Википедија:Трг/Помоћ

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Добро дошли на википедијски Трг!

НАВИГАЦИЈА

НПП · Помоћ · Речник
Актуелности
IRC · Контакт

Архива

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20


архивирај страницуАрхиве Трга по одељцима погледајте на Трг/Архива.

Одељци трга
Упутства

Уређивање чланака
Обликовање чланака
Викивезе
Википројекти
Слике
Ауторско право
Табеле
Странице за разговор
Пријављивање
Именски простори
Не заборавите
Закључак

Foreign visitors?

You can contact the
English page of our Village Pump and ask a question.


CCD[уреди]

Dragi članovi zajednice,

Želeli bismo da saznamo kako da vam pomognemo, te vas molimo da popunite ovu anketu.

Detaljnije:

Šta tražimo: Odgovori urednika Vikipedije u ovoj anketi će nam dati informacije o kapacitetima (ili njihovom nedostatku) u zajednicama i ograncima Vikimedije u oblasti Centralne i Istočne Evrope. Tražimo da ocenite kapacitete svoje zajednice i (posebno, ako ima smisla) kapacitete svog ogranka.

Zašto tražimo: Ova anketa ima kratkotrajne i dugotrajne ciljeve. Kratkotrajni cilj je omogućavanje najkorisnijih sesija za upravljanje kapacitetima na predstojećoj CEE konferenciji u Lavovu (sredina oktobra 2018). Dugotrajni cilj je informisanje Zadužbine Vikimedija radi osmišljavanja dodatnih aktivnosti pod okriljem CCD inicijative (Razvitak Kapaciteta Zajednice). Značajan doprinos vaše zajednice povećaće šanse za boljom ponudom obuke i podrške relevantne za vašu zajednicu i pomoći će u izgradnji dugoročnih kapaciteta vaše zajednice.

Šta možete da odgovorite: Ako je pokrenuta diskusija o određenoj temi u vašoj zajednici, možete iskazati njen rezultat. (Niste pokrenuli diskusiju do sada? Možete je započeti.) Ili možete podeliti samo svoje lično mišljenje. Oba su dobrodošla; možete čak i popuniti ovu anketu više puta.

Kada nam trebaju odgovori: Do 1. septembra bi bio odličan rok.

Šta dalje: Ovo nije kraj komunikacije sa vama. Osobe koje su popunile anketu mogu očekivati da će im kasnije biti ponuđen intervju. Želimo i da razumemo vašu zajednicu.

Molimo vas da popunite ovu anketu. (Ovu anketu napravio je Qualtrics, a ona podrazumeva prihvatanje Politike privatnosti i Uslova korišćenja)

Mnogo vam hvala u ime organizacionog tima WMCEEM2018 i od mene, menadžera za razvitak kapaciteta zajednice. -- Asaf (WMF) (разговор) 15:54, 7. август 2018. (CEST)

Крав мага[уреди]

Јел може неко да исправи табелу са појасевима на страници Крав мага. NemanjaMi (разговор) 15:18, 8. август 2018. (CEST)

Kako dodati outdated as of šablon na srpskim artiklima?[уреди]

Govdoom (разговор) 02:32, 9. август 2018. (CEST)

Misliš na {{ažurirati}}? --В. Бургић (разговор) 10:42, 9. август 2018. (CEST)

Шаблон:Јез-рсн[уреди]

Јел може неко да поправи да шаблон Шаблон:Јез-рсн води на чланак Русински језик, а не на Источнорусински језик ... и да пише рсн., а не иструсин. --SrpskiAnonimac (разговор) 00:23, 25. август 2018. (CEST)

 Урађено. Грешка се налазила у модулу. Сада је исправљена. — Александар () 16:56, 28. август 2018. (CEST)

Карта/Мапа[уреди]

Да ли би неко могао да ми помогне у вези карте/мапе Југославије за илустрацију чланка Титов ратни пут. Ја сам за илустрацију тог чланка узео карту Датотека:Titov ratni put (karta).jpg звездицама означавам места у којима је боравио, која је настала сечењем ове карте → Датотека:Dinarides relief location map.jpg. Корисник:Soundwaweserb је изнео примедбу на ову карту јер се на њој види граница Косова. Да ли неко може да ми помогне око сечења ове карте → Датотека:Yugoslavia topographic base map.svg јер ја када је снимим на компијутер избришу ми се границе. --Pinki (разговор) 17:03, 14. септембар 2018. (CEST)


