Разговор:Анархизам/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Ради се

Видјећу шта да радим са Петар Кропоткин - "О смислу освете: О моралном утицају затвора на затворенике". Убацићу озбиљан текст о анархизму у музици (алтернатива), анархистичким идејама у компјутерском свијету: PHP, MySQL, Linux, Гугл, Википедија...

Борба између mainstream (меинстрим) филмова и незасних филмова је устари анархизам против капитализма. Слично је са Linux против Windows-а, Википедија против Британике, Мозиле и Интернет Експлорера... Милан Тешовић 05:15, 3 Апр 2005 (CEST)

Колико сам ја схватио, ово (Петар Кропоткин - "О смислу освете: О моралном утицају затвора на затворенике") је есеј, и као такав треба да остане - евентуално уз то да се једном пребаци на викикњиге. -- Обрадовић Горан (разговор) 05:34, 3 Апр 2005 (CEST)

То је рад једног анархистичког филозофа. Тај чланак може служити једино као додатак овом чланку. А ту није посебно користан. Петар Кропоткин - "О смислу освете: О моралном утицају затвора на затворенике је поставио Rebelmouse. Његова је и страница Neki radovi najpoznatijih anarhističkih filozofa. Он је, ја мислим, покренуо српско-хрватски Википедију која се никад није помакла са нуле и угасили су је скоро. Милан Тешовић 11:54, 3 Апр 2005 (CEST)

Знам ја ко је Петар Кропоткин, а да је тај чланак поставио Ребелмаус сам могао претпоставити. Овај текст и није на чланку Анархизам, него само линкује са њега. Када једном чланак о анархизму буде био дугачак колико би требао да буде, линк ка овом чланку би требао да буде под одељком Види још (или тако негде). Ако је тачно да су угасили оног франкенштајна од српско-хрватске Википедије, то ме чини више него срећним, а оно мало што сам видео о Ребелмаусу га у мојим очима чини у најбољем случају смешним. Ипак не видим никакав разлог за коментар да је он поставио текст – то није никакав аргумент ни за ни против тог текста – то је логичка грешка argumentum ad hominem! Сам есеј сам прочитао и иако није сензационалан има својих вредности (напоменућу да нисам анархиста) и сигуран сам да постоје људи које би интересовало да га прочитају.

Страница Neki radovi najpoznatijih anarhističkih filozofa треба да буде ћирилизована, и то ћу урадити у наредном периоду. -- Обрадовић Горан (разговор) 16:38, 3 Апр 2005 (CEST)

Лако је мени да провучем текст кроз Вучка, али треба после "средити" текст. Сам текст има граматичких грешака + грешке у пребацивању које прави ћирилизација. Милан Тешовић 18:44, 3 Апр 2005 (CEST)

Ја под ћирилизацијом не подразумевам само провлачење текста кроз Вучка - рецимо овај кропоткинов текст сам убацивао у Вучка пасус по пасус, и после га ишчитавао како бих вратио у латиницу француске речи којих има доста у тексту. Осим тога је персона која је писала текст писала ђ у виду диграма дј, па сам и то морао да исправљам. Граматичке грешке нисам исправљао јер нисам имао оригиналан текст, између осталог да бих видео кад је писан (превођен). Чини ми се да је превод прилично стар, и да је зато језик мало другачији, али нисам сигуран колико би то требало да се преправља. Рецимо раније је присвојни придев речи Америка био американски, а сада је амерички - а ја нисам за то да се сада исправљају стари текстови кад је норма била другачија. Наравно да има и чисто граматичкиих/штампарских грешака које нисам видео, па ако ти нађеш неку такву, а ти је исправи -- Обрадовић Горан (разговор) 16:59, 4 Апр 2005 (CEST)

anarchism.net

Опет Милан који мисли да зна све најбоље. Линк ка том сајту не постоји ни на енглеској Википедији са чланка о анархизму. У том смислу га немој ни овде постављати. Можемо нашироко и надугачко о томе, али ово је чланак о анархизму који подразумева изостанак државе, а не о "анархизму" који подразумева миниархију, тј. о либертаријанском покрету. --Милош Ранчић (разговор) 18:31, 3 јун 2005 (CEST)

И што си брисао interwiki? --Милош Ранчић (разговор) 18:34, 3 јун 2005 (CEST)

  1. Опет ти мислиш да све знаш најбоље. Ако енглеска вики сматра да је анархо-капитализам анархизам, онда ћеш и ти. Дефиниција анархо-капитализма на енглеском: Anarcho-capitalism is a branch of libertarian political philosophy which calls for a free market, private property, and a society without a state. Anarcho-capitalists favor a completely private system of law and order based on common law and explicit contract. (извор Wikipedia)
  2. Интервики сам обрисао зато што је потпуно сувишан. У тој гужви не можеш да нађеш ништа. Осим тога то су језици које посјетиоци наше Википедија сигурно не знају (јапански, африканс...). О онај ко је страни посјетилац зна гдје је тај чланак на његовој Википедији. Уколико нисам у праву образложи зашто су потребни баш сви могући интервикији зато што знам да остале вики избјегавају већи број интервикија и не копирају све интервики везе са ен: као што ми радимо (енглеска мора да има све јер се одатле копирају везе за преведене странице, а увјек терба имати везу према сличнок језику - језици бившег совјетског савеза, бивше југе, италијански, и шпански, шпански и португалски и сл.) Милан Тешовић 19:43, 3 јун 2005 (CEST)

