Портал:Хокеј на леду/Изабрани новембар 2014.

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани

Лого лиге
Лого лиге

Лига (фин. Liiga) или Елитна хокејашка лига Финске је по рангу највише професионално клупско такмичење хокеја на леду у Финској. Основана је у сезони 1975/76. под именом СМ-лига (фин. Suomen mestaruus-liiga) као наследница дотадашње аматерске СМ-сарја (SM-sarja) лиге и под тим именом је егизстирала до 2013. године. Под заједничком је управом заједнице клубова лиге и Савеза хокеја на леду Финске.

Највише титула до сада је освојила екипа Илвеса из Тампереа са укупно 16 титула. Међународна хокејашка федерација прогласила је Финску елитну лигу другим по снази такмичењем у Европи (после КХЛ-а), а трећим у свету (испед је НХЛ).

Иако је лига у једном периоду свог постојања имала нижи ранг и попуњавала се системом промоција, тренутно је реч о лигашком такмичењу затвореног типа у којем број и списак учесника одређује Борд лиге.

Како је током 1970-их година дошло до великог корака напред у развоју хокеја на леду у Финској, јавила се и потреба за реорганизацијом националног шампионата како би тај квалитет и напредак још више дошао до изражаја. Због тога је 1975. формирана СМ-лига (фин. Suomen mestaruus-liiga), професионално такмичење које је заменило дотадашње аматерско такмичење СМ-сарја (фин. SM-sarja).

Новосонована лига егзистира на строго професионалним принципима и по јасно дефинисаним правилима, и лигом управља Извршни одбор који има потписан уговор о сарадњи са Савезом хокеја на леду Финске. Било је то уједно и прво професионално спортско лигашко такмичење на територији Финске.

У првој сеезони лиге 1975/76. учестовало је укупно 10 клубова, а по први пут одигран је и плеј-оф у којем су учестовала 4 најбоља тима из лигашког дела сезоне. Задржан је систем промоције и испадања на основу којег је одређиван списак учесника за сваку наредну сезону. Последњепласирани тим из лигашког такмичења борио се за место у елити у директном дуелу са екипом која је била најбоља у нижерангираном такмичењу исте сезоне.

Хокејашки тимови у Финској увек имају своја традиционална имена, и никада их не мењају у зависности од власника (компанија и појединаца) који управљају клубовима. Одреднице Ab, Oyj и Ry означавају статус правног субјекта који је у власничкој структури клуба.

Од сезоне 2014/15. у лиги се уместо екипе Јокерита такмичи тим ХК Спорт из града Васе.

Даље...