Википедија:Упутства/Уређивање чланака — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Враћене измене Samborito (разговор) на последњу измену корисника FriedrickMILBarbarossa
Ред 1: Ред 1:
{{УпутствоНавигација|Упутства|Обликовање чланака}}
{{УпутствоНавигација|Упутства|Обликовање чланака}}


== Уређивање текста ==
'''Drugi Format''' je rock bend iz Novog Sada.
Када сте на страници коју желите уредити, кликните на иконицу '''уреди''' која се налази на врху странице.


Када кликнете '''уреди''', појавиће се текст дотичне странице у оквиру за измену, где можете уређивати текст до миле воље.
== Biografija ==


== Уопштено ==
Bend “Drugi Format” je nastao u decembru 2009. godine u Novom Sadu. Bend su osnovali gitarista Nikola V. Franeta i bubnjar Igor Rojka sa željom da novosadskoj klupskoj sceni ponude bend koji će, svojom energijom, scenskim nastupom i raznovrsnim repertoarom, ”punim” zvukom, ostaviti dojam pravog svetskog klupskog benda. Bendu se ubrzo priključuju braća Zec, basista Dejan i gitarista Nebojša, kao i pevač Boris Cvijanović Cvija. Nešto kasnije u bend dolazi klavijaturista Predrag Lazić, i time je kompletirana prva postava. Krajem aprila 2010. godine, Igor Rojka napušta bend, i na njegovo mesto dolazi bubnjar Nikola Vučetić. U ovom sastavu bend funkcioniše do oktobra 2010. kada na mesto pevača dolazi Dejan Antić, novosadskoj publici godinama poznat kao frontmen bendova “Autostoperi” i “Erupcija”.
Након што сте унели све измене, упишите у мало поље испод оквира за измену (тамо где пише "Уопштено") какву сте промену извршили (будите кратки!) - тај опис ће се појавити на страници [[Посебно:Recentchanges|Скорашње измене]]. Затим кликните на дугме '''Сними страницу'''. Страница ће тада бити снимљена на Википедији.


* ПРЕПОРУКА: Ако намеравате да правите веће измене или пишете дужи текст, боље је да прво копирате стари текст странице на свој [[рачунар]] (у Notepad или неки други програм за уређивање текста), тамо га уредите, а затим коначну верзију ископирате у оквир за измену текста странице. То је корисно и зато што онда можете чувати своје текстове на свом рачунару, па можете писати допуне и када нисте повезани на [[интернет]].
Energičnim svirkama, odličnom komunikacijom sa publikom i originalnim repertoarom, po novosadskim klubovima, kao i širom Vojvodine, “Drugi Format” je vrlo brzo stekao veliki broj fanova, koji ih verno prate na svim nastupima.


== Преглед пре снимања промена ==
Usled ohrabrivanja fanova,velike količine kreativnosti,kao i želje da se ostavi neki dublji trag na muzičkoj sceni,bend na jesen 2011. počinje rad na svom prvom autorskom albumu.
Када сте завршили са променама, обавезно кликните на дугме '''Прикажи претпреглед''', које се налази испод оквира за измену. То дугме ће вам приказати како ће изгледати нови текст када га снимите. Ако нисте задовољни, наставите са изменама, а онда поново кликните '''Прикажи претпреглед'''.


== За напредне ==
29. Maja 2012. novi basista benda postaje Aleksandar Pavlović.
Након што створите и снимите нову страницу, добро је учинити следеће:


* На тој страници кликните на текст ''Шта је повезано овде'' на дну странице како бисте проверили има ли чланака који већ воде на њу и користе ли ти чланци исто значење као оно које сте ви навели;
9. Juna 2012. objavljuju prvi singl,pesmu "U dugoj noći",u kojoj muziku,text i aranžman potpisuje Nikola V. Franeta
Nedelju dana kasnije izlazi i drugi singl,pesma "Sad kasno je".
Muziku potpisuje Nikola V. Franeta,,text Dejan Antić i Nikola V. Franeta,dok je aranžman zasluga kompletnog benda.


