са којом је освојио титулу првака шпанске АЦБ лиге и играо је финале Евролиге 2020/21. На крају сезоне завршио је каријеру.

Са репрезентацијом Шпаније освојио је Свјетско првенство, три титуле на Европском првенству, двије сребрне и једну бронзану олимпијску медаљу. Проглашен је за најкориснијег играча Свјетског првенства 2006. као и за најкориснијег играча Европских првенстава 2009. и 2015. и са двије МВП награде, дијели прво мјесто са Крешимиром Ћосићем. Такође је најбољи стријелац Европског првенства свих времена.

Године 2021. постао је члан Међународног олимпијског комитета, а 2023. објављено је да ће бити уврштен у Нејсмит Меморијал кошаркашку кућу славних.