Порфирије Антиохијски

С Википедије, слободне енциклопедије
Порфирије Антиохијски
Лични подаци
Датум смрти412.
патријарх Антиохије
Године404.-412.
ПретходникФлавијан Антиохијски
НаследникАлександар Антиохијски

Порфирије Антиохијски је био патријарх Антиохије. Наследио је на том месту Флавијана I 404. године. Након што је умро 412. године, заменио га је патријарх Александар[1].

После свргавања светог Јована Златоустог од стране Сабора под Храстом и каснијег Сабора 404. године, Јованови противници Северијан, Акакије и Антиох су настојали да поставе свештенике супротстављене Јовану на положаје од утицаја. Када је Флавијан I умро убрзо након прогонства светог Јована, они су извршили брз избор и посвећење Порфирија, док су многи становници били на Олимпијским играма које су се обично одржавале у јулу или августу. Народ је био увређен што на то место није био постављен Констанције, Флавијанов помоћник и Јованов присталица[2].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ L'Arte di verificare le date dei fatti storici delle inscrizioni delle cronache (etc.) (на језику: италијански). Tipogr. Gattei. 1832. 
  2. ^ Kelly, John N. D. (1998). Golden mouth: the story of John Chrysostom - ascetic, preacher, bishop. Cornell paperbacks Biography / Religion (1. pr изд.). Ithaca, NY: Cornell Univ. Pr. ISBN 978-0-8014-8573-2.