Чишћење чланка Денг Јингчао[уреди]

Да ли би неко могао да ми одговори на питање шта тачно треба да чистим у вези са тим чланком? То ми је први објављен чланак на Википедији и нисам упућена. Била је грешка у садржају (уводни дио чланка се нашао у одјељку Садржај), то је исправљено. Хвала. — Претходни непотписани коментар оставио/ла је Ljiljana Stjepanovic (разговордоприноси)

Чланак за чишћење[уреди]

Шта треба очистити и преправити у вези са овим чланком? https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%8B%D0%B0%D1%98%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%88%D0%B0 — Претходни непотписани коментар оставио/ла је 79.101.241.217 (разговордоприноси)

Претраживач[уреди]

Чланак Нађа Ојерман , је кратак , али није клица и има тачне податке и информације. Молим за помоћ!? Зашто се чланак не појављује на Гуглу, нити га ико може пронаћи осим мене? :) Хвала унапред на одговору! Aron2411 (разговор) 14:17, 29. октобар 2018. (CET)Аron2411Aron2411 (разговор) 14:17, 29. октобар 2018. (CET)

@Aron2411: Нисам најбоље разумео, који је чланак у питању? --Lotom (разговор) 14:38, 29. октобар 2018. (CET)

Lotom Ради се о чланку Миодраг Илић Бели. Исто тако ме занима да ли може да се измени и да буде латиницом по dephault-u или треба још један чланак да се прекуца латинично? ХвалаAron2411 (разговор) 20:24, 29. октобар 2018. (CET)

@Aron2411: Ја налазим чланак и простом претрагом. Међутим, пошто је више људи делило или дели исто име и презиме, може се направити вишезначна одредница како би омогућила боље сналажење. У чланку о Миодрагу Илићу наведени су остали чланци о људима истог имена и презимена, у случају да неко залута. Ако је чланак писан једним писмом, правило је да остаје такав и истим се допуњује или мења. Писмо за преглед може се променити у конвертору који се налази у трећој картици слева у горњем делу странице. --Lotom (разговор) 20:52, 29. октобар 2018. (CET)

Есперантско-српски речник[уреди]

Израдио бих есперантско-српски речник. Тренутно постављам на Викизворник и први српски уџбеник есперанта. Занима ме на који вики пројекат да поставим и разрађујем речник. На Викикњиге или Викиречник? Оги Огњеновић (разговор) 19:42, 2. новембар 2018. (CET)

Concrete Ship[уреди]

Da li bi neko mogao da mi pomogne oko stranice koju sam nakon objavljivanja na srpskom pokusao da prevedem i objavim na engleskom jeziku. Prijavljeno je nekoliko gresaka,koje ja za sada ne znam kako da ispravim(iskeno, ne razumem sta konkretno, kao sto sam spomenuo, nov sam u ovome), svaka pomoc bi mi puno znacila. Hvala puno, Dalibor!

https://en.wikipedia.org/wiki/Concrete_Ship,_Ex_Sip

Dodaj još srpski link, na engleskoj Wiki na toj strani idi levo "Add links", kod language daj sr i članak na sprkoj Viki. Kao prvo. --Mile (разговор) 16:43, 7. новембар 2018. (CET)

Nemam Add Links, imam Edit Links!, jel to? --Korisnik 011 (разговор) 16:46, 8. новембар 2018. (CET)

Категорије[уреди]

Треба ми помоћ: када стављам неког фудбалера у поткатегорију Десни бекови у фудбалу да ли је потребно ставити га и у категорију Одбрамбени играчи у фудбалу? Он јесте десни бек али је и одбрамбени играч, а са друге стране мало је конфузно да буде у обе категорије. — SimplyFreddie (разговор) 11:03, 13. новембар 2018. (CET)

Не, пошто је поткатегорија већ дио категорије одбрамбени играчи. Ако је играо (или игра) на некој другој позицији у одбрани, може се направити поткатегорија за ту позицију.— WR 11:16, 13. новембар 2018. (CET)

Моје мишљење је да су категорије десни и лијеви бекови непотребне. Имамо категорију одбрамбени фудбалери у којој би по тој логици требало да буду само штопери иако су и лијеви и десни бекови одбрамбени фудбалери. Или додати категорију штопери и све три смјестити у категорију одбрамбени фудбалери или уклонити категорије за бекове. Овако нема много смисла. -- Vux33 (разговор) 11:27, 13. новембар 2018. (CET)

