Википедија:Трг/Помоћ

Из Википедије, слободне енциклопедије

Добро дошли на википедијски Трг!

НАВИГАЦИЈА

НПП · Помоћ · Речник
Актуелности
IRC · Контакт

Архива

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20


архивирај страницуАрхиве Трга по одељцима погледајте на Трг/Архива.

Одељци трга
Упутства

Уређивање чланака
Обликовање чланака
Викивезе
Википројекти
Слике
Ауторско право
Табеле
Странице за разговор
Пријављивање
Именски простори
Не заборавите
Закључак

Foreign visitors?

You can contact the
English page of our Village Pump and ask a question.Донације[уреди]

Видео сам на википедији на неколико других језика да је у току прикупљање донација за википедију. Да ли постоји таква акција и овде? И ако постоји, како може да се донира? Иначе, пробао сам да донирам на енглеској википедији, али није било могуће пошто није могуће променити државу (или барем није лако).

Uglavnom mi ništa nije jasno[уреди]

Pojma nemam šta bih trebao da učinim povodom oznake da je članak početnički. S obzirom na to da sam početnik, mogao je neko da mi da neku sugestiju. Ili da ja odustanem od ovoga. --Leo Leake (разговор) 19:51, 19. јун 2015. (CEST)Leo Leake

Трг[уреди]

Може ли неко од администратора да на почетној страни Трга преправи Вики политика у Википолитика, пошто је закључана?   Обсусер    20:11, 20. јун 2015. (CEST)

Нисам видео да је {{Трг}} посебно; урађено...   Обсусер    20:19, 20. јун 2015. (CEST)

Сређивање чланка[уреди]

Потребна ми је помоћ око сређивања чланка Џорџ Харисон . Хвала унапред . filas18

Molila bih Vas da mi neko pomogne oko sređivanja članka Ti si moj genije U razgovoru za pomenuti članak ubacila sam sliku knjige i nekoliko linkova za koje sam dala smjernice, ali to sama ne umijem da sredim. Najsrdačnije zahvaljujem. --Pingvin22 (разговор) 08:12, 2. октобар 2015. (CEST)


Moze li neko da mi pomogne oko clanka "Borislav Jovanović arheolog?" Борислав Јовановић (археолог) Satima se mučim, odem u pretpregled,da vidim kako izgleda,a kad hoću nazad - da bih opet pisala, ne sačuva mi ništa. Nije mi ni najjasnije korišćenje ovog Trga, iako sam sva uputstva prvo iščitala. Naravno članak će biti obrisan za nedelju dana ukoliko ga ne sredim. Ovo je baš demotivišuće. Takođe članak sam pisala pod jednim korisničkim imenom, ali sada na taj nalog ne mogu da se ulogujem (IP adresa naravno je ista); dodatno mi problem prave i cookies. Molim vas pomozite,samo oko članka, Puno hvala корисник:Мајамолдерова

Pomoć!!![уреди]

Može li neko da sredi članak Republika Kina (1912—1949)molim vas. Unapred hvala.--Jeremić Vlada (разговор) 21:55, 24. јун 2015. (CEST)

Nista mi nije jasno[уреди]

Dobila sam kritike da je ovo sto sam postavila samopromocija..pa mi je neko pisao da treba da napravim lektora vrlo cinicno. Sve sto je napisano u vezi moje biografje i rada postoji na internetu kada se na Google otkuca moje ime izadju razni clanci..itd. Ako se ne sme pisati o sebi vec to treba neko drugi da uradi molim Vas da mi obrisete ovu postavku posto sama ne umem ..a i nisam znala da ce moci svako da komentarise kako mu padne na pamet. S postovanjem Sidera

Кир I[уреди]

Молим Вас да ми појасните зашто је страница Кир I обележена овако: Овај чланак потиче са неког од језички сродних пројеката и кандидат је за преношење на Википедију на српском језику. Неопходно је да се чланак среди и прилагоди српском језику пре него што буде пребачен у главни именски простор. Уколико то не буде урађено или се није ни започело његово побољшање у року од седам дана од датума пребацивања, чланак може бити означен за брзо брисање и обрисан. Elephant124 (разговор) 09:23, 21. јул 2015. (CEST)Elephant124

Хвала унапред.

