Разговор:Вељко Милковић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

pa kako da vam kažem...[уреди]

http://www.youtube.com/watch?v=7WF5rwS4Mv4

каква иронија да спомињу википедију, а чланак (на енглеском) му обрисан 10 дана пре емисије

Коментар на подсмех Dordzm-a i Обрадовић Горана[уреди]

Изузетно поштујем и ценим рад и дело г.Вељка Милковића, па нисам у стању равнодушно да "прођем" поред ових најблаже речено непримерених "студентских" коментара. Коментара у којима се дотични младићи са подсмехом односе према писањима о човеку који своје "таланте није закопао у земљу", већ их несебично поделио са свима нама. Можда и јесте наведени новински чланак написан помало претенциозно али је недолично исмевати се човеку који је својим вишедеценијским радом скренуо пажњу светске јавности. Човеку о чијим патентираним проналасцима похвално говоре истакнути универзитетски професори, академици, научници, инжењери, иноватори...Импресионирани ентузијасти из целог света израђују своје реплике, цитирају аутора, са дивљењем на интернету објављују своје резултате и потврђују оно о чему на далеко познати проналазач говори. Бројни студенти израђују своје дипломске радове, бране дисертације засноване на г.Вељковим идејама, предузимљиви инвеститори проналазе своје интересе, Мр.Фелтенбергер у Америци производи струју...Док се администратор ћириличног издања ове дивно замишљене енциклопедије иронично подсмева ??? У потпису : Један од бројних поштовалаца идеја, по Божјој промисли објављених кроз просту душу и чисто срце, г.Вељка Милковића, слуга Божји Бојан Бирчанин.— Претходни непотписани коментар оставио/ла је BBircanin (разговордоприноси)

Administratoru!!![уреди]

Postovani Gorane, Mislim da je nedolicno da o coveku koga ne poznajete niti ste, ocigledno, upoznati sa njegovim radom pisete ovakve stvari. Vi, kao administrator, morate biti neutralni a ne da se stavljate ispred profesora, doktora nauka i istrazivaca iz zemlje i inostranstva koji garantuju i potpisuju vrednost ovog coveka. S kojim pravom to radite? Tim koji radi sa Veljkom je strucan i NAJBITNIJE nije usmeren da bude destruktivan nego optimistican. Saznanje da su studenti u Srbiji ovako usmereni i da nemaju druga posla nego da ogovaraju, pisu neistine i tracaju je, najblaze receno, stravican. Razmislite malo o ovome! S postovanjem, Iv

da kažem i ja koju[уреди]

ja cu da dodam nekoliko reci na temu u koju se razumem a to je petrovaradinska tvrdjava. tu i tamo pisao sam malo o tvrdjavi u elektronskom obliku ali da kazem da imam nesto i na papiru. nisam (još) izdavao štampane publikacije ali imam jedan tekst je objavljen u casopisu FORT broj 34 iz 2006 godine koji objavljuje Fortress study group http://www.fsgfort.com/publications/fort-journal.html. bio sam u više navrata sagovornik novinarima kada su pisali o istoriji tvrđave.

zainteresovao sam se za podzemlje petrovaradinske tvrdjave pre 15ak godina. a pre 10ak godina imao sam priliku da upoznam g. milkovica kome je podzemlje jedna od opsesija i za koje kaze da istrazuje vise od 50 godina. o njegovom radu koji se odnosi na petrovaradinsku tvrdjavu i posebno podzemlje petrovaradinske tvrdjave mogao bih da kazem mnogo toga. sećam se da sam ga pitao: "da li znate čemu su služili podzemni hodnici?" - odgovor je bio negativan. tada sam mu pokazao odrednicu "minsko ratovanje" u vojnoj enciklopediji. otprilike to je bio momenat kada sam završio svaki razgovor sa dotičnim.

ukratko, ja se ne podsmevam njegovom istrazivanju tvrdjave vec, naprotiv, urlam od smeha svaki put kada procitam ili vidim nesto. mozda bih trebao da placem ali nema veze. kao problem izdvajam da je o tvrdjavi jako malo pisano a publikacije koje dolaze od pomenutog autora nisu nista od odokativnog pristupa istrazivanju vojne aritekture i losem prepisivanju ranijih autora. u poslednjoj publikaciji "kosmički lavirint otkrića...", upravo zbog toga autor pribegava necemu sto nikada nisam video. lepo je skenirao razne tekstove o tvrdjavi i fortifikaciji, kako sam navodi, da ne bi doslo do gresaka u obradi. zar iko moze da na bilo koji nacin ovakav rad stavi u kontekst nekog vrednovanja!? a vrhunac je sto autor u predgovoru mene licno proziva. ali ko sam ja da budem meta takve osobe!?

mozda zato sto sam uspeo da svojim radom i zalaganjem "skinem" njegov tekst i reference sa stranice o petrovaradinskoj tvrdjavi, upravo ovde na wikipediji. rekao bih da iza sebe ima dobar "tim" koji se trudi da "uz božju pomoć"

daljom analizom rada pomenutog autora mozemo videti da je skolski primer pseudonaucnika ili ako hocete pseudoistoricara. ovde cu se ograniciti na njegovo istrazivanje tvrdjave da ne bude zabune.

njegovo istraživanje ne napreduje i autor je savim ravnodušan prema činjenicama koji su u suprotnosti sa njeovim otkrićima. neće da ih prihvati i podsmeva im se. stvara misterije kada nema nikakvog osnova za to. stvara izuzetke, namerno ili iz neznanja započinje raspravu od stvorenih izuzetaka i sumnjivih tvrdnji. stvara nepoverenje prema proverenim činjenicama i naravno stvara (naučno)fantastične teorije. često protivureči sam sebi ali koristi retoriku i propagandu.

jedno od glavnih odlika pseudonaučnika je upravo to da se prvo obraća javnosti. internet je pun tekstova i klipova o "akademiku", "prnalazacu", "istrazivacu" itd koji govori o postojecim misterijama ili predstavlja svoje, nove misterije.

sa druge strane u radu pomenutog autora nisam primetio nikakve naucne radove. nijedan njegov tekst nije objavljen u nekom istorijskom casopisu. upravo, njegove publikacije su namenjene najsiroj javnosti sto nas opet dovodi u granice pseudonauke.

u svakom slucaju, tesko je reci da li autor stvarno veruje u ono sto govori o petrovaradinskoj tvdjavi ili je samo pronašao jako dobar način da prodaje maglu ima jako dobar marketing da ne kažem propagandu.

iza ovih reči stoji imenom i prezimenom NENAD ŠEGULJEV (ovde kao Schroeder), po profesiji fotograf, neki kažu istoričar, neki kažu hroničar... ali ja sam samo znatiželjan. svojih par redova sam napisao i bolje se držite njegovih klackalica. ali tvrđavu nemojte da dirate i time da me vučete za jezik.

Spinovanje[уреди]

Spinovanje!*

  • zanimljivo mi je da pratim ove narucene reci hvale. da li moze jos?! :)