Плански сам направио те категорије. Капирам да сви пратите фудбал, али не знам колико је ко упућен у тактику и сл. Бекови у модерном фудбалу су много више од одбрамбених играча, па се зато и посматрају као прича за себе. За разлику од крилних играча, који често играју контра ногом и могу и више пута да замене стране на терену, бекови имају задатак да стварају вишак, а по правилу им је јача спољна нога, односно она ближа аут линији. Зато су бекови раздвојени, а крила не. Даље, у формацијима са 3 или 5 играча позади, бекови имају специфичне улоге, јер играју више „горе”, па нису баш стриктно одбрамбени играчи. Такозвани крилни бекови, код нас познати као спољни играчи. Опет, играчи који су примарно штопери, или покривају више позиција у одбрани су изворно одбрамбени играчи, па зато иду у ту категорију. Још један разлог зашто се трудим да разрадим секцију Начин игре код играча о којима пишем и тиме на неки начин објасним због чега иде конкретна категорија.
Да додам и ово. Центархалф и штопер заправо нису исто, али је у данашњици то на неки начин изједначено. Центархалф је некада важио за оно што се данас назив командантом одбране, док су уз њега обично играла два халфа. Касније су се формације мењале, па су се развијали играчи на позицији чистача или либера (sweeper), док су бекови постајали све офанзивнији. Е сад, класичан пример за ово категорисање је Н. Р. Милетић. Он је примарно штопер, али може да игра и бека, што сада игра у Партизану. Имењак му и презимењак, Н. Г. Милетић може да одигра и штопера, али се афирмисао као леви бек и као професионалац на тој позицији најчешће наступао. Значи, јасно је да су штопери сигурно одбрамбени играчи, док код бекова то већ зависи од тактике и формације. Енаке је, нпр. са крила враћен на бека, Хајдину понекад замерају дефанзиву, Гобељић је у основи везни... Суштина се своди на то да погледаш на којим позицијама фудбалер може да одигра и онда категоришеш према томе. Због овога би требало средити чланке о позицијама и формацијама, али ја то тренутно не могу да постигнем. --Lotom (разговор) 11:51, 13. новембар 2018. (CET)
@Lotom, пре свега свака част за овакво знање и класификацију, али уз поштовање према твом раду, предлажем да се за почетак тог сређивања обрише категорија Фудбалери који наступају на више позиција. Он ако игра на више позиција нек се убаци у више категорија и то је то. Видим да она постоји и на енглеској Вики али некако ми делује вишак. — SimplyFreddie (разговор) 21:31, 14. новембар 2018. (CET)
@SimplyFreddie: Категорија није најсрећније названа, то стоји, али је и она плански направљена. Кад категоришеш, циљ је да нешто негде сврсташ и повежеш. Постоје играчи, попут Ле Талека, Гобељића, Николе Ћирковића, који могу да одиграју скоро било шта на терену. Џозеф Бемпах се вратио у Србију, такође. Та категорија 'Utillity players' постоји најпре због њих. Занети је можда најбољи пример таквог играча. Ако имаш предлог како би она могла да се преименује, а да буде у складу са српским језиком, мислим да би то било боље решење. Без лажне скромности, већину тих категорија сам ја увео на ср.вики, пошто претежно бацам акценат на фудбалске биографије, али сам свакако за сарадњу. --Lotom (разговор) 21:49, 14. новембар 2018. (CET)

Превод[уреди]

Када желим да направим нови чланак преводом са енглеског на српски отвори се прозор где се бирају пасуси које желим да преведем. Да ли постоји могућност да се тај тренутни превод измени пре него што се објави, да не буде онако буквалан превод јер је обично лош? Покушавам да нађем неко такво дугме али не успевам. — SimplyFreddie (разговор) 18:24, 15. новембар 2018. (CET)

Кол’ко ја знам, може да се мења директно у том преводу. А можеш да изабереш опцију да тај превод сачуваш у свом песку, тамо измениш и онда пренесеш у ГИП. --Lotom (разговор) 18:34, 15. новембар 2018. (CET)

Preimenovanje naslova članka[уреди]

Ukucao sam u naslovu Djordje (latinicom) što se onda u zapisu ćirilicom pojavljuje kao Дjoрдje. Kako da promenim naslov pa da bude Đorđe? Probao sam sa šablon {{преименовати}} ali ne znam kako da upišem argumente {{[[Шаблон:преименовати:[Djordje]|преименовати:[Djordje]]]}}? Molim za pomoć.

