Портал:Хокеј на леду/Изабрани фебруар 2013.

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани

Лого првенства
Лого првенства

Светско првенство у хокеју на леду 2012. је 76 по реду такмичењу за наслов титуле светског првака у хокеју на леду одржано под окриљем Светске хокејашке федерације (ИИХФ). Турнир је одржан у периоду од 4 до 20. маја 2012. у Финској и Шведској. Утакмице су се играле у Хелсинкију и Стокхолму.

За разлику од претходних година дошло је до промене у систему такмичења. Учестовало је 16 националних хокејашких селекција подељених у 2 групе са по 8 тима у свакој. По четири првопласиране екипе из сваке групе су обезбедиле наступ у другој фази такмичења, док су се последњепласиране екипе испале у Дивизију I

Светско првенство је по четврти пут освојила Русија која је у финалу савладала Словачку са 6:2. Бронзану медаљу освојила је Чешка победом над Финском од 3 према 2. Из елитне дивизије светског хокеја испале су селекције Казахстана и Италије.

За најбољег играча је проглашен Рус Јевгениј Малкин. Он је такође био и најефикаснији играч са деветнаест поена и најбољи стрелац са једанаест погодака. Најбољи асистент је био Швеђанин Хенрик Зетерберг са дванаест асистенција.

Даље...