Портал:Кошарка/Изабрани чланак јул 2021

С Википедије, слободне енциклопедије
Денвер нагетси
Денвер нагетси

Денвер нагетси (енгл. Denver Nuggets) су амерички кошаркашки клуб из Денверa, Колорадо. Играју у НБА лиги (Северозападна дивизија).

Први Денвер нагетси основани су далеке 1948. године, али је ова франшиза потрајала свега две сезоне. Денвер је чекао на своју кошаркашу секцију до 1967. године када се поново основао клуб под називом Денвер Ларкс. Ипак, убрзо клуб је пременио назив у Рокетс, већ након прве сезоне. Овај назив задржали су све до 1974. године када је враћено име првооснованог клуба - Нагетс, назив који и данас користе.

Управо су те седамдесете биле године успеха овог тима који је чак девет пута заредом улазио у доигравање. До 1976. године екипа се такмичила у АБА лиги када је и одиграла финале са тадашњом екипом Њујорк Нетса. Међутим, играчи Денвера нису успели да обрадују навијаче.

Након успешних седамдесетих, уследиле су осамдесете године Алекса Инглиша, осмострустрог учесника на Ол-стару, и бившег најбољег стрелца НБА лиге. Управо за време играчке каријере Инглиша, 13. децембра 1983. године, Денвер је са Детроитом одиграо меч са највећим бројем поена икада - 370. Меч је одигран на три продужетка, а Пистонси су славили резултатом 186:184.

Франшиза бележи лагани пад током деведесетих, а као редовни учесници плеј-офа етаблирају се кад је Кармело Ентони дошао у лигу 2003. године.

Никола Јокић је први играч из франшизе Денвера који проглашен за МВП најкориснијег играча НБА лиге и то у сезони 2020/21.