У 21. веку особе којима је српски матерњи језик слово Ђ (било у латиничном или ћириличном облику) пишу као комбинацију гласова Д и Ј. За мене је то поразно. И још се чудите како то конвертор са једног на друго писмо име Djordje пребацује у Дјордје? Побогу пишите српским језиком и на једном од два српска писма --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 19:57, 18. новембар 2018. (CET)

Prihvatam kritiku i razumem poruku, ali mi to ne pomaže da rešim problem preimenovanja naslova članka.Milorad Kovačević 20:25, 18. новембар 2018. (CET)

Чланак је већ преименован --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 21:25, 18. новембар 2018. (CET)

Временски период[уреди]

Приметио сам да у неким темама везаним за спорт (а и у неким другим) да када се приказују неки периоди, нпр. од по 10 година користи нпр. од 2000. до 2009, а по мени би било логичније да се гледа од 2001. до 2010. јер су то границе почетка и краја једне деценије. Можда ситничарим, али, да ли треба исправљати такве грешке? — SimplyFreddie (разговор) 18:34, 20. новембар 2018. (CET)

Нису то грешке, наш чланак о деценији је погрешно написан. По твом би на пример 2000. година припадала девдесетим, а 1990. осамдесетим --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 20:48, 25. новембар 2018. (CET)
@ΝικόλαςΜπ. , у праву си, по дефиницији, деценија је период од 10 година, небитно кад је почетак и крај, хвала. — SimplyFreddie (разговор) 00:11, 30. новембар 2018. (CET)

Сајтови на црној листи[уреди]

Када отварам нови чланак и ставим референцу са сајта prosnookerblog.com активира се филтер за сајтове на црној листи и не дозвољава ми да се повежем са референцом, док се нпр. у чланку Рони О’Саливан, а и у осталим чланцима везаним за снукер, нормално јавља као референца. Може ли се некако решити овај проблем, јер овај и још неки сајтови са статистикама о снукеру садрже информације које се користе у чланцима, а не могу ставити референцу? — SimplyFreddie (разговор) 00:08, 30. новембар 2018. (CET)

Verovatno su na globalnoj crnoj listi na Meti. --Kolega2357 (разговор) 01:01, 30. новембар 2018. (CET)

Зависност од друштвених мрежа[уреди]

Шта треба очистити и преправити у вези са овим чланком? Зависност_од_друштвених_мрежа E.3 (разговор) 07:42, 22. децембар 2018. (CET)

Вероватно неће бити обрисан, али ако остане у оваквом стању, биће других шаблона за сређивање, прерађивање итд. Потребно је прилагодити увод јер га нема, додати категорије, у сваком случају погледај сличне странице на ову тему па ћеш видети разлику или још боље пошто си почетник/ца, погледај у добродошлици како се ради на Википедији. Срећно у даљем раду.--Soundwaweserb (разговор) 16:44, 23. децембар 2018. (CET)

Чланак AWS[уреди]

Може ли неко да ми помогне? Написао сам чланак о мађарском бенду AWS.После два дана угледао сам Шаблон почетник, који ме обавештава да изменим страницу или ће у року од 7 дана бити обрисана. То сам и урадио, у потпуност сам је изменио и уредио, али шаблон и даље стоји. Покушао сам да шаблон обришем, али ме упозорио да га ја немогу обрисати већ неки администратор. Зато молим неке од тих администратора да ми помогну. Хвала унапред, корисник Andrejsrbrus17 — Претходни непотписани коментар оставио је Andrejsrbrus17 (разговордоприноси)

Bphb (разговор) 22:11, 19. јануар 2019. (CET)

Igor (Vuk) Torbica - Čišćenje članka[уреди]

Da li neko može da mi kaže šta bi trebalo dalje raditi sa ovim člankom (prvi objavljen, hvala :))? https://sr.wikipedia.org/wiki/Igor_(Vuk)_Torbica

За почетак, како се човјек зове — Игор Вук или само Игор (а отац му је Вук)? Даље, треба у чланку бити чиме се човјек бави а не само шта је од школе завршио. --Жељко Тодоровић (разговор) 22:17, 19. јануар 2019. (CET) с. р.

