Портал:Хокеј на леду/Биографија август 2012.

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрана биографија

Александар Јерјоменко
Александар Јерјоменко

Александар Јерјоменко (рус. Александр Владимирович Ерёменко; 10. април 1980. Москва) је руски хокејаш који тренутно игра у Динаму из Москве. Игра на позицији голмана.

Јеременко је прошао млађе категорије Динама из Москве. У раној каријери играо за Твер, Мечел и Амур. У лето 2004. вратио се у клуб у који је поникао, Динамо.

У својој првој сезони после повратка Јерјоменко је на 36 мечева примио 75 голова, и заједно са тимом освојио Супер лигу Русије. Након завршетка шампионата одлучио је да промени клуб и преселио се у Ак Барс. Јеременко у клубу није био први голман и одиграо је само 25 утакмица, али је као део екипе успео да освоји титулу, што је била његова друга узастопна.

Јеременко је остао у Казању још једну сезону, али након што је клуб завршио други у првенству, одлучио је да напусти клу и оде у Салават Јулаев. Сезону 2007/08. завршио је сезону са шампионском титулом. Клубу је то била прва титула а њему укупно трећа. У мају 2009, продужио је уговор са клубом на још четири године. У сезони 2010/11. изгубио је место првог голмана, па је на крају сезоне одлучио да се поново врати у свој матични Динамо.

Са Динамом је освојио своју пету титулу шампиона Русије. Динамо је у финалу био бољи од Авангарда са 4:3 у победама, а Јерјоменко је проглашен за најбољег играча финала.

Прочитајте цео чланак