* Проверите на [[Гугл]]у све странице на [[Википедија|Википедији]] на српском језику где се спомиње име ваше странице (вашег чланка), па можете на тим страницама направити [[Википедија:Везе|везе]] према својој страници/чланку.
Početkom 2013. godine bend nastavlja sa redovnim nastupima,a istovremeno se potpuno posvećuje završetku svog prvog albuma.


* Проверите има ли чланака на исту тему на другим језицима Википедије и онда их ставите као [[Википедија:Међујезичке везе|интервики]] на своју страницу.
1. Septembra 2013. izdaju svoj prvi album "Veće od života".


[[Категорија:Вики упутства]]
== Trenutna postava ==
*[[Dejan Antić Antić]] – [[vokal]] (2010.-)
*[[Predrag Pedja Lazić]] – [[klavijature,prateći vokali]] (2010.-)
*[[Aleksandar Sale Pavlović]] – [[bas]] (2012.-)
*[[Nikola Vučetić]] – [[bubnjevi,prateći vokali]] (2010.-)
*[[Nebojša Zec]] – [[gitara,prateći vokali]] (2009.- 2012,2013.-)
*[[Nikola V. Franeta]] – [[gitara,prateći vokali]] (2009.-)

== Bivši članovi ==
*[[Dejan Zec]] – [[bas]] (2009.- 2012.)
*[[Boris Cvijanović]] – [[vokal]] (2009.- 2010.)
*[[Stefan Babula Čuljat]] – [[gitara]] (2012.- 2013.)
*[[Igor Rojka]] – [[bubnjevi]] (2009.- 2010.)

== Diskografija ==
*[["Veće od života"]] – [[2013]]

=== Singlovi ===
*"U dugoj noći" (2012.)
*"Sad kasno je" (2012.)
*"Bez tebe" (2013.)

Верзија на датум 31. август 2013. у 17:51

Википедија Упутства
Овај чланак је део
Википедијиних упутстава
Упутства...

Почетак
Уређивање чланака
Обликовање чланака
Викивезе
Википројекти
Слике
Ауторско право
Таблице
Странице за разговор
Пријављивање
Именски простори
Не заборавите
Закључак

Види још...

Помоћ

Уређивање текста

Када сте на страници коју желите уредити, кликните на иконицу уреди која се налази на врху странице.

Када кликнете уреди, појавиће се текст дотичне странице у оквиру за измену, где можете уређивати текст до миле воље.

Уопштено

Након што сте унели све измене, упишите у мало поље испод оквира за измену (тамо где пише "Уопштено") какву сте промену извршили (будите кратки!) - тај опис ће се појавити на страници Скорашње измене. Затим кликните на дугме Сними страницу. Страница ће тада бити снимљена на Википедији.

  • ПРЕПОРУКА: Ако намеравате да правите веће измене или пишете дужи текст, боље је да прво копирате стари текст странице на свој рачунар (у Notepad или неки други програм за уређивање текста), тамо га уредите, а затим коначну верзију ископирате у оквир за измену текста странице. То је корисно и зато што онда можете чувати своје текстове на свом рачунару, па можете писати допуне и када нисте повезани на интернет.

Преглед пре снимања промена

Када сте завршили са променама, обавезно кликните на дугме Прикажи претпреглед, које се налази испод оквира за измену. То дугме ће вам приказати како ће изгледати нови текст када га снимите. Ако нисте задовољни, наставите са изменама, а онда поново кликните Прикажи претпреглед.

За напредне

Након што створите и снимите нову страницу, добро је учинити следеће:

  • На тој страници кликните на текст Шта је повезано овде на дну странице како бисте проверили има ли чланака који већ воде на њу и користе ли ти чланци исто значење као оно које сте ви навели;
  • Проверите на Гуглу све странице на Википедији на српском језику где се спомиње име ваше странице (вашег чланка), па можете на тим страницама направити везе према својој страници/чланку.
  • Проверите има ли чланака на исту тему на другим језицима Википедије и онда их ставите као интервики на своју страницу.