Пређи на садржај

Портал:Медицина/Изабрани чланак април 2016.

С Википедије, слободне енциклопедије

Карцином пениса је злоћудан или малигни тумор који се може формирати било где дуж осовине пениса, али већина се појављују на препуцијуму или главићу. Расте на било ком ткиву које улази у састав пениса. Најчећи облик је планоцелуларни карцином коже пениса, који потиче из плочастослојевитог епитела. Сличан је карциному плочастих ћелија на другим деловима коже, као што су лице и руке. Неке врсте рака пениса су меланоми, који се јављају као плаво-браон равне мрље и имају тенденцију да се брзо шире. Понекад, из дубоких ткива пениса може се развити рак, типичн облик саркома. Карцином пениса који се примарно развија у подручју кожице (препуцијума) након извесног времена шири се и постаје све већи, да би у завршној фази болести захватио дубока ткива у телу пениса и лимфне чворове у препонама (ингвинална подручје) или карлице. Према начину настанка карцином пениса је, болест лоше хигијене,која доводи до пропадања ћелија кожице пениса, шти има за последицу иритацију која доводи до развоја рака. У том смислу, социјалне, културне навике, хигијена и религиозни обичаји, значајно доприносе факторима ризика. Постоји јасно документована повезаност између хуманог папилома вируса (ХПВ) и сквамоцелуларног карцинома (СЦК).

Како обично споро расте карцином пениса је излечив ако се рано открије. Међутим због минимизирања тегоба од стране болесника, ови тумори се откривају релативно касно, око годину дана од појаве симптома. У 21. веку стопа излечења од карцинома пениса значајно је порасла и до 80%, због нових сазнања о овој болести, раног откривања, технолошких достигнућа и примене специјализоване терапије.

Клинички, карцином пениса манифестује се као подигнута бубуљица или лезија на пенису, или у облику необјашњиве промене у боји коже. Као и многе врсте рака, дијагностикује се уз помоћу биопсије. Врсту и начин лечење одређује величина и стадијум рака. Ако је рак мали и локалан, може се лечити хируршки, хемијски, зрачењем или ласером без значајних оштећења или нарушавања функције пениса. Ако се рак велики или се значајно проширио у дубља ткива пениса, радикална операција је метод избора за већину мушкараца. Терапија зрачењем је једна од могућности, али резултати су лошији. Ако се тумор проширио на лимфне чворове, операција се комбинује са зрачењем. Примена хемотерапија је од малог значаја код лечења обимних карцинома пениса.

... даље