Пређи на садржај

Портал:Хокеј на леду/Биографија октобар 2013.

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрана биографија

Дени Хитли
Дени Хитли

Дени Хитли (енгл. Dany Heatley; 21. јануар 1981. Фрајбург, Западна Немачка) је канадски хокејаш немачког порекла који тренутно игра у Минесота вајлдсе. Игра на позицији левог крила.

Атланта трешерси бирали су Хитлија као 2. пика на драфту 2000. године. У Националној хокејашкој лиги заиграо је годину дана касније у сезони 2001/02. У нападачкој линији заиграо је заједно са још једним рукијем, првим избором драфта 2001., Иљом Коваљчуком. Сезону је завршио као најбољи новајлија лиге, испред саиграча Иље Коваљчука. Следеће сезоне (2002/03.) постао је једна од звезда НХЛ-а, а то је потврдио на 53. традиционалној Ол стар утакмици на Флориди. Хитли је постигао невероватна четири гола, додао и асистенцију код последњег гола Истока, те је био стрелац и код пенала, што се не броји као службени погодак. За свој допринос награђен титулом МВП-а, иако није био члан победничке екипе. Уједно је постао и најмлађи (22 године и 12 дана) стрелац хет-трика на Ол стару.

Хитли је за време штрајка играча (није играна НХЛ лига) играо за швајцарски Берн. Касније је сезону завршио у руском Ак Барсу.

Прочитајте цео чланак