Корисник Korisnik2018 прави деструктивне измене[уреди]

Верујем да овај корисник намерно прави деструктивне измене. Ово је један пример: [1], а на тој страници их има неколико. Молим вас да ми помогнете да га у томе спречим.— Претходни непотписани коментар оставио је Slovenski recnik (разговордоприноси)

@Slovenski recnik: Враћен је одјељак контроверзе, ако на то мислиш.— WR 20:41, 30. јануар 2019. (CET)

Zahvaljujem se. Mislim da je taj korisnički nalog napravljen samo da bi se uništile informacije na ovom članku. S obzirom da su izmene očigledno destruktivne, da li je moguće onemogućiti taj nalog? Slovenski recnik (разговор) 22:35, 30. јануар 2019. (CET)

Те измјене јесу спорне али нису за блок. Такође, пошто је у питању биографија живе особе, треба бити пажљив за додавањем негативног садржаја. — WR 23:24, 30. јануар 2019. (CET)

Таласне форме наизменичне струје[уреди]

Поздрав, да ли неко зна добру апликацију за цртање таласних форми наизменичне струје за мекинтош рачунаре? dr Vs6507 00:36, 1. фебруар 2019. (CET)

Uklonjena stranica bez objašnjenja[уреди]

Molim za objašnjenje zašto je uklonjena stranica o visokom funkcioneru Srpske napredne stranke: https://sr.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%90%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B5%D1%98_%D0%92%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%9B&action=history? Molim moderatore koji imaju pristup sadržaju stranice da provere da li je stranica napisana u skladu sa standardima. Ukoliko Vreme, Danas, Slobodna Evropa, N1info smatraju temu relevantnom, zbog čega na srpskoj vikipediji to nije od značaja. U suprotnom, zbog cenzure, ovo će biti moj poslednji doprinos srpskoj vikipediji Slovenski recnik (разговор) 22:53, 2. фебруар 2019. (CET)

Андреј Вучић???? Јес ти озбиљан кад питаш ово? И откад постоји функција високи функционер, а занимање брат од председника? Страницу сам ја обрисао јер је лик апсолутно нерелевантан, а у новинама се појављује свашта нешто тако да то не може бити никакав аргумент. Све најбоље --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 23:06, 2. фебруар 2019. (CET)

Ozbiljan sam, naravno. Stranica je obrisana zato sto nije navedena 'precizna' definicije pozicije u vladajucoj stranci? Zasto je bitno da li je sef upravnog odbora ili sef gradskog odbora. Imamo stranicu o Moniki Levinskoj i Milomiru Mariću, ali nemamo o coveku koji je svakih mesec dana u vestima, na kojeg se pozivaju u Narodnij skupstini, koji savetuje ministra finansija, gradonacelinika, i predsednika drzave? Slovenski recnik (разговор) 23:18, 2. фебруар 2019. (CET)

Чекај мало, ти поредиш секретарицу америчког председника која је светској јавности постала позната тако што је орално задовољавала тог истог председника и потом написала књигу о томе (која се узгред буди речено продавала у милионома примерака широм света) и Миломира Марића који је један од најпознатијих српских новинара, публициста и сценариста, са особом којој је врхунац каријере туча на неком митингу? Мислим да те ипак с правом питам да ли си озбиљан? Прочитај још једном смернице о писању биографија и значају на википедији --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 23:25, 2. фебруар 2019. (CET)

O Andreju su pisali Mijat Lakićević, srpski ekonomista; Vesna Pešić, socijolog; Zoran Živković, poslanik, ...

>> а занимање брат од председника

To nigde nije navedeno u tekstu stranice. Ni Al Kapone nije imao zanimanje, pa ima svoju stranicu. Molim da mi se dozvoli 7 dana da dopunim članak, ukoliko je to potrebno. Slovenski recnik (разговор) 23:29, 2. фебруар 2019. (CET)

Preuzeto iz Википедија:Значај >> Атрибут значајан овде подразумева „бити вредан запажања“12 или „привлачити пажњу“3. Он не значи исто што и „славан“ или „важан“. Slovenski recnik (разговор) 23:31, 2. фебруар 2019. (CET)

