Мемфис гризлиси

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мемфис гризлиси
Memphis Grizzlies
Memphis Grizzlies logo.png
Конференција западна
Дивизија Југозападна
Основан 1995
Историја Ванкувер гризлиси
1995–2001
Мемфис гризлиси
2001–
Дворана Федекс форум
Локација Мемфис , Тенеси
Боје клуба поноћна плава, димно плава, златна и бела
Тренер Дејвид Јоергер
Власништво Мајкл Хејзли
Прваци 0
Прваци конференције 0
Прваци дивизије 0

Мемфис гризлиси (енгл. Memphis Grizzlies) су кошаркашки клуб из Мемфиса који се такмичи у НБА лиги дивизији Југозапад. Гризлиси своје утакмице играју у Федекс форуму.

Историја[уреди]

Гризлиси су 1995. године, уз Торонто репторсе, основани у намери популаризације НБА кошарке у Канади. Тада је ова франшиза наступала у граду Ванкуверу, али се у Канади није дуго задржала. Већ 2001. године тим се сели у Мемфис, амерички град који је и данас дом овог клуба.

У периоду док су играли у Ванкуверу, "Гризлији" се не могу похвалити значајнијим резултатима. Како се клуб преселио у САД, тако су почели и бољи резултати. Већ 2001. године Атланта хокси драфтују са треће позиције шпанског репрезентативца Пау Гасола и трејдом га шаљу у Гризлисе. Резултати полако али сигурно почињу да буду бољи. Шпански ас је имао врхунску прву годину и одмах је проглашен за рукија сезоне.

Клуб је у том тренутку имао јак састав, ростер је попунио и Шејн Батије, био је ту и Мајк Милер који је добио награду за најбољег шестог играча лиге 2006. године. Ипак, клуб је почео да посустаје одласком Пау Гасола у Лејкерсе. Међутим 2009. године рођени брат шпанског центра стиже у тим - Марк Гасол. Франшиза се полако подиже и стиже до плеј-офра.

Спољашње везе[уреди]