Портал:Фудбал/Изабрани новембар 2012

С Википедије, слободне енциклопедије
Стадион
Стадион

Олимпијски стадион у Амстердаму (хол. Olympisch Stadion) је стадион изграђен као главни стадион за Летње олимпијске игре 1928. у Амстердаму, Холандија. Када је изграђен, стадион је имао капацитет за 31.600 гледалаца. Након завршетка изградње ривалског Де Кајп стадиона у Ротердаму 1937., власти у Амстердаму су одлучиле да повећају капацитет Олимпијског стадиона на 64.000 додавањем другог прстена на стадион, а други прстен је ипак уклоњен током реновације 1996. ФК Ајакс је користио Олимпијски стадион за међународне утакмице до 1996., када је завршена Амстердам арена.

Стадион је такође био домаћин и неколико важних мечева, финала Европског купа 1962. и финала Купа победника купова 1977.

Од 2005. стадион је дом спортском музеју, Олимпијски доживљај Амстердам. Више се не користи као фудбалски стадион.

Олимпијски стадион је дизајнирао архитекта Јан Вилс, и један од најбољих примера Амстердамске школе архитектуре, допуњујући тај део града који је дизајнирао Хендрик Петрус Берлаге. Дизајн је освојио златну медаљу на архитектонском такмичењу на Олимпијским играма 1928. Бетонски други прстен који је додат 1937. на јужну и северну трибину је такође дизајнирао Вилс.

Даље...