Пређи на садржај

Разговор:Јосип Славенски/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Први поднаслов

ovom tekstu u potpunosti nedostaju izvori i sredjivanje, ali sad sam umorna i nemam koncentraciju pa cu to srediti tokom vikenda, tako da molim za strpljenje :) Godzzzilica (разговор) 02:27, 18. септембар 2010. (CEST)[одговори]

"Интересовање за ове звучне феномене огледа се и у његовим астроакустичким истраживањима у којима је покушао да пронађе везу између планетарног система, периодног система елемената и тонских низова."

Deluje mi da je, s obzirom na prirodu "istraživanja" (research?), primerenija reč "spekulacija". U susret eventualnoj primedbi na moju primedbu - ne vidim ništa derogativno u "spekulaciji"; kao što rekoh, ona samo opisuje (kreativnu) prirodu postupka koji je Slavenski sproveo. Na sličan način su i mnogi Štokhauzenovi tekstovi spekulacije, a ne istraživanja koja bi podrazumevala naučni pristup. Astrologija je, uprkos "logiji", takođe spekulacija i na taj način svojevrstan kreativni produkt koji spaja izmaštanu simboliku međuplanetarnih i međuzvezdanih odnosa sa ljudskim ponašanjem i još mnogo čime.— Претходни непотписани коментар оставио је корисник 77.173.207.2 (разговордоприноси)

"Употреба „празних“ квинти или октава у оквиру остината или педала доприноси дестабилизацији тоналитета и рушењу тоналног центра."

S obzirom da su oktava i kvinta intervali koji najviše doprinose stvaranju tonalnog centra, ne razumem kako je moguće da upravo oni doprinose onome što je suprotno njihovoj funkciji -> destabilizaciji tonalnog centra.--77.173.207.2 (разговор) 21:29, 27. новембар 2013. (CET)[одговори]