Пређи на садржај

Портал:Film/Izabrani članak/06. 2008

С Википедије, слободне енциклопедије

Kum (engleski: The Godfather) je američki dramski film režisera Fransisa Ford Kopole iz 1972. godine s Marlon Brandom, Al Pačinom, Džejms Kanom, Robertom Duvalom i Dajanom Kitom. Film je adaptacija istoimenog romana, koji je napisao Mario Puzo. Priča u filmu se dešava od kasne 1945. godine do 1955. godine.

Ovaj film se univerzalno smatra definitivni mafija filmom i konstantno je na prvom mestu na mnogim listama najboljih filmova svih vremena. Trenutno je na trećem mestu prema Američkom filmskom institutu, a od 3. avgusta 2006. godine je na prvom mestu (sa ocenom 9.1 od 10) od 250 filmova sa liste IMDB.


„Kum“ Fransisa Forda Kopole, film snimljen po istoimenom romanu Marija Puza, smatra se modernim epom, najbriljantnijom metaforom za američko društvo i dvostruke standarde.

Jednu od najefektnijih rečenica u filmu izgovara don Vito Korleone (Marlon Brando) objašnjavajući svoje planove da natera Fanučija da prihvati manje novca nego što mu duguje: "Napraviću mu ponudu koju neće moći da odbije."

Sam Kopola je jednom prilikom rekao da je uvek želeo da upotrebi mafiju kao metaforu za Ameriku, jer i jedna i druga imaju korene u Evropi. „Obe su potpuno kapitalistički orijentisane i osnovna pobuda im je profit. I mafija i Amerika osećaju se kao dobrotvorne organizacije, a imaju ruke uprljane krvlju od onoga što moraju da čine da bi zaštitile svoju moć i interese“, objasnio je Kopola dubinu svojih pobuda.

Muzika Nina Rote, pogotovo „Ljubavna tema“, ima svoju dušu i pobuđuje nostalgiju. Ona kao da podseća gledaoce na mesto i okruženje iz kog su potekli svi protagonisti koji sada tako brutalno seju smrt na ekranu. A opet, možda ta muzika, ako se sluša odvojeno od filma, tako dobro zvuči baš zato što podseća na film.

Ovo ostvarenje krasi izvanredna fotografija, koja i sama pripoveda priču o porodici Korleone. Njega čini mnoštvo scena koje žive za sebe u svesti svakog od nas. Legendarna scena buđenja neposlušnog holivudskog mogula pored odrubljene glave njegovog najboljeg konja sigurno je jedna od njih.