Портал:Хокеј на леду/Изабрани архива

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани чланци

Јануар

Изабрани чланак

Ситуације које приказују ајсинг: А - нема ајсинга, Б - ајсинг.
Ситуације које приказују ајсинг: А - нема ајсинга, Б - ајсинг.

Забрањено испуцавање или ајсинг (енгл. icing) представља недозвољену ситуацију у хокеју на леду, приликом које се пак испуцава са властите половине терена преко две црвене линије без директног контакта са било којим од играча.

У Европи и међународним утакмицама које се играју под окриљем ИИХФ-а, вреди правило аутоматског ајсинга, односно ајсинг се досуђује аутоматски оног тренутка када пак пређе црвену линију противничког гола. У Северној Америци (укључујући и НХЛ асоцијацију) се досуђује такозвани тач ајсинг (енгл. touch-icing), односно прекршај се досуђује тек након што противнички играч додирне пак који је прешао иза линије гола. Ајсинг се поништава ако голман екипе која се брани додирне плочицу.

Ајсинг се не суди у следећим ситуацијама:

  • Уколико је екипа са играчем мање никада се не суди ајсинг против те екипе;
  • Када судија према властитом слободном уверењу процени да је голман или одбрамбени играч био у стању да стигне до плочице пре него што је прешла гол-линију;
  • Уколико је пак ушао у оквир гола, погодак се признаје, нема ајсинга;
  • Уколико је пак испуцан директно из булија;
  • Уколико је голман напустио свој простор и кренуо у правцу пака;
  • У НХЛ лиги, када судија процени да је до ајсинга дошло као резултат неуспелог додавања (паса), ајсинг се не суди.

Даље...


уреди

Фебруар

Изабрани чланак

Калдеров меморијални трофеј
Калдеров меморијални трофеј

Калдеров меморијални трофеј (енгл. Calder Memorial Trophy) је награда Националне хокејашке лиге која се сваке године додељује најбољем новом играчу који игра своју прву сезону у лиги. Трофеј је назван по Френку Калдеру, првом председнику НХЛ-а. Награда се још назива и "НХЛ-ов новајлија године" и додељује се од сезоне 1936/37. По завршетку сваке сезоне победник се одређује гласањем међу члановима асоцијације професионалних хокејашких новинара. Сваки од гласача гласа за пет најбољих по 10-7-5-3-1 систему након чега се именују тројица финалиста. Победник се проглашава на НХЛ-овој церемонији након завршетка плеј офа.

Трофеј је назван по Френку Калдеру, доживотном председнику НХЛ лиге који је био на њеном челу од 1917. до своје смрти 1943. године. Иако се награда за новајлију године додељује од сезоне 1932/33, Калдеров трофеј је представљен тек на затварању сезоне 1936/37. Након Френкове смрти 1943. године награда је преименована у Калдеров меморијални трофеј.

Даље...


уреди

Март

Изабрани чланак

Лого савеза
Лого савеза

Савез хокеја на леду Аустрије (нем. Österreichischer Eishockeyverband, ÖEHV) кровна је спортска организација задужена за професионални и аматерски хокеј на леду и инлајн хокеј на подручју Републике Аустрије.

Савез је пуноправни члан Међународне хокејашке федерације (ИИХФ) од 18. марта 1912. године.

Седиште Савеза налази се у главном и највећем граду земље Бечу.

Аустријски хокејашки савез (нем. Österreichische Eishockeyverband) основан је почетком 1912. године, а за првог председника именован је Густав Фејкс који је истовремено био и члан Међународне хокејашке федерације. Савез је већ у марту исте године постао и пуноправним чланом ИИХФ-а. Национална сениорска екипа је на међународној сцени дебитовала већ 1913. на Европском првенству које је одржано у Минхену.

Деловање Савеза је два пута прекидано као последица Првог и Другог светског рата, односно услед промена државних граница земље после ратова. Рад Савеза је обновљен 1945. године.

Даље...


