Википедија:Трг/Помоћ

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Увод

Помоћ је одељак Трга на ком новајлије могу да потраже помоћ од искусних уредника.

Новајлије: Прецизно назовите тему наводећи чланак који је у питању. Останите смирени и стрпљиво сачекајте одговор.

Ментори: Будите љубазни, пристојни и стрпљиви. Пишите кратке реченице, без жаргона. Јасно назначите новајлији шта треба да ради. Не упућујте их на странице помоћи, боље им препричајте својим речима.

Покрените расправу


« Архиве, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20

Архивирајте

Vikiveze ka drugim projektima[уреди | уреди извор]

Jel može neko da mi pokaže kako rade one meke vikiveze ili kako se zovu? Ja ne znam kako da ih posatvim u članak. Ona mala u zagradici pored crvene vikiveze koja kažu da takav članak ima na drugoj vikipediji. Tipa [en], a ovo en. vodi da taj članak na vp. na engleskom, kog nema na našoj vikipediji. --ANTI_PRO (разговор) 19:31, 20. јануар 2020. (CET)

@Miljan Simonović:@Srdjan m: Jel znate možda vas dvojica kako ovo šljaka? --ANTI_PRO (разговор) 12:36, 21. јануар 2020. (CET)

Може да се добије такав линк помоћу две тачке и префикса пројекта, нпр. Федор Месингер (de). --Ђорђе Стакић (р) 17:58, 25. јануар 2020. (CET)

Право на заштиту од злоупотребе администратора према новајлијама и малтретирање[уреди | уреди извор]

Молим најљубазније Википедијанце да ме упуте како да се заштитим од администратора МареБГ који ми је неосновано блокирао присуп страници коју сам у доброј вери уређивао, све док администратор није предузео из чистих идеолошких разлога низ мере против којих ја не могу да се браним иако сам га лепо замолио да сва неслагања расправимо на страници на разговор и да води рачуна да сам новајлија. Не могу да верујем да на првом чланку који уређујем будем блокиран само због неслагања са администратором који ме је непријатељски дочекао на Википедији. — Претходни непотписани коментар оставио/ла је Mrdakson (разговордоприноси)

Објекти у Београду без фотографија[уреди | уреди извор]

У предходним данима сам на чешкој Википедији написао нешто мало о архитектури Београда на нашем језику. Као пример може да служи чланак cs:Genex Tower од архитекте Михајла Мтировића. Хтео бих да добро опишем и остале Митровићеве зграде, међутим схватио сам да на Остави нема уопште њихове слике. Ради се нпр. о згради у улици Браће Југовића 14 (близу Трга Републике) и згради бившег Енергоинвеста на Булевару Деспоте Стефана бр. 15. Да ли има овде неког ко би био заинтерестован да фотографише те зграде и стави их на Оставу? Хвала. Aktron (разговор) 22:49, 26. јануар 2020. (CET)

@Aktron: наравно. Можеш ми на страни за разговор оставити списак зграда, па ћу се потрудити да ових дана усликам шта стигнем. --Миљан Симоновић (разговор) 23:16, 26. јануар 2020. (CET)

Верска криза у Црној Гори (од 2019) - Фотографије[уреди | уреди извор]

Ако неко не нађе адекватне и слободне фотографије да се окаче у овај чланак, можете слободно да бришете овај чланак и да ме ТРАЈНО БЛОКИРАТЕ. Сате, дане, седмице и сад месеце седим посвећијући се свему овоме и онда ме Миљан Симоновић у 3 сата ноћу понизи претећом поруком. Ако се овако настави ДЕВЕТ ГОДИНА ЈЕ ОД МЕНЕ ДОСТА. Baba Mica (разговор) 09:25, 5. фебруар 2020. (CET)

Као што сам објаснио кориснику на СЗР, нисам никога понижавао нити претио. Већ је дискутовано о проблемима са фотографијама које убацује овај корисник.
@Baba Mica: нико није у обавези да налази фотографије, ово је слободан пројекат и свако може да уређује оно што жели. Ако желиш, можеш да успоставиш контакт са ауторима фотографија које си убацивао и питаш их да ли су вољни да дају дозволу да се оне користе и овде. Пример дозволе коју треба да пошаљу можеш видети овде. --Миљан Симоновић (разговор) 12:34, 5. фебруар 2020. (CET)
Здраво, @Baba Mica:. Свака част на доприносима. Видим колико си проширила чланак Верска криза у Црној Гори — толико да би се уз мало стилске дораде могао предложити за сјајан чланак. Миљан је само желео да ти скрене пажњу на датотеке које крше ауторска права. Не треба одмах да се прави драма након једне поруке, већ би било сјајно да си му се обратила да ти детаљно објасни у чему је проблем и како можеш да поправиш. Претње пријавама се никако не препоручују и могу довести до још већег сукоба и блокирања. Надам се да си ме разумела. Миљан није имао лошу намеру, нити је желео да се осећаш увређено, односно понижено. Срећан будући рад на Википедији и све најбоље! — Жиле () 12:54, 5. фебруар 2020. (CET)

Бијељина[уреди | уреди извор]

На чланку Бијељина, табела Становништво, дат је погрешан проценат Срба и муслимана. Како то исправити ?— Претходни непотписани коментар оставио/ла је Bojans77 (разговордоприноси)

Википодаци не препознају да страница постоји[уреди | уреди извор]

Поздрав, желео сам да учествујем у Акцији писања потребних чланака, али Википодаци након објављивања избацују поруку да страница не постоји, те не могу да додам број викивеза у евиденцију... Ако би неко могао да ми мало помогне био бих му захвалан. Internio (разговор) 01:01, 9. фебруар 2020. (CET)

Kako se zove pojam na engleskom jeziku? -- Bojan  Razgovor  01:21, 9. фебруар 2020. (CET)
Quadratic form Internio (разговор) 01:35, 9. фебруар 2020. (CET)
@Internio: Поздрав, спојио сам страницу на википодацима. Када напишете чланак, се са леве стране обично пише Додај везе. Након што кликнете на то попуните дата поља — уколико желите да спојите са страницом на Википедији на енглеском онда у поље „Језик:” ставите enwiki, а на поље „Страница:” име странице на енглеском (у овом случају Quadratic form). Срдачан поздрав! — ВЛАДА да? 10:57, 9. фебруар 2020. (CET)

Почетнички чланак "Узроци отказивања ЛЕД сијалица"[уреди | уреди извор]

Написао сам први чланак за Википедију са темом "Узроци отказивања ЛЕД сијалица", али сам добио поруку:

"Чланак је означен овим шаблоном 11. 02. 2020. Ако не буде исправљен у року од седам дана, биће премештен у именски простор нацрт, на корисничку подстраницу или избрисан."

