Портал:Film

Из Википедије, слободне енциклопедије
Portal Film logo.png
Dobrodošli na Vikipedijin portal posvećen filmu.

Film se često spominje kao sedma umetnost, i to veoma važna; filmovi zabavljaju, obrazuju, prosvetljuju i nadahnjuju publiku. Vizuelnim elementima filma ne treba prevod zbog čega filmska slika ima moć sveopšte komunikacije. Filmove stvaraju pojedine kulture i oni odražavaju njihov način života, a ujedno i utiču na njih.

Monica Bellucci, Women's World Awards 2009 b.jpg
Eva Longoria 2012.jpg
Penélope Cruz - Cannes 2011.jpg
Pam Anderson 2009.jpg
Charlize Theron by Gage Skidmore.jpg
SandraBullockMay09.jpg
уредиIzabrana biografija
Sandra Bullock, The Heat, London, 2013 (crop).jpg

Sandra Anet Bulok (engl. Sandra Annette Bullock; rođena 26. jula 1964. u Arlingtonu, Virdžinija, SAD) je američka filmska glumica, komičarka, i producent.

Karijeru je počela krajem osamdesetih, igrajući u romantičnim komedijama. Najpoznatija je po filmovima Brzina, Ljubavne čarolije, Dok si ti spavao, Mis tajni agent i Dve nedelje za zaljubljivanje. Veridba njen finansijski najuspešniji film. Za ulogu u drami Mrtav ugao iz 2009. godine, najuspešnijem sportskom filmu svih vremena, osvojila je Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu u drami i Oskara za najbolju glavnu glumicu. Ona je prva žena u istoriji čiji je film u Americi zaradio više od 200.000.000 dolara, i prva koja je iste godine proglašena za najbolju i najgoru glumicu Holivuda. Od njenih novijih filmova, najpoznatiji su Veridba i Žestoke devojke, finansijski najuspešnija komedija 2013. godine.

Sandra je jedna od najbogatijih i najmoćnijih javnih ličnosti na svetu. Ukupna zarada od njenih filmova iznosi 3.200.000.000 dolara. Godinama važi za najomiljeniju glumicu u Americi, gde ima reputaciju jednostavne devojke iz komšiluka. Časopis Pipl proglasio je za ženu 2010. godine, kada je takođe proglašena za najveću filmsku zvezdu američkog Juga. Bulokova je 2012. upisana u Ginisovu knjigu rekorda kao najplaćenija glumica svih vremena. Ona je bila najpopularnija glumica prve decenije dvadesetprvog veka, a često je navođena kao kraljica romantičnih komedija.

Arhiva

уредиIzabrana fotografija
уредиKlice

Ukoliko napišete neki kratak članak (klicu), molimo Vas da koristite šablon {{Klica-film}} kako bi ga označili da članak nije završen i da mu treba dopuna. Nezavršene članke možete naći u kategoriji Klice film, a članke bez slike u kategoriji Članci o filmovima bez postera.

уредиUređivači portala

Ako želite da doprinosite ovom portalu možete dopisati svoje korisničko ime ispod.

  1. --Mstudiodf (разговор) 19:58, 28. јануар 2014. (CET)
уредиIzabran članak
ColourofPara.jpg

Boja raja (перс. رنگ خدا, Rang-e Khodāboja Boga) iranski je dramski film koji je osmislio i režirao Madžid Madžidi. Film je prvi put prikazan 9. februara 1999, a traje 90 minuta. Glavne uloge igraju Mohsen Ramezani (Muamer Ramezani), Husein Mahdžub (Hašem Ramezani) i Salameh Fejzi (baka). Zapažene su i Farahnaz Safari (Bahareh Ramezani) i Elhan Šarifi (Hanijeh Ramezani). Muziku za film je osmislio Alireza Kohanderi, dok je film montirao Hasan Hasandust. Film je napravio Varahonar kompani, koji ga je i izdao u Iranu, dok su distributeri za ostatak sveta Soni pikčers klasik i Kolumbija trajstar.

Arhiva

уредиDobri i sjajni članci
уредиFilmski pojmovi
Exquisite-totem.png
уредиOstali portali
Портал