Премијер Аустралије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Актуелни премијер Аустралије, Скот Морисон
Лоџ, резиденција премијера Аустралије.
Coat of Arms of Australia.svg
Овај чланак је дио серије о
политичком систему Аустралије

Премијер Аустралије (енгл. Prime Minister of Australia) фактички је шеф владе у Аустралији и налази се на челу Кабинета. Његов положај је незваничан, најчешће је то вођа најјаче политичке партије у Представничком дому.

Актуелни премијер Аустралије је Скот Морисон, из Либералне странка Аустралије.

Именовање[уреди]

Премијера Аустралије именује генерални гувернер Аустралије на основу члана 64 Устава Аустралије. Генерални гувернер именује министре који морају бити чланови Представничког дома или Сената или постати чланови након најмање три мјесеца од дана именовања. Пре него што неко постане министар, мора бити члан Савезног извршног вијећа уколико већ то није. Важнији чланови Савезног извршног вијећа формирају Кабинет Аустралије.

Премијер и други министри полажу заклетву пред генералним гувернером. Уколико Представнички дом не прихвати предложени буџет или изгласа неповјерење влади, премијер је дужан да смјеста дадне оставку.

Надлежности[уреди]

Многе надлежности које има премијер долазе од његовог положаја као предсједника Кабинета. У пракси, Савезно извршно вијеће увијек потврђује одлуке које усвоји Кабинет, а све одлуке које усваја Кабинет мора потврдити премијер. Генерални гувернер Аустралије даје краљевску потврду на законе, сазива и распушта Парламент, расписује изборе и врши именовања на предлог премијера.

Премијер је увијек вођа политичке партије која има већину у Представничком дому тако да је усвајање закона чиста формалност. Међутим, премијер може имати проблема са усвајањем закона у Сенату који већином укључује и мање партије.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]