Као додатно објашњење наведено је да је чланку неопходно чишћење. Да ли би неко могао да ми помогне, пошто нисам сигуран шта још треба да урадим да би чланак био одобрен и објављен? — Претходни непотписани коментар оставио/ла је Bbubanja (разговордоприноси)

Ja bih ti preporučio da ceo članak kopiraš u već postojeći LED светиљка. -- Bojan  Razgovor  02:28, 13. фебруар 2020. (CET)

Uradio sam to. Hvala na savetu. — Претходни непотписани коментар оставио/ла је Bbubanja (разговордоприноси)

Направио сам неке исправке текста, а оригинални наслов (Узроци отказивања ЛЕД сијалица) преусмерио сам на одељак чланка који си направио. — Жиле () 10:02, 13. фебруар 2020. (CET)

Телеком Србија страница[уреди | уреди извор]

Добар дан. Обраћам се на овој страници према упутсвима и саветима администратора Lotom, који нас је упутио да затражимо помоћ и овим путем. Наиме, страница коју развијамо за компанију Телеком Србија, са циљем да свим заинтересованим људима омогући да лако пронађу информације о предузећу, је тренутно закључана за уношење нових измена, јер текст према процени администратора не испуњава критеријуме и правила Бикипедија заједнице. При развијању текста идеја је била да он буде сачињен од информација која су доступне јавности и које се могу пронађи и на другим изворима, али да овим путем буду садржани на једном месту. Идеја није била промоција предузећа и није идеја да се Википедија страница користи у промотивне сврхе. Уложили смо време да развијемо и кориговани текст који се налази на мојој песак страници на ком смо покушали да додатно растеретимо текст од информација које би могле да буду протумачене као промотивне, међутим и даље нисмо успели да задовољимо енциклопедијски критеријум. Желели бисмо да се обратимо за помоћ било коме ко верује да може и жели да се укључи и помогне око изградње квалитетне странице. Верујемо у експертизу корисника и администратора који имају више искуства и познају стил писања као и техничка знања. Најлепше бих замолила све који су заинтересовани да погледају активну страницу Телеком Србије као и моју песак страницу да напишу савете и конкретне предлоге за даље кораке, како би се на послетку текст који је добар, задовољавајућ и квалитетан преместио са песак странице на главну Телеком Србија страницу Википедије. Уколико постоји било шта што бисмо могли да урадимо, отворени смо за сугестије и савете као и за конкретне кораке које би било ко заинтересован желео да учини како бисмо лакше заједно дошли до жељених резултата. Хвала свима који су део ове зејднице унапред. — Претходни непотписани коментар оставио/ла је Marija W Marinkovic (разговордоприноси)

@Marija W Marinkovic: Поздрав, Марија. Што се тиче текста у песку, пре свега би требало да додате везе ка другим чланцима, а и да послушате савет колеге Лотома и мало форматирате референце и избаците наративни презент из текста („постао је власник” уместо „постаје власник”). Као помоћ Вам могу послужити туторијали, где можете видети како се форматирају референце и још неке друге ствари. --Миљан Симоновић (разговор) 12:23, 27. фебруар 2020. (CET)
@Miljan Simonović: Поздрав, Миљане. Желела бих да се захвалим на савету и информацијама. Ово је нови покушај да ову страницу средим и уредим у складу са свим Википедија стандардима и правилима. Наиме, замолила бих уколико би могао да погледаш песак страницу на којој сам сад унела измене у прва два пасуса текста. Идеја је да идем малим корацима и да сређујем део по део како би било лакше и за прегледање и за додатне измене које су потребне да би ова страница испунила свој потенцијал. Најлепше бих замолила за помоћ да се страница погледа и да се прокоментаришу ова два одељка како бих знала да ли могу да наставим са уносима и да на крају средимо целу страницу. Такође, замолила бих да коментари за евентуалне грешке буду што конкретнији јер тако најлакше могу најбрже да научим и увидим где тачно грешим и где треба више да унапредим текст. Хвала најлепше унапред. — Претходни непотписани коментар оставио/ла је Marija W Marinkovic (разговордоприноси)

Članak neće da se prebaci u ćirilicu -- osim nekih reči[уреди | уреди извор]

Zdravo.

Uređivala sam članak „Kralj šamana” i primetila sam da više neće da se prebaci u ćirilicu osim određenih reči, i to samo ponekad. Da napomenem, ja nisam napravila tu strancu samo sam je uređivala, pa ne znam da li je originalan autor nešto pogrešio ili sam ja. Inače, nova sam, pa ako je ovo glupo pitanje izvinjavam se.

Hvala unapred.— Претходни непотписани коментар оставио/ла је Tira11 (разговордоприноси)

Страница Зелени Троугао (Брисање)[уреди | уреди извор]

Поздрав свима,

Регистровао сам се на Википедију 2016. године као почетник, тада сам направио чланак о својој аматерској филмској продукцији Зелени Троугао. Сада бих ту страницу желео да обришем, али не знам како. Да ли би неко могао да ми помогне, да ми да неке смернице како се брише чланак?

Хвала унапред. — Претходни непотписани коментар оставио/ла је Никола Милинковић (разговордоприноси)

Kako da dobijem pomoc za dopunu stranice Milan Bodroza.3krajiska brigada[уреди | уреди извор]

Pozdrav,mozete li mi pomoci oko dopune stranice,bar da ubacim datoteku sliku koje imam i istinskog je identiteta,pokusavam samo ukratko osnovne podatke sa slikom,imam dovoljno sadrzaja uvjerenja daje tacno.dokumentovano imenom.uspjeo sam ispraviti samo gresku sa viskom slova (i) tj.Bodroza je ispravno.to mi je pomogao vas kolega jos davno.sad bi zelio samo sliku sa osnovnim podacima,al nemogu ubaciti direktno na promjenu,zbog te greske u navedenim dokumentima gdje je visak slovo (i).nadam se pravoj pomoci da uspijem,unaprijed hvalaMilan Milanov (разговор) 22:42, 1. април 2020. (CEST)

Помоћ око чланка Аод (Библија)[уреди | уреди извор]

Треба ми помоћ око постављања слике (стоји слика, али не изгледа естетски лепо, баш је мала). — Претходни непотписани коментар оставио је Filmar19956 (разговордоприноси)

 Урађено --Ђорђе Стакић (р) 19:06, 11. април 2020. (CEST)

Питање с табле помоћи на страници Aleksandar Ljubić (13:04, 15. април 2020.)[уреди | уреди извор]

Dobar dan Kako da znam da li mogu da napravim unutrašnju vezu (da li neka reč već postoji na Wikipediji)? --Aleksandraaleksandarmarkovic (разговор) 13:04, 15. април 2020. (CEST)

@Aleksandraaleksandarmarkovic: Унутрашњу везу додајете користећи [[]] тагове. На пример: хоћете да поставите везу ка страници о Београду. То радите овако: [[Београд]] што резултира Београд. Ако хоћете да додате везу ка чланку о Београду, а не пише Београд, него Београду, додајете овако: [[Београд]]у што резултује Београду. — Трагач Истине (разговор) 13:30, 15. април 2020. (CEST)

Потребна ми је помоћ око навођења литературе[уреди | уреди извор]

Поздрав, већ пар дана уређујем страницу Положај жене у средњовековној Србији и пробала сам на разне начине да наведем литературу али мислим да нисам успела. Нисам нашла директан чланак који би ми објаснио како то да урадим зато се јављам овде за помоћ. У наставку ћу навести линк чланка: https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D1%98_%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B5_%D1%83_%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%9A%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%98_%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B8 — Претходни непотписани коментар оставио/ла је Nataša Milosavljević (разговордоприноси)

Литература је прописно наведена, као и бројчане референце, може се литература евентуално естетски поправити као и цијели чланак. Проблем тог чланка је што више личи на семинарски рад/задату тему него на енциклопедијску одредницу. --Жељко Тодоровић (разговор) 16:16, 15. април 2020. (CEST) с. р.

