Портал:Film

Из Википедије, слободне енциклопедије
Portal Film logo.png
Dobrodošli na Vikipedijin portal posvećen filmu.

Film se često spominje kao sedma umetnost, i to veoma važna; filmovi zabavljaju, obrazuju, prosvetljuju i nadahnjuju publiku. Vizuelnim elementima filma ne treba prevod zbog čega filmska slika ima moć sveopšte komunikacije. Filmove stvaraju pojedine kulture i oni odražavaju njihov način života, a ujedno i utiču na njih.

Monica Bellucci, Women's World Awards 2009 b.jpg
Eva Longoria 2012.jpg
Penélope Cruz - Cannes 2011.jpg
Pam Anderson 2009.jpg
Charlize Theron by Gage Skidmore.jpg
SandraBullockMay09.jpg
уредиIzabrana biografija
Penélope Cruz TIFF 2012.jpg

Penelope Kruz Sančez (šp. Penélope Cruz Sánchez; Alkobendas, 28. april 1974) je španska glumica. Filmsku karijeru je započela sa svega osamnaest godina, ulogom u filmu Šunka, šunka, da bi svetsku slavu stekla dramom Vrati se. Dobitnica je Oskara za najbolju sporednu glumicu za ulogu u filmu Ljubav u Barseloni. Time je postala prva Španjolka, koja je dobila ovu nagradu. U julu 2010. venčala se sa Havijerom Bardemom.

Arhiva

уредиIzabrana fotografija
уредиKlice

Ukoliko napišete neki kratak članak (klicu), molimo Vas da koristite šablon {{Klica-film}} kako bi ga označili da članak nije završen i da mu treba dopuna. Nezavršene članke možete naći u kategoriji Klice film, a članke bez slike u kategoriji Članci o filmovima bez postera.

уредиUređivači portala

Ako želite da doprinosite ovom portalu možete dopisati svoje korisničko ime ispod.

  1. --Mstudiodf (разговор) 19:58, 28. јануар 2014. (CET)
уредиIzabran članak
MOULINROUGEF.jpg

Mulen ruž! (ili na engleskom Moulin Rouge!) je američki film iz 2001. mjuzikl u režiji Baza Lurmana kome je ovo treći film u karijeri. Film govori o Kristijanu, mladom engleskom piscu-pesniku koji se zaljubljuje u kabare igračicu, glumicu i kurtizanu Saten u noćnom klubu Mulen ruž. U filmu se čuju obrade raznih popularnih muzičkih numera. Radnja je smeštena na Monmartru, boemskoj četvrti Pariza.

Film je bio nominovan za osam Oskara osvojio je samo dva - za kostime i za scenografiju. Snimljen je u studijima kompanije „Foks“ u Sidneju, Australija.

Film je imao međunarodni uspeh i otvorio je vrata mjuziklima koji su snimani tokom sledećih godina: Čikago film iz 2002 (film je dobio i Oskara kao najbolji film), Rent i Fantom iz opere.

Godine 2006. Mulen ruž! se u anketi Američkog instituta za film plasirao na 25. mesto na listi od 100 najboljih mjuzikla ikada snimljenih.

Arhiva

уредиDobri i sjajni članci
уредиFilmski pojmovi
Exquisite-totem.png
уредиOstali portali
Портал