Пређи на садржај

Портал:Хокеј на леду/Биографија октобар 2016.

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрана биографија

Ден Хамхјус
Ден Хамхјус

Данијел Ден Хамхјус (енгл. Daniel Dan Hamhuis; Смитерс, 13. децембар 1982) професионални је канадски хокејаш на леду који игра на позицији одбрамбеног играча.

На НХЛ драфту одржаном 2001. одабрала га је екипа нешвилских Предатора као 12. пика у првој рунди. Након 8 сезона проведених у Предаторсима (и њиховој филијали Адмиралсима у АХЛ лиги), у сезони 2010/11. као слободан играч прелази у редове Ванкувер канакса где и данас игра. Највећи успех у клупској каријери остварио је управо у сезони 2010/11. када је са канадским клубом играо финале Стенли купа.

Са сениорском репрезентацијом Канаде освојио је титулу светског првака 2007, те светску бронзу на првенствима 2008. и 2009. године. Ипак највећи успех остварио је на Зимским олимпијским играма 2014. у Сочију где је освојио златну медаљу.

Хамхјус започиње играчку каријеру 1998. у јуниорској Western Hockey League у екипи Искошени текстКугуарса из града Принс Џорџ (Британска Колумбија). Три године касније излази на драфт НХЛ лиге где га је као 12. пика у првој рунди одабрала екипа нешвилских Предаторса, а први професионални уговор са екипом потписао је 7. јула 2002. године. Одмах по потписивању уговора прослеђен је на усавршавање у АХЛ филијалу Предаторса, у екипу Милвоки адмиралса. Прву професионалну сезону у Адмиралсима окончао је са 74 одигране утакмице, уз учинак од 6 голова и 24 асистенције.

Прочитајте цео чланак