Питање с табле помоћи на страници Корисник:Вујевић/песак (15:19, 16. април 2020.)[уреди | уреди извор]

Треба ми помоћ не могу да обришем фотографију јер немам неки приступ. --Вујевић (разговор) 15:19, 16. април 2020. (CEST)

@Вујевић: која фотографија, који чланак, због чега желите да је обришете? --Миљан Симоновић (разговор) 15:35, 16. април 2020. (CEST)

Питање с табле помоћи на страници Корисник:Вујевић/песак (15:40, 16. април 2020.)[уреди | уреди извор]

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA:%D0%92%D1%83%D1%98%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%9B/%D0%BF%D0%B5%D1%81%D0%B0%D0%BA Ево га линк као што можете да видите датотека не ради па желим да је обришем,Како то да уради? --Вујевић (разговор) 15:40, 16. април 2020. (CEST)

@Вујевић: Датотека ради него ниси добро написао код у чланку. [[Датотека:Zabit magomedsharipov.jpg|мини|лево|Забит Магомедсхарипов]] овако си највероватније хтео. Такође, можеш користити шаблоне за инфокутије као нпр. инфокутија за спортисте где имаш са десне стране и пример како треба да се попуни и како изгледа на крају. — Трагач Истине (разговор) 16:16, 16. април 2020. (CEST)

Питање с табле помоћи на страници Драгутин Димитријевић Апис (18:56, 17. април 2020.)[уреди | уреди извор]

Знате ли ви када је први пут поменута та црна рука црна вам памет и шта пишете о овоме великану ?! Узмите се у памет , постоје документа о монтираном процесу која нису само Срби писали већ и Француска , Енглеска ... Када се сада тако историја прекраја ,зашто да вам вјерујемо за неке још старије податке ?! --Немања од Габеле (разговор) 18:56, 17. април 2020. (CEST)

@Немања од Габеле: Добродошли на Википедију на српском језику. Википедија је слободан пројекат који свако може да уређује. Могуће је да има погрешних података, али уколико их има, можете их поправити тако да буду тачни. Срдачан поздрав, --Zoranzoki21 (разговор) 19:41, 17. април 2020. (CEST).
@Немања од Габеле: Поздрав! Ако имаш неке чињенице које можеш поткрепити позданим изворима (књигама) слободно их унеси. Тиме се побољшава квалитет и неутралност чланка. Јави ако ти је потребна помоћ. — Жиле () 20:21, 17. април 2020. (CEST)

Самостално додавање категорије од стране Википедије[уреди | уреди извор]

Малопре сам правио нову страницу на Википедији. Након објављивања, под ставком Категорије се „створила” категорија коју нисам никада додао нити имао намеру да додам. У питању је категорија „Pages that use a deprecated format of the math tags”, која још увек не постоји, тј. обојена је у црвено. Притом, није је могуће уклонити са листе категорија. Страница о којој говорим је Неједнакост троугла. Скриншот се може наћи овде. Молим за помоћ при решавању овог проблема. Унапред захвалан,

Internio (разговор) 23:30, 19. април 2020. (CEST)

@Internio: Решено.--Soundwaweserb (разговор) 23:33, 19. април 2020. (CEST)
@Soundwaweserb: Хвала! Internio (разговор) 00:16, 20. април 2020. (CEST)

Помоћ око чланка[уреди | уреди извор]

Направила сам чланак али пише ми да ће бити обрисан. Да ли неко може да ми помогне и каже шта треба да урадим да би чланак остао? https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B0 — Претходни непотписани коментар оставио/ла је Chhristiinaa (разговордоприноси)

Питање с табле помоћи на страници Помоћ:Уређивање (17:24, 24. април 2020.)[уреди | уреди извор]

Pozdrav, novi sam clan, pokusavam da se prijavim na takmicenje u pisanju clanaka o biografijama poznatih zena ali vasa jasna uputstva nazalost ne pomazu mom ogranicenom mozgu, nadam se da bi neko mogao da mi malo detaljnije objasni kako to da uradim, hvala unapred. --KegSog^) (разговор) 17:24, 24. април 2020. (CEST)

@KegSog^): Поздрав и добро дошао! Драго ми је да си се прикључио уређивању Википедије на српском језику. Колико видим, успео си да пријавиш учешће. Даље, одабери чланак са овог списка или неки други који ти падне на памет. Почни да правиш страницу. На почетку (уводу) странице, напиши и подебљај име и презиме те особе, стави место и годину рођења, напиши које је националности и чиме се бави. У даљем тексту (назовеш одељак биографија), пишеш детаљније о томе кад и где је рођена, где је струдирала. Укратко, цео живот особе и каријеру. Води рачуна само да текст који уносиш буде поткрепљен (покривен) изворима (овако). Извори су корисни, јер омогућавају читаоцу да потврди да ли је информација тачна. У суштини, није тешко. Ако ти је потребна помоћ, јави. Увек смо ту да помогнемо. — Жиле () 19:04, 24. април 2020. (CEST)

Питање с табле помоћи на страници Википедија:Такмичење у писању чланака/Биографије познатих жена/евиденција (11:31, 25. април 2020.)[уреди | уреди извор]

Kako da članke o znamenitim ženama koje sam uradila dodam u evidenciju ovde u Takmičenju u pisanju članaka/Biografije poznatih žena? U pitanju su do sada Erka Marjaš, Jelica Rajačić Čapaković i Vida Matjan. Margita Hercl je jedino tu. Hvala lepo. --Mazacane (разговор) 11:31, 25. април 2020. (CEST)

@Mazacane: Додаш овај шаблон # {{/Mazacane}} на дну евиденције и приказаће се твоја табела. С тим што су чланци обележени шаблоном за почетничке, па не би било лоше да погледаш водич за писање бољих чланака и још неке од смерница из упутства. --Lotom (разговор) 11:53, 25. април 2020. (CEST)

Pozdrav, Lotom. Hvala na odgovoru. Problem je što ja svoju tabelu u evidenciji vidim, ali je tamo samo jedan članak. Da li sam pogrešila što sam na drugi način pisala te članke, a ne u okviru odeljka takmičenje? Drugo, interesuje me da li mogu postavljati fotografije uz biografije tih znamenitih žena. Hvala najlepše na odgovorima. --Mazacane (разговор) 12:02, 25. април 2020. (CEST)

Само додаш остале чланке у самој табели. Видиш како је форматирано за први чланак, па тако додајеш за сваки следећи. Значи као за чланак {{:ВП:УТЧ|Mаргита Херцл|||||}} испод додаш наслове осталих чланака, да би се исправно приказало у табели. Фотографије се могу постављати само ако постоји дозвола аутора, односно одговарајућа лиценца. Видети ауторско право, иако морам да напоменем да читава прича око лиценци често није најјаснија ни неким искуснијим корисницима. У водичу за отпремање су понуђене неке од опција, које можда могу да олакшају сналажење. Што се тиче самих чланака, морам да напоменем да у оваквом стању нису за главни именски простор и да ће, уколико се не среде, после неког времена бити избрисани, или измештени из њега. Самим тим неће подлећи бодовању на такмичењу. --Lotom (разговор) 13:09, 25. април 2020. (CEST)