Чланак треба да се прилагоди правописним правилима српског језика (не можеш само да га копираш са неке од сродних википедија мислећи да си промениш ли писмо урадио све што треба). Престао сам читати након што сам видео да у првој реченици унутрашња вики веза са персијско краљевство Аншан води ка граду у Кини --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 13:08, 21. јул 2015. (CEST)

Чланци писани различитим језицима[уреди]

Поздрав свима, почетник сам на Википедији и имам један проблем (питање), па се надам да ћу успети да објасним о чему се ради.

Наиме, како сам схватила преглед чланака које сам до сада уносила могу да пратим помоћу опције "Списак надгледања" на врху странице. Међутим, ту се не приказује један чланак који сам случајно унела на српскохрватском језику. Не могу да га нађем чак ни дословним копирањем наслова у поље за претрагу, док год сам пријављена на српску википедију. Тек када променим језик на српскохрватски доступан ми је тај чланак, али онда су недоступни сви чланци који су писани на српском језику.

Да ли постоји могућност да имам обједињен приступ свим чланцима без обзира на коришћен језик? И потпуно ми је нелогично да претрага не избацује резултате, поготову што су сви чланци и на српском и на српскохрватском писани на ћирлици.

Надам се да сте ме разумели и унапред хвала на одговору!

--Omladinskiklubanciki (разговор) 23:21, 27. јул 2015. (CEST)

На жалост није могуће, пошто су то различити сајтови на којима сте писали. Википедија не види разлику у односу српског и српскохрватског и нпр. енглеског језика. Све што није на сајту sr.wikipedia.org је на неком другом језичком пројекту --Јованвб (р) 00:09, 28. јул 2015. (CEST)
Међутим, постоје планови да тако нешто буде могуће у будућности, али не зна се када ће то бити реализовано. --Ф± 00:55, 28. јул 2015. (CEST)

Хвала на одговору. Да ли то значи да се неће сматрати дупликатом уколико исти садржај убацим на сајт sr.wikipedia.org? --Omladinski klub Ančiki (разговор) 00:55, 28. јул 2015. (CEST)

Не. --Ф± 00:55, 28. јул 2015. (CEST)

Politika kod prevođenja[уреди]

Nigde ne nađoh pravila kod prevođenja stranica sa en.wikipedia.org. Da li je to dozvoljeno? Pitam jer ne bih da se mučim pa da mi neko briše ili nešto slično. Mogu prevesti, pa zašto da se piše nanovo. Osim toga, smatram da prevod može samo da doprinese kvalitetu, obzirom da bi se sadržaj stranica podudarao, te bi se izbegle klasične nekonzistentnosti u sadržaju stranice ili kvalitetu objašnjenja. Konkretno moje polje je mašinstvo. A evo i stranice koja će bliže dati osećaj u kom pravcu bih počeo da radim. https://en.wikipedia.org/wiki/Diamond-like_carbon Olovka (разговор) 20:51, 24. август 2015. (CEST)

Правила: Пренос чланака и Пренос чланака са јужнословенских Википедија. --Милан Јовановић (разговор) 21:30, 24. август 2015. (CEST)

Правила о преносу чланака са сродних википедија немају везе са овим питањем. Наравно да је дозвољено превођење са било којег језика, а једини услов је да чланак буде писан стандардним српским језиком. То је све. И сретан рад. --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 21:42, 24. август 2015. (CEST)

Potreban novi šablon!!![уреди]

Da li može neko od administratora da doda novi šablon za grafičke kartice?
Potreban mi je na stranici : VGA POGLEDAJ, UPOMOĆ!  — Претходни непотписани коментар оставио је корисник LukaAndjelkovic (разговор · доприноси)  · 27. август 2015. у 10:36

Green check.svg Урађено Обсусер    23:42, 27. август 2015. (CEST)

Sređivanje članka[уреди]

Poštovani,

Želeo bih prvo da Vas pozdravim i ujedno pitam za pomoć u vezi sa člankom koji sam postavio za pokojnog slikara Dragana Đuričića. Naime, članak sam radio po uzoru na članak Milića od Mačve, čitao sam pravila ali mi nije jasno zbog čega mi na početku članka stoji tekst da treba da ga sredim? Nije mi jasno šta sada tačno treba da uradim da bi isti bio prihvaćen?

Hvala Vam unapred na pomoći i razumevanju.

Srdačan pozdrav.

