Разговор:Београдски процес/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Први поднаслов

Текст чак није ни енциклопедијски. Али, да не буде да сам му ту етикету налепио... Треба га поприлично сређивати, а можда и изнова написати. Суђење Михаиловићу треба да буде описано у неком чланку, који можда треба и да носи ово име. --Милош Ранчић (разговор) 4 јул 2005 15:29 (CEST)


Мислим да би ово требало преименовати,јер је тренутни назив(Београдски процес) сувише преопшт. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 19:08, 15. јул 2007. (CEST)[одговори]

Rehabilitacija generala Draže Mihailovića

Okruznom sudu u Beogradu u četvrtak, 26. februara 2009. podnet je zahtev za rehabilitaciju generala Draže Mihailović. Zahtevom za rehabilitaciju Draže Mihailovića zatraženo je posle Drugog svetskog rata Mihailović osuđen na smrt, a prethodno su mu oduzeta sva građanska prava. U zahtevu za rehabilitaciju se navodi da Mihailoviću u sudskom postupku nisu bila omugućena osnovna ljudska prava - pravo na odbranu i pravično suđenje.

Razlog za podnošenje zahteva je da su Ravnogorski i partizanski pokret izjednačeni u Skupštini Srbije 2004. Tada je Dražin pokret izjednačen, a Draža Mihailović je i dalje ratni zločinac. Po našem zakonodavstvu čovek ima pravo žalbe, a na sudu koji je osudio Dražu on nije imao prava žalbe. Okružni sud bi trebao da uskoro donese presudu povodom ovog zahteva.

Академик Слободан Јовановић је рехабилитован одлуком Окружног суда у Београду 2007. а мајор Живан Кнежевић је рехабилитован чини ми се почетком 2009. године.--Свифт (разговор) 11:01, 24. април 2009. (CEST)[одговори]

Аудио снимак суђења

http://www.youtube.com/watch?v=cMNQU_Ib-oU