Портал:Тенис/Биографија септембар

С Википедије, слободне енциклопедије
Серена Вилијамс 2013. године
Серена Вилијамс 2013. године

Серена Џамика Вилијамс (енгл. Serena Jameka Williams; рођена 26. септембра 1981. у Сагину, Мичиген, САД) је америчка тенисерка.

Тренутно је најбоље рангирана тенисерка. Освојила је 69 титула, од тога је двадесет једна на гренд слем турнирима. Серена Вилијамс је једна од ретких тенисерки која може да се похвали тиме да је освојила све титуле на сва четири гренд слем турнира и у појединачној конкуренцији и у паровима.

Серена је једна од најуспешнијих тенисерки данашњице, и по мишљењима многих, једна од најбољих тенисерки свих времена. Поред 17 титула на гренд слем турнирима појединачно и 12 у паровима, Серена је освојила и четири златне медаље на Олимпијским играма, три у женским паровима у Сиднеју 2000., Пекингу 2008 и у Лондону 2012., као и у Лондону 2012. у појединачној конкуренцији.

Серена је рођена у Сагиноу, у држави Мичиген, САД. Када је имала четири године, она и њене четири сестре су се са родитељима Ричардом и Орасин (званом Бренди) преселиле у Лос Анђелес. Тенис је почела да тренира под утицајем свог оца Ричарда.

Прочитајте цео чланак