Пређи на садржај

Аталова стоа — разлика између измена

м
'''Аталова стоа''' или '''Аталос''' у античком периоду нека врста тржног центра, данас музеј, која се налази на источној страни археолошког налазишта атинске Агоре у Грчкој у улицу Адријаноу у Монастираку.
== Историја ==
Аталова стоа изграђена је у атинској Агории око 150. године пре нове ере, од стране Аталоса ll, краља Пергамоса као његова донације Атини. Изградња ове зграде почела је 159. године пне, а завршена је 138. године п. н. е. Била је то својевремено највећа грађевина у Грчкој током антикчког периода.<ref name="ASCSA.net">[http://agora.ascsa.net/id/agora/monument/stoa%20of%20attalos Agora Monument: Stoa of Attalo] ASCSA.net, American School of Classical Studies at Athens Приступљено 15.8.2017.</ref>
 
Поново је изграђен у истом стилу и облику од 1953. до 1956. године од стране Америчког археолошког факултета средсвима Ј. Роцкефеллера. Данас се у њој налази у Музеју античке Агоре у Атини.
 
== Намена ==
За време антике стоа је имали продавнице које је закупиле држава Атина и била је нека врста древног тржног центра, али и место у коме се одвијао друштвени живот Атињана. У њој су се свакодневно окупљали грађани не само ради трговине већ и на чашицу разговораи о разним темама, скривајући се лети од јаког медитеранског сунца и хладноће и јаког ветра у зимском периоду.