--Nikolaway (разговор) 00:07, 28. август 2015. (CEST)nikolawayNikolaway (разговор) 00:07, 28. август 2015. (CEST)

Убацивање слике[уреди]

Наиме, не могу да убацим слике у чанак који сам направила (превела са енглеског) јер као корисник немам та права. Слике су моје, тако да проблема са лиценцом нема, па ако би неко могао да ми каже коме да их пошаљем како би биле постављене хвала унапред. Страница на енглеском је https://en.wikipedia.org/wiki/Argiope_bruennichi а ова коју сма ја превела https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%83%D0%BA-%D0%BE%D1%81%D0%B0 . Преведена страница има следеце недостатке: линковање безуспешно, референца копирана са енглеске википедије, није убачена ни у какве категорије.  — Претходни непотписани коментар оставио је корисник Greenera47 (разговор · доприноси)

@Greenera47: Пробај опет 10 септембра --Милићевић (разговор) 09:55, 7. септембар 2015. (CEST)
@Milicevic01: Схватила сам да је проблем што ми је налог нов. Хвала на одговору у сваком случају. Тренутно имам проблем са постављањем оне табеле у којој треба да су линковани поднаслови чланка, па ако може помоћ око тога..? --Greenera47 (разговор) 11:01, 7. септембар 2015. (CEST)
@Greenera47: Немате довољно одељака, то ће се само појавити када их буде довољно --Милићевић (разговор) 11:10, 7. септембар 2015. (CEST)
@Milicevic01: Нова сам овде па не бих ја нешто туђе да преправљам те зато шаљем Вама. Зар не треба Паук краба да се избаци из категорије зглавкари и пауколике животиње с обзиром да пауци припадају пауколиким животињама, а сви скупа зглавкарима?--Greenera47 (разговор) 13:30, 7. септембар 2015. (CEST)

Очито је да се разумете у тематику, а како је википедија слободна енциклопедија коју свако може да уређује, будите слободни и исправите све евентуалне погрешне податке на које наиђете. --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 14:48, 7. септембар 2015. (CEST)


--У реду.Преправила сам то.--Greenera47 (разговор) 22:39, 8. септембар 2015. (CEST) Ново питање: Када ми ставите "{пренос|8|9|2015}" на неки чланак је л треба да вас обавестим када га исправим?

@FriedrickMILBarbarossa: --Greenera47 (разговор) 22:39, 8. септембар 2015. (CEST)

To znači da ste članak u originalu preuzeli sanekog od srodnih jezičkih odeljaka vikipedije (hrvatska, bosanska, sh) i da treba da ga prilagodite standardima srpskog jezika. Kad se to uradi šablon se ukloni --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 23:52, 8. септембар 2015. (CEST)

Разумем шта значи и да ће се уклонити. Није ми јасно треба ли да јавим када исправим чланак да би неко то склонио (пошто ја не могу да склоним, па да не би прошло тих 7 дана).--Greenera47 (разговор) 00:13, 9. септембар 2015. (CEST)

Samo ti sredi članak i javi kad bude gotov pa ćemo da uklonimo šablon. --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 00:54, 9. септембар 2015. (CEST)
Аха, значи мора да се јави. Ма сад је већ чланак сређен, и шаблон уклоњен...--Greenera47 (разговор) 01:04, 9. септембар 2015. (CEST)

Имам неколико питања, али да не бих отварала још неколико тема на тргу све ћу их исписати у овој...
-Да ли овај чланак уопште припада српској википедији Списак елемената?
-Шта сам погрешно урадила на страници за евиденцију такмичара и како да исправим?
-Како да уклоним рандом слова испод и изнад слике у чланку Џо Хан --Greenera47 (разговор) 22:31, 9. септембар 2015. (CEST)

Odgovor na 1 pitanje: da pripada sprskoj vikipediji, odgovor na 2 pitanje: ja sam tvoje greške ispravio umesto reči Članak1 stavićeš naziv članaka koji si napisala, odgovor na 3 pitanje: uklonio sam ja --Милићевић (разговор) 22:41, 9. септембар 2015. (CEST)
Захваљујем! --Greenera47 (разговор) 22:48, 9. септембар 2015. (CEST)

Може ли неко да среди величину слике у чланку Паук-оса? Ако слика не ваља, има друга, само не знам где се наводи величина па не могу све да их ставим у чланак... --Greenera47 (разговор) 01:37, 11. октобар 2015. (CEST)

