Портал:Film

С Википедије, слободне енциклопедије
Dobro došli na Vikipedijin portal posvećen filmu.

Film se često spominje kao sedma umetnost, i to veoma važna; filmovi zabavljaju, obrazuju, prosvetljuju i nadahnjuju publiku. Vizuelnim elementima filma ne treba prevod zbog čega filmska slika ima moć sveopšte komunikacije. Filmove stvaraju pojedine kulture i oni odražavaju njihov način života, a ujedno i utiču na njih.


Izabran članak

Bitka na Neretvi je jugoslovenski partizanski film iz 1969. Scenario su napisali Stevan Bulajić, Veljko Bulajić i Ratko Đurović, a film je režirao Veljko Bulajić. Film je zasnovan na istinitim događajima iz Drugog svetskog rata, strateškog plana udruženog napada sila Osovine na jugoslovenske partizane 1943.

Smatra se najboljim i najskupljim filmom snimljenim u socijalističkoj Jugoslaviji. Bio je nominovan za Oskara 1969. u kategoriji za najbolji strani film i imao najveću gledanost u bivšoj SFRJ sa oko 4,5 miliona gledalaca. Dok ga je u više od osamdeset zemalja sveta videlo 350 miliona gledaoca.

Arhiva

Izabrana biografija

Ser Lorens Ker Olivije, Baron Olivije (engl. Laurence Kerr Olivier, Baron Olivier; IPA:/ˈlɔrəns ˈkɜr oʊˈlɪviˌeɪ/; Dorking, 22. maj 1907Stening, 11. jul 1989) je bio engleski pozorišni, filmski i televizijski glumac, režiser i producent. U karijeri dugoj preko šezdeset godina tumačio je najrazličitije uloge — od likova iz grčkih i Šekspirovih tragedija, preko ekscentričnih i grotesknih negativaca, do junaka romantičnih komedija. Smatra se najboljim tumačem likova iz Šekspirovih drama. Najpoznatiji je po ulogama u filmovima Orkanski visovi, Rebeka, Bani Lejk je nestala, Princ i igračica, Otelo i Maratonac. Dobio je dva počasna Oskara za životno delo i veliki doprinos filmskoj umetnosti, kao i Oskara za najboljeg glavnog glumca za ulogu u Hamletu.

Olivije je bio nominovan za trinaest Oskara (osvojio tri); za devet Emija (osvojio pet); jedanaest nagrada BAFTA (osvojio tri) i šest Zlatnih globusa (osvojio tri). Dobitnik je Srebrnog medveda na Berlinskom filmskom festivalu i Zlatnog lava na Festivalu u Veneciji, a dobio je i zvezdu na holivudskoj Stazi slavnih. Prvi je glumac u istoriji filma koji je dobio plemićku titulu. Američki filmski institut ga je uvrstio među dvadeset najvećih glumaca svih vremena. Smatra se najboljim britanskim glumcem dvadesetog veka.

Arhiva

Klice

Ukoliko napišete neki kratak članak (klicu), molimo Vas da koristite šablon {{Klica-film}} kako bi ga označili da članak nije završen i da mu treba dopuna. Nezavršene članke možete naći u kategoriji Klice film, a članke bez slike u kategoriji Članci o filmovima bez postera.

Uređivači portala

Ako želite da doprinosite ovom portalu možete dopisati svoje korisničko ime ispod.

  1. Mstudiodf (разговор) 19:58, 28. јануар 2014. (CET)
  2. Filipović Zoran (разговор) 14:45, 9. април 2020. (CEST)
  3. Jovan108 (разговор) 03:56, 8. април 2022. (CEST)
  4. Садко (ријечи су вјетар) 20:37, 13. јануар 2024. (CET)

Srpski film

Лептирица је југословенски телевизијски хорор филм из 1973. године, који представља један од првих и најпознатијих хорор филмова на њеним просторима. Заснован је на приповеци Милована ГлишићаПосле деведесет година“, а сценарио и режију је радио Ђорђе Кадијевић. Филм је сниман у селу Зарожје код Бајине Баште. РТС је дигитално обновила овај филмски класик и приказала премијерно 12. јануара 2019. године.


Arhiva

Izabrana fotografija

Dobri i sjajni članci

Filmski pojmovi

Ostali portali