Питање с табле помоћи на страници Jelena Gajšek (18:24, 26. април 2020.)[уреди | уреди извор]

Како да уметнем биографску слику на страницу --Јелена Гајшек (разговор) 18:24, 26. април 2020. (CEST)

@Јелена Гајшек: Мислите на инфокутију где стоје слика и основни подаци попут датума/места рођења итд или само желите да убаците слику? --Zoranzoki21 (разговор) 02:16, 27. април 2020. (CEST)

Питање с табле помоћи на страници Ривалство Ђоковића и Федерера (22:35, 26. април 2020.)[уреди | уреди извор]

kako da promenim na ćirilicu --Argentina34 (разговор) 22:35, 26. април 2020. (CEST)

@Argentina34: Поздрав, добро дошао на Википедију. Ако желиш да читаш чланак на ћирилици, то можеш урадити тако што ставиш показивач миша (курсор) у горњи десни угао где пише Latinica (овако) и промениш на ћирилицу. Ако желиш да унесеш текст ћирилицом, отиђи у подешавања уређаја [Settings], потражи тастатуру [Keyboard] и додај „српски (ћирилица)” [Serbian (Cyrillic)]. Срдачан поздрав. — Жиле () 23:15, 26. април 2020. (CEST)

Питање с табле помоћи на страници Мирослав Милосављевић (00:37, 28. април 2020.)[уреди | уреди извор]

uređujem stranicu o mom ocu koji je ove godine preminuo. Kako mogu da izmenim podatke u polju na desnoj strani i kako mogu da dodam sliku? Hvala unapred --Tanjatajci48 (разговор) 00:37, 28. април 2020. (CEST)

Поздрав @Tanjatajci48: Инфокутију уређујеш стандардно у уређивачу у одговарајућим пољима шаблона (на самом почетку кад отвориш уређивач). Слику можеш отпремити коришћењем водича за отпремање датотека, а убацујеш тако што назив слике убациш у поље за слику. --Zoranzoki21 (разговор) 02:37, 28. април 2020. (CEST)

Питање с табле помоћи на страници Разговор са корисником:Mazacane (09:57, 28. април 2020.)[уреди | уреди извор]

Dragi svi, Strašno sam nova u ovome i treba mi pomoć. Odlučila sam da učestvujem u takmičenju pisanja biografija znamentih žena koje traje do 1. maja. Do sada sam napisala članke : Margit Hercl, Erika Marjaš, Jelica Rajačić Čapaković i Vidi Matjan. Vidim da na početku stoji da sam pravila neke početničke greške, ali ne znam koje ili gde mogu da ih nađem. Molim da mi pomognete. Hvala najlepše. --Mazacane (разговор) 09:57, 28. април 2020. (CEST)

@Mazacane: Здраво! Свака част на ангажовању. Ево пар савета како можеш чланке да побољшаш. Чланци Mаргита Херцл и Vida Matjan немају вики везе. То су линкови ка другим чланцима на Википедији. Додајеш их тако што означих реч и кликнеш на дугме које подсећа на катанац (овако). Потом само попуниш ваљано поља. (овако). Иначе, саветујем ти и да ову литературу уобличи у листу тако што ћеш испред ставки ставити звездицу (*). Иначе, Википедија сама не може бити извор, већ уместо тога можеш сву ову литературу претворити у референце. Овако. Одабереш једну од опција (web је за веб-сајтове, news за вести, book за књиге, journal за часописе). Попуниш параметре и лако убациш референцу. Те референце су корисне, јер помажу читаоцу да потврде изнету чињеницу. Једна ствар је врло важна, никако не смеш да неку тврдњу референцираш, а да се она не налази у том извору. Односно, тврдња коју референцираш (поткрпљујеш извором) мора да се налази у извору који наводиш. Остало је у главном океј. Срдачан поздрав и срећан будући рад. — Жиле () 12:07, 28. април 2020. (CEST)

Jao, Hvala ti mnogo. Zbunila su me pravila, ne znam da nađen gde sve ima i kako ide. Npr. sad znam da ide četiri tilde, a ne mogu da ih nađem...~~~~ Našla!!

Питање с табле помоћи на страници Википедија:Такмичење у писању чланака/Биографије познатих жена (14:25, 28. април 2020.)[уреди | уреди извор]

Poštovanje. Kako se prijavljujem za takmičenje u pisanju odrednica o ženama? --Lalavoj (разговор) 14:25, 28. април 2020. (CEST)

@Lalavoj: Поздрав, за такмичење се пријављујете уношењем # ~~~~ овде, а овде уношењем свог корисничког имена у одговарајућем пољу правите своју "евиденцију" где ћете наводити чланке које сте направили/проширили у току трајања такмичења, а који се на њега односе. Када направите евиденицју, вратите се на страницу где сте уносили корисничко име, "уредите ту страницу" убацивањем своје евиденције у == Учесници — такмичари == (имате тамо упутство за то), сачувајте страницу. И то је то.

Мало сам се расписао, али надам се да ћете успети све да "похватате" Face-smile.svg. Ту сам ако још нешто затреба. --Zoranzoki21 (разговор) 16:02, 28. април 2020. (CEST)

Питање с табле помоћи на страници Википедија:Такмичење у писању чланака/Биографије познатих жена/евиденција/Lalavoj (17:39, 28. април 2020.)[уреди | уреди извор]

Dobar dan. Molim vas da li mi možete odgovoriti kako da u tabeli evidencije dodam još kolona kako bih naveo sve odrednice koje sam uradio. Hvala unapred. --Lalavoj (разговор) 17:39, 28. април 2020. (CEST)

Поздрав @Lalavoj: То радиш тако што у евиденцију додаш {{:ВП:УТЧ|назив чланка|||||}}, али колико видим сада је све океј. Извини на касном одговору. --Zoranzoki21 (разговор) 14:06, 1. мај 2020. (CEST)

Питање с табле помоћи на страници Википедија:Такмичење у писању чланака/Биографије познатих жена/евиденција/KegSog^) (21:02, 30. април 2020.)[уреди | уреди извор]

Поздрав, направила сам страну за евиденцију: https://sr.wikipedia.org/wiki/Википедија:Такмичење_у_писању_чланака/Биографије_познатих_жена/евиденција/KegSog%5E) и додала своје име на страни за евиденцију али делује као да није повезано и није успело --KegSog^) (разговор) 21:02, 30. април 2020. (CEST)

 УрађеноЖиле () 00:04, 1. мај 2020. (CEST)

Питање с табле помоћи на страници Википедија:Питања (23:17, 30. април 2020.)[уреди | уреди извор]

Gdije se postavlja nova stranica ? --Sararara123 (разговор) 23:17, 30. април 2020. (CEST)

Da li neo moze detaljno da mi kaze kako napraviti novu stranicu? --Sararara123 (разговор) 00:08, 1. мај 2020. (CEST)