Јасно је наведено колики је праг значаја када је реч о политичарима. Секретари, саветници и остатак партијског руководства немају шта да траже на Википедији. То што је поменути предмет препуцавања између власти и опозиције и тема жуте штампе, такође није енциклопедијски податак. --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 23:43, 2. фебруар 2019. (CET)

Robert Creamer, 5 kongresmena i Mijat Lakićević nisu opozicija. Pored toga, bio je i rukovodilac u Zavodu za izradu novca[1], o čemu piše i Robert Cramer, American politician and a Democratic member of the United States House of Representatives from 1991 to 2009. Slovenski recnik (разговор) 00:14, 3. фебруар 2019. (CET)

Е ајд доста је било циркуса. Хафингтон поуст? Хахах. Та референца може за неку певаљку и слично --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 01:10, 3. фебруар 2019. (CET)
  1. ^ „potpis”. Novosti. 

Pravljenje stranice[уреди]

Poštovani administratori, pre izvesnog vremena sam razgovarao sa jednim od Vas u nadi da ćemo uspeti da evidentiramo moje poslove koje sam obavljao za medijske kuće u našem glavnom gradu i Vaš kolega mi je otprilike rekao da je taj dosadašnji angažman dovoljan. Isto tako naravno mislim i na obrazovnu biografiju. Kao što i sami kažete, stvarno mi nije cilj da promovišem sebe kao pojedinca već bih samo voleo da mi se evidentira težak i naporan rad koji sam obavljao sa svojim kolegama. Ono što je bilo najvažnije napisao sam i zabeležio na svom profilu u opciji "Pesak". Verujem i nadam se da nećemo imati neke nedoumice i probleme s obzirom da vidim da većina mojih kolega već ima te iste stranice. Nadam se da ćete pogledati šta sam zabeležio navodeći izvore i reference. Svako dobro i pozdrav.— Претходни непотписани коментар оставио/ла је Milan Aksentijević (разговордоприноси)

Nedoumice[уреди]

Pozdrav svima. imam malih problemčića oko stranice koju sam napravio uz OGROMNU POMOC vašeg kolege pod pseudonimom LOTOM. U medjuvremenu sam dodao još par informacija oko filmografije i saradnje u medijima sa ljudima a u narednim danima planiram da pustim u etar i svoj sajt pa sam se pitao da li sve radim kako treba i da li je možda potreban i taj link ka sajtu za vašu bazu. Mislim možda bi bilo lepo da sve stvari budu na jednom mestu. Svako dobro.— Претходни непотписани коментар оставио/ла је Milan Aksentijević (разговордоприноси)

@Milan Aksentijević:Линк ка званичном сајту иде у одјељак спољашње везе у чланку. За утврђивање значаја битно је шта су о особи писали извори који су независни од те особе и поуздани (што искључује блогове, сајтове без импресума итд). Имамо и генерала са истим именом, тако да би чланак требало преименовати у Милан Аксентијевић (новинар).— WR 22:32, 24. фебруар 2019. (CET)


Ok nema problema, ja se stvarno nisam bavio Vikipedijom i slabo se snalazim sa Vašim pravilima i klasifikacijama. Uglavnom potrudio sam se da Vam dostavim dovoljno gradje. Videću još malo oko zvaničnog sajta u fazi je izrade. Hvala Vam puno, pa ako imate vremena uključite se malo. Trudio sam se da ne budem prepotentan ali opet sa druge strane da iznesem činjenične stvari. E sad verujem da vi koji se time bavite svakodnevno možete mnoge stvari bolje da uradite od mene koji sam totalni početnik. Svako dobro.

Pomoć oko spoljašnjih veza na stranici[уреди]

Poštovani administratori, u međuvremenu sam oformio Oficijalni sajt pa sam hteo da ga dodam u kategoriju "spoljašnje veze" ali stvarno najiskrenije nisam uspeo to da uradim. Nisam lenj. Eto ako neko može neka doda www.milanaksentijevic.com kao moj zvanični sajt. Ja se stvarno nisam nikad bavio Vikipedijom ali mi je bitno i drago da moj članak bude lepo uređen. Pozdrav i hvala unapred. — Претходни непотписани коментар оставио/ла је Milan Aksentijević (разговордоприноси)

@Milan Aksentijević: Одрадио сам Милане, само бих вас замолио да се убудуђе потписујете када пишете неки коментар. Уколико не знате како то да урадите, све што треба да урадите (напишете) после вашег коментара јесте --~~~~. --Rastko Milenković (разговор) 08:42, 27. фебруар 2019. (CET)

