Предвиђеност у закону

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Предвиђеност у закону неке радње, односно људског понашања као кривичног дела значи остварење битних елемената законског описа неког кривичног дела.

Елеменат предвиђености у закону се пре свега везује за појам бића кривичног дела. Осим остварености битних елемената бића кривичног дела, предвиђеност у закону обухвата и услове кажњивости. Биће кривичног дела и услови кажњивости заједно чине законски опис неког кривичног дела, те представљају формалну страну предвиђености у закону. Оствареност елемената законског описа кривичног дела омогућава да се пређе у фазу утврђивања противправности, а на крају и постојања кривице.

Предвиђеност у закону има и своју суштинску, материјалну страну, код које је централно питање зашто је одређено понашање предвиђено у закону као кривично дело, односно које је то његово својство због којег оно заслужује да буде предвиђено као кривично дело што представља његову друштвену опасност. Управо друштвена опасност неког понашања јесте његова главна карактеристика због које је оно у закону предвиђено као кривично дело.