Пређи на садржај

Аустралијска лабуристичка партија

С Википедије, слободне енциклопедије
Аустралијска лабуристичка партија
Australian Labor Party
ВођаЕнтони Албанизи
Основана8. мај 1901.
СедиштеКанбера
 Аустралија
Омладински огранакАустралијска лабуристичка омладина
Број чланова (2018)50.000
Идеологијасоцијалдемократија
Политичка позицијалеви центар
Међународно чланствоСоцијалистичка интернационала
Боје  црвена
Представнички дом
68 / 150
Сенат
26 / 76
Веб-сајт
http://www.alp.org.au

Аустралијска лабуристичка партија (енгл. Australian Labor Party, ALP) је политичка партија левог центра која делује у Аустралији.

Основана је године 1901. од стране традиционално јаког синдикалног покрета у Аустралији. Представља најстарију политичку странку у Аустралији и једину која је учествовала на свим парламентарним изборима откако је Аустралија године 1901. стекла независност.

Иако се номинално залагала за социјализам а од 1950. била чланица Социјалистичке интернационале, АЛП је била заговорник расистичке политике Беле Аустралије којом се пречио улазак не-европских имиграната у Аустралију. Та је платформа напуштена 1967. године и отада се АЛП постепено залаже за мултикултурализам. Економска платформа АЛП се од 1970-их почела покретати према центру односно према капиталистичкој тржишној привреди.

АЛП је од 1983. до 1996. била на власти, а након тога у опозицији. У новембру 2007. је под вођством Кевина Рада победила на федералним парламентарним изборима. На изборима 2013. године се вратила у опозицију.

Занимљиво је да је име ове странке једини изузетак од спеловања речи које у британском стандарду енглеског језика (који Аустралија користи) завршавају на -our. Непознато је како се дошло до "америчког" спелинга Labor, али већина аустралијанских лингвиста сматра да је у питању грешка која се усталила.

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]