Разговор:Влада народног спаса

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Sređivanje[уреди]

Šta je potrebno da se skine nalepica za sređivanje?--Алекс (разговор) 18:25, 28. јул 2010. (CEST)

Чланак је узнапредовао што се тиче нетралности, због чега сам склонио шаблон за сређивање. Такође, пронађен је извор за Мушицког који је био тражен у шабрлону. Генерално, највећи проблем је недостатак извора, а за то постоји шаблон на почетку. --Алекс (разговор) 22:56, 31. јул 2010. (CEST)

Потребно је свуда ставити Влада националног спаса (мало „н“). Потребно је средити референце. mickiτ 23:02, 7. август 2010. (CEST)
Сређено. --Алекс (разговор) 00:40, 8. август 2010. (CEST)

Садржај чланка[уреди]

Квислиншка Србија имала је две владе: Комесарску владу Милана Аћимовића (формирану 30. априла 1941.) и Владу народног спаса Милана Недића (формирану 29. августа 1941.). Јасно је дакле да овај чланак никако не покрива цео историјски период немачке окупације у Србији и да треба да постоји посебан главни чланак о квислиншкој држави Србији, па тек из тог чланка да воде линкови ка чланцима о владама те Србије. PANONIAN (разговор) 22:41, 5. новембар 2010. (CET)

Da, postojala je Komesarska uprava o kojoj nemamo članak. A neki globalni članak je interesantan ali verovatno u sklopu neke stranice tipa Drugi svetski rat u Jugoslaviji ili slično. Naravno ako ima materijala treba napraviti i takvu stranicu. Za sada bi bilo bitno da se pojača ovaj članak. Trebalo bi videti relevantne reference npr. o saradnji ravnogoraca i nedićevaca ili deo o Banatu koji je imao neku vrstu specijalnog statusa ili doneti zakoni, šta su nemci radili a šta nedićevci itd. Takođe treba razjasniti kako je došlo do stvaranja Vlade narodnog spasa o čemu nemamo reference. --Алекс (разговор) 02:22, 6. новембар 2010. (CET)

Генерално треба да постоје 4 чланка, и то по један о Србији и Банату као политичким јединицама и по један о свакој влади Србије у току 2 св рата:

Пошто сам управо написао главни чланак о Србији, остаје још да неко напише чланак о комесарској влади. Иначе ја имам одличну референцу о Недићевој влади (књигу коју је написао Бошко Н. Костић који је и сам био део тог режима), али немам времена да опширније искористим податке из тог извора. Оно што сам написао о томе у новом чланку о Србији је тренутни максимум за који имам времена. PANONIAN (разговор) 23:02, 6. новембар 2010. (CET)

Naziv

Zaista deluje bez veze kada se celo jedno poglavlje Dugog svetskog rata stavi pod nazivom vlasti jednog čoveka u ovom slučaju Milana Nedića, šta znači pojam Nedićeva Srbija? Pravilniji naziv bi za ovaj članak bio: Srbija pod okupacijom (1941 - 1944) ili Srbija pod nacističkom okupacijom (1941 - 1944). Ovaj pojam je daleko bliži sadržini rada i obuhvata istovremeno i period vlade Milana Aćimovića i Milana Nedića. Ako ostavimo da je to Srbija Milana Nedića stvara se iskrivljena slika istorijskih činjica i dobijaju se drugačiji istorijski okviri koji ne odgovaraju stvarnom stanju.