Радомир Марковић

С Википедије, слободне енциклопедије
Уколико сте тражили неку другу особу, погледајте чланак Раде Марковић (вишезначна одредница).
Радомир Марковић
Датум рођења(1946-08-11)11. август 1946.(74 год.)
Место рођењаЛукавац
ФНРЈ

Радомир Марковић (Лукавац, 11. август 1946) бивши је начелник Службе државне безбедности Србије. Марковић је осумњичен за учешће у политичким убиствима између октобра 1998. и јануара 2001. Осуђен, 30. јануара 2003, на седам година затвора за помагање у прикривању четвороструког убиства чланова Српског покрета обнове на Ибарској магистрали.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 1946. године у Лукавцу крај Тузле. Отац му је био Србин из Босне, првоборац, после рата пилот, официр ЈНА. Мајка му је била партизанка. Детињство је провео у Новом Београду. Завршио је правни факултет у Београду. Ожењен је Ивом, туристичким радником, имају сина. Хоби му је ваздухопловство, познат је као спортски пилот. Воли да игра тенис. 24. фебруара 2001. године је ухапшен у Београду под сумњом да је починио убиство.

Каријера[уреди | уреди извор]

Марковић је каријеру започео 1970. године и временом постао инспектор у Одељењу за тешка разбојништва, затим, командант милицијске станице Аеродрома „Београд“, начелник Управе за сузбијање криминалитета СУП Београд. У први „полицијски план“ избија када са места начелника СУП Београд бива смењен због сумње да се бави „неким недозвољеним радњама“, али се убрзо (после убиства Радована Стојичића - Баџе, бившег заменика министра полиције, 4. априла 1997. године), обрео на месту начелника ресора Јавне безбедности са чином генерал-потпуковника (добијен указом Слободана Милошевића, тадашњег председника Србије, јула 1997. године). Чин генерал-потпуковника и место начелника СДБ добија после смене Јовице Станишића 1998. године.

Остаће упамћено и да је Марковић руководио хапшењем брачног пара Драшковић јуна 1993. године, по шамару који је у станици милиције опалио Даници Драшковић када је од њега тражила заштиту од полицијске тортуре, и веома блиској вези са породицом Милошевић-Марковић (својевремено чувао њиховог сина Марка).

Хапшење[уреди | уреди извор]

Раде Марковић је ухапшен 24. фебруара 2001. године у Београду под сумњом да је починио убиство.

Поступајући по кривичној пријави МУП Србије, Окружно јавно тужилаштво је истражном судији Окружног суда у Београду захтев за спровођење истраге против Марковића због кривичног дела убиства са предумишљајем, фалсификовања службене исправе и у вези са атентатом на Ибарској магистрали од 3. октобра 1999. године, због „намерно изазване саобраћајне несреће камионом марке мерцедес, власништво МУП Србије“, приликом које су погинула четворица истакнутих чланова СПО. Поред Марковића, ухапшена су и двојица његових сарадника.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Radomir Rade Marković, šef državne bezbednosti”. Vreme. Приступљено 2. 2. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]