Портал:Хокеј на леду/Биографија октобар 2014.

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрана биографија

Свен Олоф Гунар Јохансон (швед. Sven Olof Gunnar Johansson; Стокхолм 27. август 19311. октобар 2011, Стокхолм) био је један од најсвестранијих шведски спортиста свих времена. Током каријере активно је играо хокеј на леду и фудбал, а касније и голф, а такође је био и вишеструки првак Шведске у скијању на води.

Осмоструки је првак Шведске у хокеју на леду са ХК Јургорденом, док је са репрезентацијом у три наврата освајао титуле светског првака, сребри и бронзани са ЗОИ 1952. и ЗОИ 1964. године. Изумитељ је хокејашке кациге.

Са фудбалским клубом Јургорден освојио је националну титулу 1959, а одиграо је и једну утакмицу за фудбалску репрезентацију своје земље. Сматра се једним од најутицајнијих голфера у Шведској, али и „оцем“ Совјетског голфа.

Иако је рођен под презименом Јохансон, Свен је током целе каријере био познат по надимку „Тумба“ који је добио по имену градића у којем је одрастао недалеко од Стокхолма. Године 1965. и службено је променио презиме у Тумба.

Са супругом Моном, са којом се венчао у октобру 1960. имао је 4 сина. По окончању спортске каријере углавном је живео у Вест Палм Бичу на Флориди. Преминуо је 1. октобра 2011. у болници у Стокхолму у осамдесетој години од последица инфекције кука након операције.

Прочитајте цео чланак