Портал:Кошарка/Биографија 7

С Википедије, слободне енциклопедије

Вордел Стефен Кари II (енгл. Wardell Stephen Curry II; Акрон, 14. март 1988) амерички је кошаркаш, који тренутно игра за Голден Стејт вориорсе на позицији плејмејкера и носи број 30. Вориорси су га изабрали у првом кругу НБА драфта 2009. као 7. пика. Одликује га погађање тројки из великих удаљености.

Три сезоне је играо на Дејвидсон колеџу, гдје је наступао за екипу Дејвидсон вајлдкетса. Син је некадашњег професионалног кошаркаша Дела Карија, који је 16 сезона наступао у НБА лиги, играјући за Јуту, Кливленд, Шарлот, Милвоки и Торонт. Старији је брат Сета Карија, који такође игра у НБА.

Године 2015. на Ол-стару побиједио је у такмичењу у брзом шутирању тројки, освојио је први шампионски прстен са Голден Стејтом и проглашен за најкориснијег играча сезоне. У сезони 2015/16. други пут је добио награду за најкориснијег играча, а са 73 побједе на 82 утакмице Вориорси су оборили рекорд Чикаго булса из сезоне 1995/96. Освојио је други шампионски прстен у сезони 2016/17. послије трећег НБА финала у низу. У сезони 2017/18. освојио је трећи шампионски прстен са Голден Стејтом, а четврти прстен је освојио у сезони 2021/22. када је први пут проглашен за МВП финала.

Рекордер је НБА лиге по постигнутим тројкама у регуларној сезони и у плеј-офу, а такође, први је кошаркаш у историји који је постигао преко 400 тројки у регуларном дијелу сезоне. У тандему са саиграчем Клејом Томпсоном, заједнички држе рекорд лиге по броју постигнутих тројки у регуларној сезони и добили су надимак Сплеш браћа. Дана 14. децембра 2021. године постао је играч са највише постигнутих тројки у НБА, престигавши Реј Алена на вјечној листи.

Са сениорском репрезентацијом САД освојио је двије златне медаље на Свјетском првенству (2010. и 2014). Поједини кошаркашки стручњаци, играчи и навијачи сматрају да је најбољи шутер у историји НБА лиге.