Што се прве тачке тиче, у проблематику јесам боље упућен од тебе. Ја се позивам на то да на чланку о анархизму на енглеској Википедији постоји знатно више уложеног рада људи који су у целој проблематици. Ти си тај који ставља своје мишљење константно испред мишљења знатно већег броја људи, а не ја. Што се тича "анархо"-капитализма, пиши о њему шта хоћеш и не занима ме каква је то њихова тачка гледишта (моја је да капитализам може опстати једино у оквиру државе). --Милош Ранчић (разговор) 19:55, 3 јун 2005 (CEST)

И опет ти одређујеш другима шта треба а шта не треба да читају. Да ли уопште знаш чему служе интервики линкови? Служе управо томе да би постојале везе између свих Википедија, а не само између одређених Википедија. Упути се у документацију, размисли, па онда покушај да просуђујеш о томе шта је за друге боље. Почни од m:Help. --Милош Ранчић (разговор) 19:55, 3 јун 2005 (CEST)

  1. Ја се позивам на то да на чланку о анархо-капитализму на енглеској Википедији постоји знатно више уложеног рада људи који су у цијелој проблематици. Ти си тај који ставља своје мишљење константно испред мишљења знатно већег броја људи, а не ја.
  2. служе управо томе да би постојале везе између свих Википедија, а не само између одређених Википедија. ја сам мислио да овако боље служе они линкови који су од користи, дакле нема штете има користи. али нема везе ево вам сад линкова. вратио сам
  3. Сад кажеш: и не занима ме каква је то њихова тачка гледишта а малоприје си се позивао на њих!
  4. капитализам може опстати једино у оквиру државе и комунизам исто а ти не оповргаваш анархо-комунизам.
  5. Као што ти кажеш да капитализам не може без државе, тако и многи кажу да друштво уопште не може без државе. Милан Тешовић 20:21, 3 јун 2005 (CEST)
  1. Што се тиче стављања мишљења испред свих, можемо о томе и да питамо друге из српске заједнице шта мисле о томе. Што се тиче уложеног рада, иди прави чланак о "анархо"-капитализму, а овај чланак пусти на миру када не разумеш основне поставке анархизма. Да си бар прочитао оно што пише у чланку на енглеској Википедији, чланак на српској (који си ти радио) не би био пун глупости. --Милош Ранчић (разговор) 20:42, 3 јун 2005 (CEST)
  2. (Викилинкове смо за сада решили, иако мењаш азбучни редослед у нешто што ти мислиш да је боље. О овоме ће бити тек приче, јер ће и српска Википедија кад-тад морати да уђе у стандардне оквире међујезичког повезивања. А то подразумева да интервики везе иду абецедним редом по ISO коду.) --Милош Ранчић (разговор) 20:42, 3 јун 2005 (CEST)
  3. Не занима ме "анархо"-капиталистички ПОВ; био сам прецизан. Иди ради са њим шта хоћеш. Чланак о анархизму треба да помене да се одређени либерали декларишу као анархисти, као што то стоји и у чланку на енглеској Википедији; а не и да има линкове ка "анархо"-капиталистичким сајтовима. --Милош Ранчић (разговор) 20:42, 3 јун 2005 (CEST)
  4. Иако ме ни анархо-комунизам не занима, ти очигледно не разумеш шта значи онај "комунистички" део у термину. Погледај en:Anarcho-communism за више детаља. --Милош Ранчић (разговор) 20:42, 3 јун 2005 (CEST)
  5. 95% људи који се изјашњавају анархистима не сматра да је капитализам могућ без државе. За оних пет посто се може рећи да су умислили да су анархисти, у које спадају, поред "анархо"-капиталиста и "анархо"-нацисти. То што различити људи мисле ово или оно, то треба описати на местима која описују њихова мишљења, а не на месту где се описују анархистичка мишљења. --Милош Ранчић (разговор) 20:42, 3 јун 2005 (CEST)

Што јес' јес', овај чланак је пун глупости али мораш признати да на овом чланку није урађено ништа конкретно још од јула 2004. Можда би ти могао да наставиш... Милан Тешовић 22:03, 3 јун 2005 (CEST)

Стоји и то да мене мрзи да почнем :) Али, кренућу, па ћемо негде стићи већ... --Милош Ранчић (разговор) 23:22, 3 јун 2005 (CEST)

Милош се бацио на посао

Само напред Милоше. Написао сам да је либерални покрет у смислу да се анархисти боре за веће слободе, тј. за либералније друштво, а не у смислу политичке орјентације. --Милан Тешовић 22:08, 10 јун 2005 (CEST) успут, оно за сомалију са ен: али си у праву