Pomoć oko klasifikacije video materijala[уреди]

Pozdrav svima, nedavno sam na sopstvenu inicijativu uz veliku i nesebičnu pomoć vašeg kolege pod nadimkom "LOTOM" napravio članak o sebi. Potrudio sam se da navedem dovoljno i referenci i spoljašnjih veza kako bi ta stranica funkcionisala. Problem je u klasifikaciji video radova koje sam naveo u tabeli "Filmografija". Neki radovi su kratki ili dugi filmovi, a neki radovi su emisije ili recimo intervjui. Sve ukupno postoji 22 naslova za koja sam ja smatrao da su reprezentativna i što je najbitnije u to vreme kada su "radjena" imala su na neki način pomoć države i u glavnom su bila pod nacionalnom frekvencijom. Eto verujem da će mi neko pomoći oko te klasifikacije s obzirom da sam potpuni autsajder na Vikipediji ali moram da dodam da mi dosta pomaže u daljem radu, školovanju i usavršavanju, jer mi je sve lepo prikazano i imam jasan uvid. Svako dobro. --Milan Aksentijević (разговор) 15:19, 27. фебруар 2019. (CET) Milan Aksentijević

Pitanje za pravljenje stranice o medijskoj kući koja dugo postoji ali nije prisutna na "wiki"[уреди]

Poštovanje, reč je o televiziji koja je funkcionisala punih 22 godine pod nazivom SOS Kanal Srbija. Nekadašnja srž uredništva te medijske kuće počela je svoju delatnost na Studiju B. Kasnije smo bili na zapadnoj tribini stadiona "Rajko Mitić" dok je u međuvremenu uredništvo promenjeno kao i vlasnik pa sada ta stanica nosi naziv SOS Kanal Plus. Pre nekih desetak godina ako se dobro sećam postojao je problem sa REM-om i mešanjem frekvencije sa nekom Rumunskom Televizijom. Mislim da je taj problem u medjuvremenu rešen. Bilo kako bilo, smatram da bi bilo u redu da ta stanica ima svoj prostor na srpskoj Vikipediji e sada kako će je administratori nazvati to već ne znam. Ma možda najbolje kratko i jasno SOS Kanal. To je opšte poznato ime. Pretpostavljam da bi sigurno dosta medijskih radnika želelo da klasifikuje svoje teško ostvarene poslove u vašu bazu podataka kao što to na primer želim ja. Vi ćete me ispraviti ako grešim. Pretpostavljam da bi u tom slučaju postojale različite rubrike za video materijale koji ne spadaju u kategoriju "filmografija". Dakle, Uživo emisije, intervjui sa sportskim Legendama Srbije, reportaže sa raznoraznih takmičenja koja su bila na državnom nivou. Eto to su te neke pojedinosti koje su zanimale. Pozdrav i svako dobro. --Milan Aksentijević (разговор) 01:34, 1. март 2019. (CET) Milan Aksentijević

Дејвид Симан[уреди]

Ако неко може да ми помогне око овог чланка. Написао сам га на латиници, а кад хоћу да га пребацим на ћирилицу само се промени назив чланка, текст остаје на латиници. Како могу решити овај проблем? Хвала унапред, SimplyFreddie (разговор) 23:47, 6. март 2019. (CET)

@SimplyFreddie: Прво треба текст и шаблоне да пресловиш на друго писмо. То није пракса, сем ако се чланци значајно допуне другим писмом, али како си сам аутор, на теби је којим писмом ћеш га уређивати. Дакле, ако желиш да пресловиш чланак, то можеш да урадиш ручно, а затим чланак преместиш са латиничног на ћирилични наслов у падајућој листи Више. Остављање преусмерења у том случају је мање-више бесмислено. --Lotom (разговор) 07:15, 7. март 2019. (CET)
@Lotom: нисам те баш у потпуности разумео. Поента је да када кликнем на Ћир./lat. дугме, садржај чланка се не мења у ћирилицу, док када неки написан на ћирилици желим да се прикаже на латиници функционише све како треба. Свесно сам написао чланак на латиници. Face-grin.svgSimplyFreddie (разговор) 09:17, 7. март 2019. (CET)
Нисмо се разумели, претпоставио сам да хоћеш да пресловиш чланак. 😔 Вероватно из неког разлога спречава транслитерацију, а зашто, нисам паметан. --Lotom (разговор) 10:35, 7. март 2019. (CET)

