Портал:Књижевност/Књига октобар

С Википедије, слободне енциклопедије
Пут око света за осамдесет дана
Пут око света за осамдесет дана

Пут око света за осамдесет дана (франц. Le tour du monde en quatre-vingts jours) авантуристички је роман француског књижевника Жила Верна из 1873. године. У књизи је описан покушај Филеаса Фога и његовог слуге Паспартуа да, ради опкладе од 20.000 фунти, обиђу свет за осамдесет дана. Ово је једно од најпознатијих Вернових дела.

Фог и Паспарту стижу у Суец на време. Док се искрцавају у Египту примећује их детектив Скотланд јарда по имену Фикс, који је послат из Лондона у потрази за пљачкашем банке. Пошто Фог одговара опису пљачкаша, Фикс је заменио Фога са криминалцем. Пошто не може на време да добије налог за хапшење, Фиг се укрцава на пароброд који превози путнике у Бомбај. Фикс се упознаје са Паспартуом не откривајући своје намере. Фог је ложачима пароброда обећао велику награду ако до Бомбаја стигну раније. У Бомбај су стигли два дана пре рока.

У Индији су се укрцали у воз који саобраћа од Бомбаја до Калкуте. Фог сазнаје да је чланак у „Дејли телеграфу“ нетачан – пруга се завршава у Холдбију и наставља се педесет миља даље у Алахабаду. Фог купује једног слона, унајмљује водича, и креће ка Алахабаду. Они пролазе близу поворке која једну младу Индијку намерава да жртвује наредног дана. С обзиром да је млада жена омамљена опијумом и марихуаном, путници одлучују да је спасу. Прате поворку до свог одредишта, на ком је Паспарту заменио Индијкиног мртвог супруга на погребној ломачи на којој она треба да буде спаљена. Током церемоније он се диже са ломаче, плаши свештенике, и односи младу жену. Два дана која су уштедели су изгубљена али Фогу није жао.