@Sararara123: Здраво! Претпостављам да желиш да израдиш чланак. Како би то урадила, у пољу за претрагу унеси име чланка и кликни на лупу. Потом, кликни на линк поред текста „Направите страницу”. Направио сам клипић који ти може помоћи. Почни да правиш страницу. На почетку (уводу) странице, напиши и подебљај име и презиме те особе, стави место и годину рођења, напиши које је националности и чиме се бави (ако пишеш о некој особи) или нешто основно, дефиницију тог термина (ако пишеш о нечему другом). У даљем тексту (назовеш одељак биографија), пишеш детаљније о томе кад и где је рођена, где је струдирала. Укратко, цео живот особе и каријеру (ако пишеш о некој особи) или ширу дефиницију, историјат појма, примену итд. Води рачуна само да текст који уносиш буде поткрепљен (покривен) изворима (овако) и да садржи унутрашње везе (Ево још једног клипића који сам направио на ту тему). Извори су корисни, јер омогућавају читаоцу да потврди да ли је информација тачна, а везе омогућавају читаоцу да разуме контекст термина у чланку и да му пруже додатне информације. У суштини, није тешко. Ако ти је потребна помоћ, јави. Увек смо ту да помогнемо. Срећан будући рад и све најлепше. — Жиле () 00:26, 1. мај 2020. (CEST)

Питање с табле помоћи на страници Википедија:Такмичење у писању чланака/Биографије познатих жена/евиденција/Mazacane (05:54, 1. мај 2020.)[уреди | уреди извор]

Dragi svi, ovde već po kozna koji put unosim članke za takmičenje u pisanju biografija ćena i stalno mi nestaju, brišu se.... Ne znam šta je problem. Treba da stoje u tabeli evidencije sa oznakom urađeno. Sad sam već očajna, jer sam nekoliko puta tražila pomoć, ljubazni dobrovoljci mi pomognu, a onda opet sve nestane... --Mazacane (разговор) 05:54, 1. мај 2020. (CEST)

 СређеноЖиле () 11:24, 1. мај 2020. (CEST)

Питање с табле помоћи на страници Ашања (19:33, 4. мај 2020.)[уреди | уреди извор]

Поздрав, пошто сам почетник на Википедији интересује ме уређивање странице посвећене мом родном селу тако што бих додавао текстове и слике. За текст сам већ схватио како се уноси, интересује ме како да унесем слике села и како да поставим профилну слику странице? --Marko Mickovic (разговор) 19:33, 4. мај 2020. (CEST)

@Marko Mickovic: Поздрав, хвала на интересовању за Википедију и на жељи да допринесеш. Што се тиче фотографија, њих можеш убацити на Викимедијину оставу, сајт сличан Википедији и намењен складиштењу мултимедијалног садржаја. Имај на уму да се фотографије морају објавити под слободном лиценцом која дозвољава свакоме да исте користи и на другим сајтовима, без икакве надокнаде и само уз услов да се наведе аутор и да се садржај дели под тим истим лиценцама. Стога, уколико си ти аутор фотографија, исте можеш просто убацити на Оставу и потом користити овде на Википедији. Уколико желиш да убациш туђе фотографије, онда је за то неопходна дозвола аутора како би фотографије могле да се користе на претходно описан начин. Пример дозволе можеш видети на овој страници.
„Профилну” фотографију постављаш у сам шаблон (тј. инфокутију) тако што након параметра |слика= унесеш име фотографије. --Миљан Симоновић (разговор) 22:52, 4. мај 2020. (CEST)

Питање с табле помоћи на страници Нови Сад (23:04, 6. мај 2020.)[уреди | уреди извор]

Зашто не могу да објавим промене које сам унела? --Мајован (разговор) 23:04, 6. мај 2020. (CEST)

Ćirilica/latinica[уреди | уреди извор]

Na koju god stranicu sam danas otišla - prevodilac sam, pa redovno koristim Vikipediju) - nigde ne mogu da prebacim na latinicu (prebacujem kad moram da tražim neki termin, a pošto kucam na latinici, jer izdavači tako zahtevaju, prebacivanje s latinične na ćiriličnu tastaturu i obratno oduzima mi mnogo vremena. Da li je do mene ili je posredi neka nova politika na SR Vikipediji? Pozdrav, Tanjaam (разговор) 13:34, 8. мај 2020. (CEST)

@Tanjaam: Здраво, Тања! У питању је технички проблем који би требало да се реши ускоро. Срдачан поздрав. — Жиле () 16:31, 8. мај 2020. (CEST)

Питање с табле помоћи на страници Нови Сад (17:08, 10. мај 2020.)[уреди | уреди извор]

Нова сам ма Википедији и већ неколико пута сам покушала да допуним садржај на страници о Новом Саду, али када укуцам текст, не могу да унесем извор, ни везу и на крају када хоћу да бар објавим бар и сам текст и кликнем на "објави промене"...нема никакве реакције тј. немам начин да унесем промену. Ово је текст који сам хтела да унесем, реч је о настанку имена града: Нови Сад је добио име 1748. године. Те године у царској повељи назван је Неопланта , са правом да се овај назив са латинског преведе на све језике. На српски је то преведено као Нови Сад, Нови Засад, Нова Плантажа. Молим вас да ме упутите у чему грешим, јер једино на овој страници сам имала тај проблем. --Мајован (разговор) 17:08, 10. мај 2020. (CEST)

Питање са странице Википедија:Такмичење у писању чланака/Живи свијет вода (14:49, 13. мај 2020.)[уреди | уреди извор]

kako da krenem pisati clanak? --Katarina123321 (разговор) 14:49, 13. мај 2020. (CEST)

Objava clanka[уреди | уреди извор]

Postovani,

Izvinjavam se ako sam na pogresnoj adresi. Ne razumijem se u wikipediju, pa Vam se obracam za savjet. Kreirao sam stranicu na Wiki, ali ne znam koliko treba da se ceka na objavljivanje stranice. Mozete li mi reci koji je period cekanja? Srdacan pozdrav, Igor

@Djale9: Поштовани, не постоји време чекања за објављивање чланка. Када кликнете на "Објави", то се одмах објављује. Сад, у вашим доприносима не видим да сте креирали странице тако да је ваша страница највероватније обрисана из неког разлога. Такође, када пишете поруку овде, потписујете се путем четири тилде (~~~~) Поздрав! — Трагач Истине (разговор) 17:38, 13. мај 2020. (CEST)
Hvala na odgovoru! Imam problem sa Wiki na engleskom jeziku, tamo sam napravila članak, ali ispred naziva članka piše 'Draft:'. Da li mi možete pomoći, jer se već duže vrijeme mučim sa objavom istog? link za članak Pozdrav!Djale9 (разговор) 09:55, 25. мај 2020. (CEST)

Марвелов филмски универзум[уреди | уреди извор]

Чланак Марвелов филмски универзум треба бити премиештен ради прикладнијег назива, с обзиром да „Марвел” треба бити написан изворно, на енглеском, док се „филмски” може променити у „кинематографски универзум” јер ту спадају и серије. — HoneymoonAve27 (разговор) 13:40, 18. мај 2020. (CEST)

