Tipovi podataka — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
123 бајта уклоњена ,  пре 7 година
м
нема резимеа измене
м (додана категорија Типови података помоћу геџета HotCat)
м
{{Početnik|2|6|2013}}
==Tipovi podataka==
:U [[PascalПаскал (програмски језик)|Paskal]]-u se svaka promenljiva karakteriše tipom<ref>Čabarkapa Milan (2010), Računarstvo i informatika za 3. razred Gimnazije, Beograd; str.37</ref>. Pod tipom se podrazumeva skup vrednosti koje može dobiti promenljiva i skup operacija dozvoljenih nad datom promenljivom. Pascal je tipiziran jezik. To znači da se tip promeljivih definiše pri njenom opisu i da se ne može menjati. Promenljiva može učestvovati samo u operacijama dozvoljenim za njen tip.
 
Tipovi podataka u Pascal-u mogu biti prosti i složeni. Prosti (skalarni, standardni) tipovi podataka: [http://en.wikipedia.org/wiki/Integer_(computer_science)[Ceo broj|-{integer}-]] (celobrojni), [http://en.wikipedia.org/wiki/Floating_point[Realni broj|-{real}-]] (realni), [http://en.wikipedia.org/wiki/Boolean_type boolean[bulijan] (logički) i [http://en.wikipedia.org/wiki/Character_[Znak (computingračunarstvo) |-{char}-]] (znakovni), predstavljaju osnovu za građenje složenh tipova. Kada se kaže da su to skalarni tipovi, želi se istaći da se ne mogu razlagati na elementarnije tipove.
:U [[Pascal]]-u se svaka promenljiva karakteriše tipom<ref>Čabarkapa Milan (2010), Računarstvo i informatika za 3. razred Gimnazije, Beograd; str.37</ref>. Pod tipom se podrazumeva skup vrednosti koje može dobiti promenljiva i skup operacija dozvoljenih nad datom promenljivom. Pascal je tipiziran jezik. To znači da se tip promeljivih definiše pri njenom opisu i da se ne može menjati. Promenljiva može učestvovati samo u operacijama dozvoljenim za njen tip.
Tipovi podataka u Pascal-u mogu biti prosti i složeni. Prosti (skalarni, standardni) tipovi podataka: [http://en.wikipedia.org/wiki/Integer_(computer_science) integer] (celobrojni), [http://en.wikipedia.org/wiki/Floating_point real] (realni), [http://en.wikipedia.org/wiki/Boolean_type boolean] (logički) i [http://en.wikipedia.org/wiki/Character_(computing) char] (znakovni), predstavljaju osnovu za građenje složenh tipova. Kada se kaže da su to skalarni tipovi, želi se istaći da se ne mogu razlagati na elementarnije tipove.
Svaki objekat, ideja, jedinica informacije, itd može da se opiše ili predstavi na 3 različita nivoa:
#'''apstraktni nivo''' - koji se može razumeti kao misaona koncepcija u kojoj su u prvom planu najvažnije karakteristike, a zanemareni manje važni detalji.
===String (simbolni tip)===
 
Za rad sa nizovima simbola u Pascal-u koristi se tip [http://en.wikipedia.org/wiki/String_(computer_science) [Ниска|-{string}-]]<ref>Čabarkapa Milan (2010), Računarstvo i informatika za 3. razred Gimnazije, Beograd; str.45</ref>. Niz simbola između apostrofa predstavlja string konstantu i pripada tipu string. Pri deklarisanju promenljivih ovog tipa koristi se rezervisana reč string, za kojom se u kvadratnim zagradama navodi maksimalna dužina stringa. Pri radu sa stringovima mogu se koristiti sledeće funkcije: '''length(st)''', '''copy(st, poz, n)''', '''concat ( str1, str2, ..., strn)''', '''pos (str1, str2)''', '''delete (str, poz, n)'''.
 
==Reference==

Мени за навигацију