OpenSocial — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Ред 21: Ред 21:
{{reflist}}
{{reflist}}


==Spoljasnje veze==
==Spoljašnje veze==
*[http://www.opensocial.org/ OpenSocial fondacija]
*[http://www.opensocial.org/ OpenSocial fondacija]



Верзија на датум 6. мај 2014. у 21:42

Open Social je javna specifikacija koja definiše komponente hosting okruženja i niz zajedničkih aplikativnih programskih interfejsa za web-based aplikacije. U početku je dizajniran za Aplikacije društvenih mreže i razvijen je od strane Google-a zajedno sa Majspejs-om i brojnim drugim društvenim mrežama. U novije vreme usvojen je kao opšta upotreba dužine trajanja okruženja za omogućavanje nepouzdane i delimično pouzdane komponente iz trećih lica da rade u postojećoj aplikaciji. Open Social fondacija takođe podržava brojne druge otvorene web aplikacije. Ovo uključuje Oauth i Oauth 2.0, protok aktivnosti i prenosni kontakt, između ostalih.

Društvena mreža

Pušten je 1.novembra 2007.[1]

Struktura

Na osnovu HTML i Java Script, kao i Google Gadgets okvir, Open Social obuhvata više APIs funkcija za društveni softver aplikacijama da pristupe podacima društvene mreže. U verziji 0.9 Open Social je dodao podršku za jezik [2] Ovaj jezik se naziva OSML i omogućava tag-based pristup podacima iz Open Social APIs s tim što se prethodno pošalje zahtev klijentu. Takođe definiše oznaku šablon sistema i usvaja jezički izraz zasnovan na Java Expression Language.

Istorija

Razvoj

Priša se da je deo većeg socijalnog umrežavanja inicijativa Googla-a pod šifrom "Maka-Maka", koja se definiše kao značenje "intimni prijatelj sa kojim je jedan od uslova primanje i davanje slobodno" na Havajskom.[3]

Implementacija

Inicijalna podrška Open Social Propusta u bezbednosti, sa ličnim opisom, amaterski programer demonstrira eksploatisanje od uređaja RockYou na Plaxo i od Ning društvenih mreža pomoću uređaja iLike.

Pozadina

Open Social se obično opisuje kao otvorenija višeplatformska alternativa Fejsbuk platforma, vlasnički servis od popularnog socijalnog mrežnog servisa Fejsbuk-a. Korišćenjem Open Socket[4][5] , korisnik može da pokrene Open Social uređaj unutar Fejsbuk-a.[6]

Reference

  1. ^ „Google Launches OpenSocial to Spread Social Applications Across the Web”. Google. 2007-11-01. Приступљено 2007-10-31. 
  2. ^ „OpenSocial Specification Release Notes”. Приступљено 2011-08-18. 
  3. ^ „maka.maka”. Nā Puke Wehewehe ʻŌlelo Hawaiʻi. Ulukau: The Hawaiian Electronic Library. Приступљено 2007-11-01. 
  4. ^ „OpenSocket on Facebook | Facebook”. Apps.facebook.com. Приступљено 2013-01-11. 
  5. ^ „OpenSocket”. OpenSocket. Приступљено 2013-01-11. 
  6. ^ [1][мртва веза]

Spoljašnje veze