Ето због чега сам ја иницијално био против те забране транскрипције. Прави се шопска салата од ћирилице и латинице и онамо где нема потребе за тим. Марвел се истоветно и пише и чита и на енглеском и на српском и на ћирилици и на латиници. И сад због таквог правила треба да се наслов направи тако да ни на који начин не може читалац да дође до чланка (осим да мења тастатуру у сред претраге). И ово није једини проблем, ту су и категорије које се одувек пишу на ћирилици (осим у посебним случајевима, рецимо код латинских имена биљака и животиња), а сада су категорије постале једнако шарене.
Причао сам са Ацом, и он је сам увидео неке од проблема тек након што је правило усвојено и када је започета примена, а бројне ствари нису разјашњене ни током саме расправе, па су остале недоречене и током гласања (које је, иначе, прошло прилично непримећено због целе расправе око уређивања на ћирилици). Све у свему, ово је један пример који управо показује бесмисао уведеног правила и по мени би требало преиспитати одлуку и дефинитивно укључити више корисника у расправу. --Миљан Симоновић (разговор) 14:28, 18. мај 2020. (CEST)
Ја сам због свих тих практичних ствари и предлагао прелазак на једно писмо код уређивања. Епилог је познат. Што се тиче овог чланка, на овим просторима је и познат као Марвелов филсмки универзум и не видим шта је ту спорно. --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 19:38, 18. мај 2020. (CEST)

Питање са странице Помоћ:Име странице (15:17, 22. мај 2020.)[уреди | уреди извор]

mogu li napraviti stranicu o sebi? --Vuketa42069 (разговор) 15:17, 22. мај 2020. (CEST)

Зависи. У корисничком простору дозвољено је писати о себи у првом лицу, у главном именском простору, односно чланку искључиво у трећем лицу и то уз поштовање енциклопедијских норми. --Lotom (разговор) 15:33, 22. мај 2020. (CEST)

Питање са странице Разговор са корисником:Uroš Veličković Zmaj (16:25, 22. мај 2020.)[уреди | уреди извор]

Како да креирам шаблон кутију по мери? --Uroš Veličković Zmaj (разговор) 16:25, 22. мај 2020. (CEST)

Здраво, Уроше. Нисам те баш најбоље разумео. Претпостављам да желиш направити инфокутију (ово)? Ако је то случај, могу ти помоћи. — Жиле () 22:47, 22. мај 2020. (CEST)

И мислио сам на инфокутију. Свака помоћ је добродошла. Хвала! - Урош

Vidljiv naslov na latinici i ćirilici[уреди | уреди извор]

Zdravo! Upravo sam kreirala članak Igor Đaletić i baš kao što ste rekli, odmah je vidljiv, ali samo kad se pretraži na Wikipediji. Postoji li mogućnost da članak bude vidljiv i ako se umjesto Đ ukuca Dj? Takođe, od čega zavisi da li će se članak pojaviti i na Google pretraživaču, a ne samo na Wiki. Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima! Pozdrav!Djale9 (разговор) 12:55, 25. мај 2020. (CEST)

Појавиће се и на претраживачу. Обично за пар сати, ријетко за пар дана. Брзина појављивања иде по „логици” претраживача, нема везе са Википедијом. За ђ-дј могу се правити преусмјерења. --Жељко Тодоровић (разговор) 13:03, 25. мај 2020. (CEST) с. р.

Istopolni brak[уреди | уреди извор]

Pozdrav. Moze li neko stilski srediti clanak Istopolni brak, mislim da je u pitanju sablon. Djole 555 (разговор) 19:28, 28. мај 2020. (CEST)

Помоћ приликом додавања слике на wikimedia[уреди | уреди извор]

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%D0%A8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0_%D1%83_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%D0%94%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%99%D1%83%D0%B1_%D0%A2%D0%B5%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%9B.jpg

Првобитно нисам додала опис слике и категорију. Након што сам то обавила и даље ми у црвеном уоквиреном тексту стоји напомена "This media file is missing essential source information. The author and source of the file must be given, so that others can verify the copyright status. Edit the file description page to add source information.

Unless this issue is resolved, the file will be deleted seven days after this tag was added (3 June 2020)." Не знам шта да радим. Свака помоћ је добро дошла. Хвала

PantaReiWiki (разговор) 17:16, 3. јун 2020. (CEST)

@PantaReiWiki: Поздрав. Фотографије су црно-беле и делује као да си их сликала из неке књиге или преузела с интернета, па отуда сумња администратора и ово обавештење. Да би убацила фотографију на Википедију, неопходно је да ти будеш аутор исте (да си ти лично фотографисала школу или ову особу). Уколико желиш да убациш туђу фотографију, онда је неопходно да добијеш дозволу аутора или да се та фотографија налази у јавном власништву. --Миљан Симоновић (разговор) 10:43, 4. јун 2020. (CEST)
@Миљан Симоновић: Хвала пуно. Јесте, фотографије су црно-беле и држим их у својим рукама. Имам овлаштење за њихову употребу, јер су преузете из јавне установе, породице лично и архиве општине. Особа је преминула, а школа више не постоји. Како доказати да је јавно власништво? PantaReiWiki (разговор) 12:06, 4. јун 2020. (CEST)
@PantaReiWiki: то што школа не постоји и што је особа са слике преминула не значи да су фотографије јавно власништво. Фотографија постаје јавно власништво тек када прође 70 година од смрти аутора фотографије (дакле не онога ко је на слици, него онога ко је направио ту слику).
Друга ствар, овлашћење за употребу мора доћи директно од аутора фотографија и мора испратити стандардну процедуру како би дозвола била валидна.

Све у свему, постоје две могућности:
1) да ли је аутор фотографије преминуо пре више од 70 година? Ако јесте, онда фотографија јесте јавно власништво и само је неопходно навести аутора и назначити када је преминуо;
2) да ли је аутор жив? Ако јесте, онда је неопходно да пошаље дозволу за коришћење фотографија. --Миљан Симоновић (разговор) 15:46, 4. јун 2020. (CEST)

Ijekavica i pravopis[уреди | уреди извор]

Ima li korisnika sa iskustvom pisanja u ijekavici i poznavanja pravopisa da mi pomogne oko jednog, dugačkog članka? Hteo bih da to dovedem u red pre prebacivanja u gip. Bio bi veoma zahvalan. --ANTI_PRO (разговор) 15:00, 11. јун 2020. (CEST)

Претпостављам да Срђан може да ти помогне. — Жиле () 15:56, 11. јун 2020. (CEST)
Може. @Ivan VA: Реци шта треба. – Srdjan m (разговор) 16:22, 11. јун 2020. (CEST)
@Srdjan m: U suštini treba da pročitaš članak o Ferhadiji pre nego ga ubacim u gip i da ispraviš ponegde ekavicu koju sam prevideo u ijekavicu (naravno osim u citatima gde se zadržava original). Imam još nekoliko odeoka da završim, pa bi te cimao kad bi bilo gotovo. Ili možeš da ispravljaš kad god možeš, pesak mi je free for all. Naravno bez ikakve žurbe, kad budeš mogao. Jer mi je svejedno kad ću ga postaviti u gip. Samo da predupredim greške iz nadolazeće rasprave, jer ga planiram za zvzdicu. --ANTI_PRO (разговор) 17:22, 11. јун 2020. (CEST)

Pomoć nekog Administratora[уреди | уреди извор]

Potrebna mi je pomoć nekog Administratora da mi izmeni na stranici (Ogledalo Magazin) formu časopisa kako bi se videla slika sa strane i informacije o samom časopisu. — Претходни непотписани коментар оставио/ла је Goranmilatovic (разговордоприноси)