А шта не ваља са сликом? Иначе величину слике мењаш тако што мењаш величину која је подебљана (уобичајено је 250п, можеш и више и мање, по жељи) [[Датотека:име датотеке|мини|десно|250п|Опис]]. Уколико у кутијици постоји опција за величину слике само додаш вредност коју желиш (уз неизоставно слово п) --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 15:01, 11. октобар 2015. (CEST)

Значајност чланка[уреди]

Молим некога од уредника да ми дефинише ближе значајност чланка. Покушао сам да напишем чланак о локалној спортској струковној организацији (Удружење педагога физичке културе Ниш) по узору на чланак "Савез српских сокола", а са намером да направим серију чланака о истоветним организацијама из Београда и Новог Сада, као и организацијама на националном нивоу (Српски савез професора физичког васпитања и спорта, Друштво педагога физичке културе Србије). Чланак је обрисан под наводом - Није за енциклопедију (в. Википедија:Значај). Занима ме који су критеријуми који дефинишу значајност, и има ли сврхе да настављам са радом у том смеру ? Да ли су значајне само организације на националном нивоу , а локалне нису? Или је од значаја само број навода на интернету и медијима? Унапред хвала, Небојша Стојановић--Вреса (разговор) 22:07, 27. септембар 2015. (CEST)

Погледајте на овој страници Википедија:Значај. Чланак је обрисан јер је реч о енциклопедијски нерелевантној организацији локалног карактера (неки вид удружења грађана) --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 23:17, 27. септембар 2015. (CEST)

Izbrisane stranice[уреди]

Da li mozete da mi pomognete kako da vratim izbrisanu stranicu ako je regularno preuzeta sa drugog sajta?--Slobo philo (разговор) 14:04, 13. октобар 2015. (CEST)

Чланак о Џејсму Билингтону[уреди]

Управо сам извршио лектуру стила, правописа и коректуру чланка о Џејмсу Билингтону. Колеге су избрисале категоризацију чланка као почетничког и упозорење о брисању у року од недељу дана, хвала на ажурности.  — Претходни непотписани коментар оставио је корисник Tagirbek (разговор · доприноси)

Молим администраторе да прегледају чланак још једном, ако и даље сматрају да има правописних, стилских и коректорских грешака, нека оставе упозорење, па ћу ангажовати филолога. Ако их нема, нека бришу упозорење.

Чини се да улазим полако тајне уређивања овог компликованог пројекта. надам се да ћемо сарађивати и убудуће на обострано задовољство.

Унапред захвалан!

Помоћ око уређивања Почетничког чланка[уреди]

Потребна ми је помоћ код чланка Mезијска буква - варијетети жутог лишћа Тачније смернице шта треба иѕменити, преуредити, поправити...
Хвала унапред  — Претходни непотписани коментар оставио је корисник BuhaM (разговор · доприноси)

Нисам баш најбоље упознат са тематиком, али неки мој савет би био да направите чланак Fagus moesiaca (надам се да сам добро написао) и да садржај из овог чланка о варијететима пребаците у засебан поднаслов тог чланка --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 19:44, 18. новембар 2015. (CET)

Историја алгоритма[уреди]

Да ли може неко да ми објасни шта је потребно променити у чланку Историја алгоритма, пошто је додато: ,,Чланак је означен овим шаблоном 18.11.2015. Ако не буде исправљен у року од седам дана, биће обрисан."

Извршио сам неке измене са сређивањем текста и формула. Шта још треба да се среди?

Уређивање странице[уреди]

Здраво, уредио сам страницу ОШ "Горан Остојић" али ми је двапут све избрисао члан ‎"Milicevic01". Не знам како да решимо проблем и да видим шта грешим у писању.  — Претходни непотписани коментар оставио је корисник Gliga123 (разговор · доприноси)

Прво википедија није рекламни пано даље престани да уносиш гомилу небитног садржаја нпр. детаљан опис ентеријера школе, шта је директор радио у току техничког пријема зграде и много тога другога. Погледај како изгледају чланци о другим школама да имаш представу какав чланак треба да буде --Милићевић (разговор) 21:32, 20. новембар 2015. (CET)

када саставим текст и све што треба да иде где могу да Вам пошаљем па да погледате и да ми покажете шта треба да исправим.  — Претходни непотписани коментар оставио је корисник Gliga123 (разговор · доприноси)  · 21. новембар 2015. у 10:35