Раде Космајац

С Википедије, слободне енциклопедије
Раде Космајац
Лични подаци
Пуно имеРаде Петровић
НадимакКосмајац
Музички рад
Активни период2003—данас
Жанровинародна музика
Издавачке кућеГолд мјузик

Раде Петровић, познатији као Раде Космајац је српски певач народне музике, који се прославио 2004. године након што је објавио први музички албум Лутам, на ком се налазио велики хит Можда смо и ми.[1] Његови родитељи су познати југословенски певачи народне музике Младен Петровић Космајац и Милена Петровић.[2] [3] Надимак је добио јер је његова породица пореклом са Космаја. Са Шараном Алегром обрадио је песме познатих извођача у пројекту Соба за плакање, те је тако млађим генерацијама приближио песме Радо моја бела Радета Урошевића, и Све ћу дати, кућу, коње Шабана Шаулића (песма се у оригиналу зове Та је жена коју волим). Пре објављивљања првог албума певао је пратеће вокале на албумима Индире Радић, Елме Синановић, Нина Решића, Мериме Његомир, Ђанија, Селме Бајрами, Рикија Бишевца и Марине Живковић.[4]

Дискографија[уреди | уреди извор]

Албуми[уреди | уреди извор]

Синглови[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „SRBI GA OBOŽAVAJU, A OD MEDIJA SE KRIJE! Espreso došao do informacija o KOSMAJCU, tu je čak i POREKLO”. espreso.co.rs (на језику: српски). Приступљено 2024-01-17. 
  2. ^ Đorđević, Vladimir (2020-10-04). „78. rođendan Mladena Petrovića Kosmajca: "Hej živote ti ne žuri tako, navik'o sam živeti polako”. Telegraf.rs (на језику: српски). Приступљено 2024-01-17. 
  3. ^ Redakcija (2021-04-11). „Uz pjesme njegove majke mnogi su “rezali vene”, Rade Kosmajac nastavlja njenim i očevim stopama: Kako je izgubio sa pjesmom od 9.000, a dobio sa onom od 500 eura”. Ekspanzija.com (на језику: бошњачки). Приступљено 2024-01-17. 
  4. ^ „Раде Космајац”. Дискогс.