Урађено од стране @Аcamicamacaraca: Срдачно, Acaalexaca (разговор) 12:56, 13. јун 2020. (CEST)
@Goranmilatovic: Средио сам ја. Обрати само пажњу да чланак средиш тако да износи чињеница и наводи одговарајуће изворе, јер тренутно личи на рекламирање, па испуњава неке услове за брисање. Срдачан поздрав. — Жиле () 13:24, 13. јун 2020. (CEST)

Питање са странице Разговор са корисником:Acamicamacaraca (15:24, 13. јун 2020.)[уреди | уреди извор]

Здраво! Имам питање. Како се додају слике на Википедију, које већ не постоје у бази? Желим да додам слику у моју инфо-кутију али ми каже да слика не постоји. Хвала унапред! --Uroš Veličković Zmaj (разговор) 15:24, 13. јун 2020. (CEST)

@Uroš Veličković Zmaj: Здраво! Претпостављам да желиш отпремити ову датотеку. Најпре, отиђи у водич за отпремање. Следи кораке и мислим да ћеш се снаћи. Датотека спада под поштену употребу, јер представља омот видео-игре. Јави кад завршиш. — Жиле () 16:29, 13. јун 2020. (CEST)
Слика је успешно креирана и додата. Страница је спремна за преглед. Хвала! --Uroš Veličković Zmaj (разговор) 23:20, 13. јун 2020. (CEST)
@Uroš Veličković Zmaj: Заправо, нема никаквог прегледа Face-grin.svg. Твоја страница је објављена и ускоро ће постати видљива у претрази Google-ом. Попјулерити ммммм Face-wink.svg. — Жиле () 00:40, 14. јун 2020. (CEST)

Savica[уреди | уреди извор]

Pozdrav, dragi kolege! Ja sam Bonzg sa hrvatske wikipedije. Stvorio sam članak Savica, ali problem je u tome što ne znam ćirilicu zbog čega sam isti ostavio na latinici. Je li problem ako tekst ostane na latinici ili mora biti na ćirilici? Ako Vam trebaju neke informacije u vezi članka ostavite poruku na mojoj stranici za razgovor. Unaprijed zahvaljujem! Bonzg (разговор) 14:30, 16. јун 2020. (CEST)

@Bonzg: Dobar dan, nema nikakvih problema, Vaš članak može ostati na latinici. Srpska Vikipedija koristi oba pisma. Srdačno, Acaalexaca (разговор) 14:54, 16. јун 2020. (CEST)
Potrebno je samo napraviti neke sitne ispravke i sve će biti okej. Hvala na doprinosu i sretan budući rad! Face-smile.svgЖиле () 19:48, 16. јун 2020. (CEST)

Питање са странице Корисник:Nebojša B. Đošić/песак (10:18, 18. јун 2020.)[уреди | уреди извор]

Поштовање,

Први пут покушавам да објавим чланак на Википедији. У песку сам написао текст и кликнуо на Објави измени али касније када сам ишао на сајт Википедије нисам могао да пронађем тај текст. Где грешим и шта требам да кликнем када завршим текст да би се он касније видео на сајту Википедије и био доступан за читање заинтересованима? Хвала,

Небојша --Nebojša B. Đošić (разговор) 10:18, 18. јун 2020. (CEST)

@Nebojša B. Đošić: Добар дан, све што требате урадити је да копирате написан текст и у претрази, у горњем десном углу (где пише претрага) напишете наслов вашег чланка. Када покренете претрагу изаћиће наслов вашег чланка у црвеној боји. Кликните на наслов и отвориће Вам се прозор где можете залепити копирани текст.

Ја бих вам топло препоручио да још мало преуредите чланак (уклоните подебљан текст, додате поуздане референце, и неколико вики веза). Ако Вам је потребна помоћ слободно се јавите на мојој страници за раговор. Пријатан дан, Acaalexaca (разговор) 11:20, 18. јун 2020. (CEST)


Хвала Ацо,

уклонио сам болдовање и затим по препорученој процедури поставио текст на сајт Википедије. Хтео бих и преостале две ствари (додаванје референци и неколико вики веза) али такође не знам како.

Молим за објашњење процедуре.

Хвала,


Питање са странице Википедија:Акција фудбалери на Светском првенству/Евиденција (00:46, 25. јун 2020.)[уреди | уреди извор]

Pozz svima! Nova sam na Vikipediji i startujem upravo kao ucesnik akcije :) Zanima me da li postoji nacin, i ako postoji koji je, da saznam o kojim fudbalerima vec postoje napisani clanci na srpskom jeziku, a da to nije pojedinacno pretrazivanje svakog igraca? Hvala unapred na odgovoru :) --Jelenna AD (разговор) 00:46, 25. јун 2020. (CEST)

@Jelenna AD: Здраво! Хвала на жељи да се прикључиш акцији! Претпостављам да ће ти ова категорија бити од помоћи. Само одабери неку поткатегорију и приказаће ти се сви фудбалери из те године. Срдачан поздрав. — Жиле () 10:00, 25. јун 2020. (CEST)

Питање са странице Википедија:Трг/Помоћ (19:39, 25. јун 2020.)[уреди | уреди извор]

Pozdrav, objavio sam svoj prvi članak na Vikipediji, međutim potrebna mi je pomoć, tj. potrebno mi je da mi neko sredi članak koliko sam dobro razumio, da bi opstao i ne bi bio izbrisan. Može li mi neko pomoći oko toga? Ovo je link članka https://sr.wikipedia.org/wiki/Милош_Милићевић --Џонатан (разговор) 19:39, 25. јун 2020. (CEST)

Moj prvi članak[уреди | уреди извор]

Objavio sam svoj prvi članak na Vikipediji, međutim potrebna mi je pomoć, tj. potrebno mi je da mi neko sredi članak koliko sam dobro razumio, da bi opstao i ne bi bio izbrisan. Može li mi neko pomoći oko toga? Ovo je link članka https://sr.wikipedia.org/wiki/Милош_Милићевић

@Џонатан: Dobar dan. Čestitke za prvi članak. Nakon male provere, kako bi se članak uklopio u stotine hiljada postojećih članaka potrebno je dodati pouzdane reference, kako to uraditi možete videti ovde. Potom je potrebno dodati unutrašnje veze, pomoć je dostupna ovde. Ja sam dodao kategorije na dnu stranice.

