Аустралијска лабуристичка партија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Аустралијска лабуристичка партија
Australian Labor Party
ALP logo 2017.svg
Вођа Крис Бауен
Основана 8. мај 1901.
Седиште Канбера
 Аустралија
Млади огранак Аустралијска лабуристичка омладина
Идеологија социјалдемократија
Политичка позиција леви центар
Међународно чланство Социјалистичка интернационала
Боје црвена
Представнички дом
55 / 150
Сенат
25 / 76
Званични веб-сајт

Аустралијска лабуристичка партија (енгл. Australian Labor Party, ALP) је политичка партија левог центра која делује у Аустралији.

Основана је године 1901. од стране традиционално јаког синдикалног покрета у Аустралији. Представља најстарију политичку странку у Аустралији и једину која је учествовала на свим парламентарним изборима откако је Аустралија године 1901. стекла независност.

Иако се номинално залагала за социјализам а од 1950. била чланица Социјалистичке интернационале, АЛП је била заговорник расистичке политике Беле Аустралије којом се пречио улазак не-европских имиграната у Аустралију. Та је платформа напуштена 1967. године и отада се АЛП постепено залаже за мултикултурализам. Економска платформа АЛП се од 1970-их почела покретати према центру односно према капиталистичкој тржишној привреди.

АЛП је од 1983. до 1996. била на власти, а након тога у опозицији. У новембру 2007. је под вођством Кевина Рада победила на федералним парламентарним изборима. На изборима 2013. године се вратила у опозицију.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]