Портал:Науке о Земљи/ИзабраниЧланак март

С Википедије, слободне енциклопедије

Геофизика (грч. γή = Земља, грч. φυσικά = својство, природа) је скуп научних дисциплина које изучавају разне физичке особине литосфере, хидросфере и стратосфере. Геофизика проучава физичка поља Земље (гравитационо, магнетско, електрично) и њихову међусобну интеракцију. Примењена геофизика је научна дисциплина која проучава састав и структурну грађу земљине коре ради проналажења разних минералних сировина као што су нафта, угаљ, термалне воде идр.

Геофизичари се баве испитивањем природних феномена и њихове повезаности у земљиној унутрашњости. Ти природни феномени су: земљино магнетско поље, топлотна кретања, ширење сеизмичких таласа и гравитациона сила.

Шире схваћена, геофизика подразумева и студију космичких феномена који утичу на појаве на Земљи - космичку радијацију и сунчеву радијацију (тзв. сунчев ветар).

Геофизичке методе су методе које се користе у примењеној геофизици. Заснивају се на испитивању природних или вештачки створених физичких поља у циљу решавања одређених геолошких или геотехничких проблема, или проналажења објеката човекове делатности испод Земљине површи (нпр. у археологији).

Геофизичких метода има 8 и оне се могу сврстати у две групе по четири методе. Групу од четири форсиметријске методе чине методе које се примењују у домену "чисте" силе, као што су гравитациона сила и електромагнетна сила. Четири форсиметријске методе могу бити примењене и у вакууму. Другу групу представљају интерактиметријске методе, а чине их четири методе које се примењују у домену интеракција које захтевају присуство материје. Форсиметријске методе су: гравиметријска, електромагнетометријска, магнетометријска и електрометријска метода, а интерактиметријске методе су сеизмометријска, термометријска, радиометријскаи морфометријска метода.

Више о геофизици...