Ako vam je potrebna pomoć slobodno se javite na mojoj stranici za razgovor. Prijatan dan. Acaalexaca (разговор) 20:01, 25. јун 2020. (CEST)

Питање са странице Александар Станојевић (19:23, 27. јун 2020.)[уреди | уреди извор]

Pozdrav. Tek što sam se registrovao, pa se uopšte ne snalazim i ne znam kako da ispravim grešku koju sam uočio. Na stranici posvećenoj bivšem treneru Partizana, Stanojeviću, stoji da je on najmlađi trener u isotriji kluba, što nije tačno. Najmlađi je Velibor Vasović, a od Stanojevića je mlađi bio i Marko Nikolić. --Mickeynish (разговор) 19:23, 27. јун 2020. (CEST)

Питање са странице Паренхим за магационирање (15:29, 28. јун 2020.)[уреди | уреди извор]

Kako da dodam onu posebnu karticu u kojoj mogu da navedem izvore informacija --Aleksandraalekradivojevic (разговор) 15:29, 28. јун 2020. (CEST)

Sredjivanje clanka[уреди | уреди извор]

Moze li mi neko reci sta treba da sredim u svom novom clanku da se ne bi obrisao?— Претходни непотписани коментар оставио/ла је СимаСимке (разговордоприноси) https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0_%D0%B7%D0%B0_%D0%A4%D0%BE%D1%87%D1%83

@СимаСимке: Добар дан, првенствено желим да вам се захвалим на направљеној страници. Како би се чланак уклопио у стотине хиљада постојећих чланака потребно је додати унутрашње везе ка осталим чланцима, поуздане изворе, и преуредити цитат тако што ћете додати извор до саме књиге. Такође је потребно раздвојити текст који сте Ви написали од цитата. Ако вам је потребна додатна помоћ, слободно ми се јавите на мојој страници за разговор. Срдачно, Acaalexaca (разговор) 18:22, 2. јул 2020. (CEST)

Питање са странице Википедија:Водич за отпремање (16:34, 4. јул 2020.)[уреди | уреди извор]

Молим Вас да ме обавестите како да поставим своју биографију на Википедију (немам искуства са тим). Може ли ми неко помоћи ?Унапред захвалан. --Мирослав Демић (разговор) 16:34, 4. јул 2020. (CEST)

@Мирослав Демић: Здраво, добро дошао на Википедију! Хвала на жељи да допринесеш. Међутим, није препоручљиво да пишеш чланак о себи, јер вероватно такав чланак вероватно неће бити неутралан. Тренутно се одржава Акција писања чланака поводом дана Дунава, па бих ти лично препоручио да се прикључиш. Ако пак стварно желиш да пишеш о себи, препоручујем ти да пишеш у корисничком песку. Страница треба да садржи чињенице о теби које се могу потврдити у поузданим, веродостојним изворима (у књигама, часописима, вестима и на веб-сајтовима). Срећан будући рад! — Жиле () 16:51, 4. јул 2020. (CEST)

Питање са странице Корисник:Miloš Milić (10:05, 10. јул 2020.)[уреди | уреди извор]

Dobar dan svima. Kako da promenim korisničko ime? Hvala unapred --Sanja Injac (разговор) 10:05, 10. јул 2020. (CEST)

Поздрав @Sanja Injac. Промена корисничког имена се ради на следећој страници. (Википедија:Промена корисничког имена) (-----¤¤¤ Бојан Цвјетковић ¤¤¤ (разговор) 20:38, 10. јул 2020. (CEST))

French and Indian Wars vs. Француски и индијански рат[уреди | уреди извор]

Поздрав свима

Из неког разлога ми уопште не дозвољава да ове две стране одвојим. Да, постојао је и Француски и индијански рат али је он био део свих тих ратова.

Кад покушам да убацим чланак о свим ратовим уопштено (French and Indian Wars) (тај чланак је део 10,000), не дозвољава ми и одмах прави линк ка већ направљеној теми о специфичном рату.

Имена тема немају везе с везом (овај други је у множини)

Не знам на који начин би то могао да поправим.

Хвала унапред на било каквој помоћи.

(-----¤¤¤ Бојан Цвјетковић ¤¤¤ (разговор) 20:27, 10. јул 2020. (CEST))

Пробајте тему у множини обрадити у Француски и индијански ратови (линк) где је тренутно преусмерење на чланак у једнини. — Ђорђе Стакић (р) 11:04, 12. јул 2020. (CEST)
@Djordjes: Покушао сам то пре него што сам и поставио тему и не вреди. -----¤¤¤ Бојан Цвјетковић ¤¤¤ (разговор) 05:59, 13. јул 2020. (CEST)
@BoCode: Не дозвољава ти да направиш страницу, јер се на том месту [Француски и индијански ратови] налази преусмерење ка чланку Француски и индијански рат. Кликни овде. То би требало да те одведе на исправну локацију. — Жиле () 11:09, 12. јул 2020. (CEST)
@Acamicamacaraca: А јел може икако та страница да се обрише и да се направи нова пошто постоји страница која говори о више тих ратова а не о једном. Погледај енглеску верзију па ћеш да видиш. Рекох већ, тај чланак је један од 10,000 а ми имамо преусмеравање на један део тог чланка -----¤¤¤ Бојан Цвјетковић ¤¤¤ (разговор) 05:59, 13. јул 2020. (CEST)
@BoCode: Може и тако. Избрисао сам. Сад слободно пиши. — Жиле () 10:37, 13. јул 2020. (CEST)
@Acamicamacaraca: Done and done ! Thank you sir ! -----¤¤¤ Бојан Цвјетковић ¤¤¤ (разговор) 15:07, 13. јул 2020. (CEST)

Википодаци[уреди | уреди извор]

Повезао сам категорију Категорија:Трке формуле 1 2016. са чланком на енглеској википедији 2016 Austrian Grand Prix. Може ли неко тај чланак да повеже са чланком Велика награда Аустрије 2016. а категорију Трке формуле 1 2016. са категоријом Category:2016 Formula One races? -- Vux33 (разговор) 11:41, 12. јул 2020. (CEST)

@Vux33:  УрађеноЂорђе Стакић (р) 11:56, 12. јул 2020. (CEST)

Питање са странице Разговор са корисником:Miljan Simonović (19:50, 13. јул 2020.)[уреди | уреди извор]

Поздрав. Ја сам изменио један чланак и један корисник је вратио измене које су биле на чланку пре мојих иззмена. Моје питање је како да вратим измене које је чланак имао раније? --Nikola Kolundžić (разговор) 19:50, 13. јул 2020. (CEST)

Протодинастички период Египта vs. Naqada III[уреди | уреди извор]

Поздрав свима

Видим да на листи од 10.000 чланака не постоји веза између Naqada III (https://en.wikipedia.org/wiki/Naqada_III) и чланка који већ постоји Протодинастички период Египта

Да ли неко може ово да споји с обзиром на то да се показује да нам тај чланак недостаје, што није тачно ?


¤¤¤ Бојан Цвјетковић ¤¤¤ (разговор) 04:45, 14. јул 2020. (CEST)

 Урађено Veza je dodata na Vikipodacima, i taj članak će biti uključen u lokalni 10K spisak nakon sledećeg ažuriranja. --Dcirovic (разговор) 06:13, 14. јул 2020. (CEST)

Питање са странице Nasua nasua (18:15, 15. јул 2020.)[уреди | уреди извор]

Kako da ubacim sliku? --Vekic Dusan (разговор) 18:15, 15. јул 2020. (CEST)

@Vekic Dusan:  Урађено --Dcirovic (разговор) 18:51, 15. јул 2020. (CEST)

Питање са странице Благоје Попов (00:29, 16. јул 2020.)[уреди | уреди извор]

како да додам извор --Manietet (разговор) 00:29, 16. јул 2020. (CEST)

@Manietet: Исправио сам у чланку овако, а уклонио сам референце са енглеске Википедије, пошто Википедија не може сама себи бити извор.— Soundwaweserb (разговор) 01:03, 16. јул 2020. (CEST)