Портал:Хокеј на леду/Биографија октобар 2015.

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрана биографија

Петри Контиола
Петри Контиола

Петри Контиола (фин. Petri Kontiola; 4. октобар 1984, Сејнејоки, Финска) професионални је фински хокејаш на леду који игра на позицији централног нападача.

Тренутно игра за канадски тим Мејпл Лифсе из Торонта у Националној хокејашкој лиги (од сезоне 2014/15).

Са сениорском репрезентацијом Финске освојио је две сребрне медаље на светским првенствима (СП 2007. и СП 2014), те бронзану медаљу на Зимским олимпијским играма 2014. у Сочију.

Своју професионалну играчку каријеру Петри Контиола је започео 2003. године у редовима Тапаре из Тампереа у хокејашкој лиги Финске, док је пре тога играо за млађе селекције истог клуба. Већ 2004. учествовао је на улазном драфту НХЛ лиге где га је као 196. пика у 7. рунди одабрала екипа Чикаго Блекхокса. Пре одласка на Северноамерички континент одиграо је четири сезоне у Финској, за Тапару. У сезони 2005/06. проглашен је за најбољег асистента лиге са чак 35 асистенција у лигашком делу сезоне.

По доласку у Америку, на почетку сезоне 2007/08. преусмерен је у редове екипе Рокфорд Ајсхогса у Америчкој хокејашкој лиги, иначе филијали Блекхокса, са циљем да се прилагоди америчком стилу игре. Прву утакмицу у НХЛ лиги, у редовима тима из Чикага одиграо је 25. новембра 2007. против екипе Ванкувер Канакса. У првој НХЛ екипи одиграо је тек 12 утакмица уз статистички учинак од тек 5 асистенција, те је остатак сезоне провео у Ајсхогсима (баш као и већи део следеће сезоне). У марту 2009. трејдован је у екипу Анахајм Дакса, из које је аутоматски преусмерен у њихову АХЛ филијалу Ајова Чопсе у којој је одиграо остатак сезоне.

Прочитајте цео чланак