уреди

Април

Изабрани чланак

Лого клуба
Лого клуба

Спортски клуб за хокеј на леду Црвена звезда је српски хокејашки клуб из Београда. Клуб је део спортског друштва Црвена звезда и основан је 1946. године. Своје домаће утакмице игра у Леденој дворани Пионир, капацитета 2.000 места. Тренутно се такмичи у Хокејашкој лиги Србије.

Треба напоменути да су хокејаши Црвене звезде, након оснивања, крајем 1946. године одиграли прву утакмицу против Спартака из Суботице а да су наредне две сезоне, услед недостатка леда, изостали из званичних такмичења, тако да су све акције хокејашког тима замрле. Све се поново активирало Оснивачком Скупштином Хокејашког клуба 25. октобра 1953. године.

До 1960. године, хокејаши Црвене звезде редовно учествују у домаћим такмичењима уз просечне резултате, али је недостатак квалитетног клизалишта узео данак. Слаб рад са млађим категоријама, уз напуштање клуба од стране најбољих, 1968. године доводи до пада у Другу лигу. У нижем рангу, Хокејашки клуб Црвена звезда ће таворити пуну деценију. Тек када је Београд добио Ледену дворану "Пионир", створена је могућност квалитетнијег рада.

Хокејаши су први трофеј освојили у Купу 1980. године у Загребу, против домаће екипе Младости. Мала сенка на тај трофеј је необјашњиво неучествовање тада најјаче екипе у држави, но успеху се не гледа у зубе. Поново је наступио лош период, али до испадања у Другу лигу није дошло.

Даље...


уреди

Мај

Изабрани чланак

Јеж Спики 2.0, званична маскота првенства
Јеж Спики 2.0, званична маскота првенства

Светско првенство у хокеју на леду 2023. било је 86. по реду такмичењу за титулу светског првака у хокеју на леду у организацији Светске хокејашке федерације (ИИХФ). Домаћин турнира били су Финска и Летонија, а утакмице су се играле у Тампереу и Риги. Првенство се играло у периоду од 12. до 28. маја 2023. године.

Као и у издању 2022. године, на турниру је остварено неколико изненађујућих резултата: победа Казахстана над Норвешком, победа Мађарске над Француском, прва победа Летоније над Чешком, друга победа Норвешке над Канадом, као и прва победа Казахстана над Словачком. У плеј-офу је такође било изненађења, пошто је Летонија стигла до полуфинала након што је у четвртфиналу победила фаворита Шведску са 3:1, Немачка је победила Швајцарску са 3:1, а актуелни олимпијски и светски шампион Финска је изгубила од Канаде 4:1. Чешка је завршила на 8. месту након што је у четвртфиналу изгубила од Сједињених Држава са 3:0, што је до сада најгори пласман те нације у историји Светског првенства. Немачка је стигла до финала први пут од 1930. након што је у продужетку победила првог носиоца САД резултатом 4:3. Коначно, ово је био први пут од 1950. године да међу освајачима медаља није укључена барем једна од традиционалних хокејашких сила: Шведска, Финска, Русија (и Совјетски Савез) и Чешка (и Чехословачка).

Канада је освојила своју 28. титулу победивши Немачку са 5:2 у финалу. Сребро је била прва медаља Немачке од 1953. Летонија је освојила своју прву ИИХФ медаљу након што је победила Сједињене Државе са 4:3 у продужетку и завршила на трећем месту.

Даље...


уреди

Јун

Портал:Хокеј на леду/Изабрани јун 2024.
уреди

Јул

Портал:Хокеј на леду/Изабрани јул 2024.
уреди

Август

Портал:Хокеј на леду/Изабрани август 2024.
уреди

Септембар

Портал:Хокеј на леду/Изабрани септембар 2024.
уреди

Октобар

Портал:Хокеј на леду/Изабрани октобар 2024.
уреди

Новембар

Портал:Хокеј на леду/Изабрани новембар 2024.
уреди

Децембар

Портал:Хокеј на леду/Изабрани децембар 2024.
уреди