Како укинем везу чланка са другим језицима[уреди]

Наишао сам на чланак Компакт који је повезан са чланком Compact space тј. компактним просторима из математике и очигледно не би требао бити. Не знам како да укинем ту везу. --Karakondzula (разговор) 14:56, 7. март 2019. (CET)

Према тамошњим доприносима видим да је то већ одрађено, онако како и треба. --Zoranzoki21 (разговор) 17:59, 7. март 2019. (CET)
@Zoranzoki21: Хвала! Неко је значи одрадио а није ништа овдје написао. Свакако хвала што си погледао! --Karakondzula (разговор) 16:38, 8. март 2019. (CET)
@Karakondzula: Pa ovde piše da si ti to uradio. To me malo buni sad. --Zoranzoki21 (разговор) 16:42, 8. март 2019. (CET)
@Zoranzoki21: Ја сам покушао прије него што сам икоме се обратио овдје али из неког разлога није функционисало или ја нисам нешто добро урадио. Можда је једино требало мало сачекати да измјена прође. Свакако важно је да је одрађено. Надам се да нисам одузео теби ни другима пуно времена око овога. Поздрав! --Karakondzula (разговор) 16:48, 8. март 2019. (CET)
@Karakondzula: Potrebno je sačekati par sekundi i izmena postaje vidljiva. Nema problema, nisi oduzeo puno vremena. Što bi se reklo, opušteno. Face-smile.svg --Zoranzoki21 (разговор) 16:50, 8. март 2019. (CET)

Greška[уреди]

Evo sad sam primetio da se pojavila neka greška ispod moje slike i imena na mom članku, pa eto bilo bi lepo ispraviti. Mislim neko ko poznaje tematiku. Pozdrav. --Milan Aksentijević (разговор) 11:11, 9. март 2019. (CET) Milan Aksentijević

Molim za savet[уреди]

Trudim se da oformim stranicu za Mirsandu Stanić. Dosta toga sam uradio. Mislim da mi je još potrebno da unesem reference i trudim se da nadjem tačan izvor. Za sliku ne znam kako da odredim licencu jer je to obična slika za vizu. Molim za svaki koristan savet, šta još treba da uradim.Miško Matić (разговор) 18:06, 10. март 2019. (CET) Nisam dobio ni jedan savet. Molim da mi neko kaže šta bi još trebalo da uradim da bi se članak pojavio na Vikipadiji.Miško Matić (разговор) 10:24, 12. март 2019. (CET)

Šablon:Infokutija ratna frakcija[уреди]

Pozdrav, vidim da je šablon napravljen i preveden, mada ne postoji /doc za njega, odnosno ne postoji objašnjenje polja niti format koji bi mogao da se kopira i koristi za stranice. Da li bi neko mogao to da uradi? Hvala unapred SRBeen (пиши ми) 16:47, 13. март 2019. (CET)

Уређивање страница о играчима и руководству ФК Црвена звезда[уреди]

Поштовани, као група запослених у ПР сектору ФК Црвена звезда одлучили смо да уредимо биографије наших руководилца и играча за клупски сајт, а потом смо схватили да бисмо исте могли да апдејтујемо и на Википедији. Како нико од нас раније није радио на креирању или допуни чланака на Википедији замолили бисмо вас за смернице уколико сте у прилици. Желим да напоменем да су биографије већ спремне у великој мери и потпуно објективне и релевантне. Срдачан поздрав Tatjanaaa (разговор) 11:44, 14. март 2019. (CET)

Драга Тања, најбоље да погледате неке од већ постојећих чланака и онда по истом шаблону радите на чланцима које желите да напишете или допуните. Чланак о Милану Павкову је одличан пример како би требало да изгледа неки чланак о фудбалеру. Јако нам је драго што сте се одлучили да све те биографије поделите и на википедији. За све недоумице око уређивања можете се обратити на овој страници или некоме од колега директно на његовој страници за разговор. Све најбоље и много среће у уређивању. П.С. Звезда је име шампиона, има нас двеста милиона --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 12:04, 14. март 2019. (CET)

Било би, такође, пожељно ослободити и неке фотографије за Викимедијину оставу, ради илустровања чланака. Поздравǃ --Lotom (разговор) 12:14, 14. март 2019. (CET)