Није само капитализам

Срж анархизма није се бори против капитализма. Стварање слободног друштва без икаквог облика централне власти јесте (уствари без централне власти, али данас регионализацију капиталистичке државе зове ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА). Капитализам није једино уређење са државом. --Милан Тешовић 21:20, 3. март 2006. (CET)[одговори]

ovaj je još na wiki

zbog ovog milana tešovića sam ja i napustio rad na wikipediji. a sad priča kako niko ne uredjuje ovo ili ono. pa dok se taj milan nalazi na wiki nemam nameru da učestvujem u stvaranju sajta. čim sam krenuo da postavljam tekstove o anarhizmu, krenuo je da ih prepravlja u skladu sa svojim ubedjenjima. a i posle dve godine se vidi da i dalje nema pojma o anarhizmu a gura svoje prste u tu temu. čovek je stvarno narcis i malogradjanin koji gura svoj nos u svaku rupu. ali se ne zaustavlja na guranju nosa, nego i prepravlja. a lepo sam mu još tada objasnio da ja ne diram ono u šta se ne razumem. ako se razumem u anarhizam a ne u matematiku, što bih ja prepravljao članke o matematici? sve dok takvi ljudi uredjuju srpsku wiki, biće bežanja onih koji ne mogu da podnesu takve ljude. da sam ove dve godine postavljao članke, sve bi bilo uzalud jer bi on sve to prepravljao. čak i kada sam vraćao članke na prvobitni oblik, opet ih je on menjao kako je hteo. mislim da sam se i obratio nekima u vezi njega, ali koliko vidim nisu ga makli sa wikipedije. zato sam se pomerio sa wiki. uostalom milloshe, što se zamajavaš sa njima? postoji anarchopedia sa verzijom za srpski, šta če ti o anarhizmu na wikipediji? ima na engleskom dovoljno, a ako nema na srpskom, super, time će srpska wiki ostati malogradjanska (u skladu sa mentalitetom autora). pomeri se od primitivaca, uredjuj srpsku anarhopediju i to je to. RebelMouse

"Побуњени мише", ја ћу искористити прилику да те подсетим да је Википедија општа енциклопедија. Нису сви овде у покушају побуне. Што се Миланових измена на овом чланку тиче, последње је учинио 3. марта, пре готово пола године. Ако нешто није тачно, изволи исправити. Колико схватам, у ову тему се добро разумеш, макар са једне тачке гледишта, и твоји доприноси би били добродошли. Имамо и много осетљивијих тема од ова и о свакој смо успели да договоримо разуман чланак. Ако имаш фактичких неслагања са другим уредницима, она се могу решити на страницама за разговор. Међутим ако желиш да ствараш огранак Анархопедије или постављаш услове типа "он или ја", можда је боље да останеш у централи. --Dzordzm 12:03, 22. август 2006. (CEST)[одговори]

neistinita informacija

takodje smatram da postoji neistinita informacija u članku: "пре свега зато што је анархизам пацифистички и либерални покрет, тј. залаже се за мир и слободу." treba napraviti razliku izmedju "pokret" i "ciljevi tj. zalaganja". pokret može biti nasilan, pogotovo u vreme revolucije, a ciljevi su život u miru tj. pacifistički. RM

nije istina da je anarhizam za mir anarhizam je blizak satanizmu i zato ova recenica treba da glasi "anarhisti za sebe kazu da su za mir" odnosno treba se ograditi ,ocigledno je clanak pisao neko ko je blizak ideji anarhizma

anarhizam je blizak satanizmu - Au, sestro/brate, ispod kog kamena ti ispuza, leba ti?

Знак

Мислим да стоји знак анархо-панка уместо знака анархизма ... Un1v4C [[Kontakt|(разговор)] 23:58, 6. октобар 2006. (CEST)[одговори]

Ово је симбол панка и анархо-панка. Бране тражи ову слику.--Милан Тешовић 03:58, 5. новембар 2006. (CET)[одговори]

Знак сам заменио. Мада, у суштини је то исти знак, само је онај црвени „прљав“ тј. дисторзиран. У сваком случају, место му је у чланку о анархо-панку, не у општем чланку о анархизму. --Бране Јовановић <~> 15:32, 5. новембар 2006. (CET)[одговори]

Anarho-kapitalizam, voluntarizam, dobrovoljno drustvo...

Pozdrav, sta je na kraju bilo sa An.-cap-? Zasto na kraju nije ukljucen u spisak vrsta anarhizma? Smije li se dopuniti stranica? Savo Gajic (разговор) 13:18, 20. јун 2012. (CEST)Savo Gajic[одговори]

Мала молба

Ако неко може да промени текст испод наслова који иде "Сатанистичка филозофија" био бих јако захвалан. Ја нисам баш добар у изменама. Lazar Mister (разговор) 20:15, 2. октобар 2020. (CEST)[одговори]